Het dak isoleren levert veel voordelen op. Zo zorgt dak isolatie voor extra wooncomfort en helpt het de energierekening binnen de perken te houden. Daarnaast valt de dak isoleren prijs best goed mee en heeft het dan ook een mooie terugverdientijd. Een extra pluspunt is dan weer dat dakisolatie de prijs van je woning doet stijgen bij een verkoop. En dan levert dakisolatie plaatsen ook nog eens voordelen op voor het milieu. Er zijn redenen zat om dakisolatie in 2020 hoog op je prioriteitenlijstje te zetten. We leggen uit hoe ook jij je dak kan isoleren in 2020.
Inhoudsopgave
Hellend dak isoleren van aan de binnenkant
Een eenvoudige manier om isolatie bij een hellend dak aan te brengen, is door de isolatie in de woning aan te brengen via de binnenzijde en niet de buitenzijde. Hierbij plaats je in de zolder isolatiemateriaal tegen het dakvlak aan. De isolatie van een hellend dak aan de binnenzijde is voornamelijk interessant wanneer de zolder ook wordt gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je er een echte man cave of een kinderkamer van gaat maken. In het andere geval raden we de zoldervloer isoleren aan. Deze vorm van zolderisolatie heeft het voordeel dat de isolatielaag compacter is en er dus nog minder warmte verloren kan gaan.
Na isoleren hellend dak
Kies je toch voor hellend dak isolatie? Voor de dakisolatie van een hellend dak heb je eigenlijk vrij veel keuzemogelijkheden. Zo kan je voor je dakisolatie glaswol gebruiken. Het voordeel van glaswol isolatie aanbrengen is dat het niet alleen thermisch goed isoleert, maar dat je dak isoleren met glaswol ook akoestische voordelen oplevert. Door je zolder te isoleren met glaswol heb je dan ook minder last van omgevingslawaai. Wij raden vooral het gebruik van Knauf Naturoll aan. Dit is een onbeklede glaswolrol met een heel hoge isolatiewaarde. Het wordt niet alleen gebruikt voor het isoleren van hellende daken, maar ook in het kader van houtskeletbouw. Een pluspunt hierbij is dan ook de uitstekende onbrandbaarheidseigenschappen. Maak de keuze tussen:
- Knauff Naturoll 032 (100 mm dik, 580 mm breed en Rd 3,1 m².K/W)
- Knauff Naturoll 035 (170 mm dik, 580 mm breed en Rd 4,85 m².K/W)
- Knauff Naturoll 037 (140 mm dik, 580 mm breed en Rd 3,75 m².K/W)
Naast glaswolrollen is het ook mogelijk om rotswolrollen te gebruiken. Bij rotswol dakisolatie kies je voor dakisolatie op basis van gesmolten en gestolde steenmassa (diabaas of basalt). Goede rotswol dakisolatie biedt een nog betere akoestische isolatie dan glaswol dakisolatie. Wel is het een stuk zwaarder en dat merk je bij het aanbrengen van deze dak isolatie. Andere pluspunten zijn dan weer dat rotswol dakisolatie een nog hogere mate van brandwerendheid heeft, ze veel meer belasting aankunnen en dat ze eenvoudiger te stapelen zijn. Daartegenover staan dan weer de voordelen van glaswol dakisolatie: het is eenvoudiger te vervoeren, kan met een mes op maat worden gesneden, het irriteert minder en het is ook nog eens goedkoper. Eigenlijk moet je dan ook zelf een beetje kiezen wat jij de beste dakisolatie vindt. Kies je voor rotswol isolatie voor het dak? Dan raden wij de rotswolrollen van Rockwool aan. Het zijn lichte en veerkrachtige rotswolplaten die toch nog vrij eenvoudig op maat te snijden zijn en die uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen kunnen voorleggen.
- Rockwool RockRoof Flexi 214 (2,15 m².K/W)
- Rockwool RockRoof Flexi Plus 224 (5,25 m².K/W)
Een alternatief is een hellend dak isoleren met PIR-platen. Dakisolatie met PIR-platen heeft het voordeel dat het heel eenvoudig te plaatsen is. Voor PIR-isolatie bij een dak hoef je dan ook geen vakman in te schakelen. Een nadeel is dan weer dat op deze manier een hellend dak isoleren van binnenuit minder akoestische isolatie biedt. Als je in een drukke stad woont of er veel luid verkeer voor de deur is, is je bestaand dak isoleren met glaswol misschien toch een beter idee. Kies je voor PIR-dakisolatie? Dan raden wij de Linitherm PIR-platen voor dakisolatie aan. Het zijn universele PIR-platen met een aluminium cachering die bescherming bieden tegen schimmels en vocht. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.
- Linitherm PIR-isolatieplaat met een dikte van 5 cm
- Linitherm PIR-isolatieplaat met een dikte van 6 cm
- Linitherm PIR-isolatieplaat met een dikte van 8 cm
- Linitherm PIR-isolatieplaat met een dikte van 10 cm
- Linitherm PIR-isolatieplaat met een dikte van 12 cm
- Linitherm PIR-isolatieplaat met een dikte van 14 cm
- Linitherm PIR-isolatieplaat met een dikte van 16 cm
Afwerking na de isolatie van daken
Na het kiezen tussen de soorten dakisolatie en het schuine dak isoleren, is het tijd voor de afwerking. Isoleren zonder dampscherm is geen goed idee. Je kan kiezen voor dakisolatie met afwerking, waarbij er reeds een dampscherm is voorzien. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het URSA 12-glaswol. Daarnaast kan je ook zelf een dampscherm plaatsen bij een hellend dak.
Ten slotte kan je gipsplaten plaatsen om het helemaal af te werken. Dankzij een goede gipsplatensnijder zijn ze meteen op maat, dus dat gaat best wel snel. Boor de gipsplaten echter nooit op de dak isolatie want anders gaat de werking ervan volledig verloren. Voor dakisolatieplaten met afwerking raden we het gebruik van geschikte lijm aan. Met de juiste lijm hoef je niet te vrezen dat de gipsplaten los zullen komen, terwijl het er goed uitziet en de isolatie op punt blijft. Persoonlijk geven we de voorkeur aan Rectavit Easy Fix Genius, een montagelijm die gebruiksklaar is en veel sneller werkt dan poederlijmen. Het belangrijkste pluspunt is echter dat het brandvertragend is. Zo doe je de andere inspanningen niet teniet.
Hellend dak isoleren langs buiten
Het is ook mogelijk om het dak te isoleren aan de buitenkant. Dit wordt ook wel eens Sarking dakisolatie genoemd. Sarking isolatie heeft een aantal voordelen. Zo blijft de binnenruimte onaangetast, neemt de dikte van de dakisolatie geen leefruimte weg, geniet het een goede bescherming en is de isolatieschil ononderbroken. Bij het dak langs buiten isoleren zullen er dan ook minder snel luchtbruggen optreden. Een nadeel is dan weer de dak isoleren langs buiten prijs die hoger is dan bij het isoleren langs binnen. Daarnaast is de gebruikte isolatie minder geluidwerend en vergt het ook de nodige expertise. Het dak isoleren langs de buitenkant raden we af aan wie niet over de juiste expertise beschikt. Een expert helpt je natuurlijk graag verder.
Zo werkt het dak isoleren van buitenaf
Alvorens men overgaat tot het bestaand dak isoleren langs buiten, moet men eerst de dakbedekking verwijderen. Vervolgens zal men de dakisolatie langs buiten aanbrengen. Meestal gaat het om PUR-isolatiepanelen die rechtstreeks op de dakspanten worden aangebracht. Na het dak van buiten isoleren, brengt men vervolgens een onderdak aan om het helemaal wind- en waterdicht te maken. Hierna brengt men de nieuwe tengellatten aan en op dit tengelwerk worden ten slotte de panlatten en de dakpannen aangebracht.
Plat dak isoleren aan de binnenkant
De isolatie van een plat dak aan de binnenkant wordt ook wel eens een koud dak genoemd. Zo’n koud plat dak wordt vaak afgeraden. Een warm plat dak heeft per slot van rekening veel voordelen. Zo is warm dak isolatie goedkoper, heb je minder risico op condensatie en gaat het langer mee.
Plat dak: dampscherm plaatsen
Kies je toch voor koud platdakisolatie, dan is een dampscherm bij het plat dak heel belangrijk. Zorg alvast dat het nergens wordt doorboord want anders heb je gegarandeerd last van condensatie en vochtproblemen. Dit dampscherm voor het dak moet echt perfect en luchtdicht aansluiten en alle kieren moeten zorgvuldig worden afgeplakt. Wij raden het gebruik van het dampscherm Isover Vario XtraSafe aan. Dit dampscherm kan eenvoudig door één persoon worden geplaatst en zorgt voor een uitstekende luchtdichte afwerking. We benadrukken nogmaals dat als het niet mogelijk is om vlot een dampscherm te plaatsen bij een plat dak een koud dak niet aan te raden is.
Zelf een plat dak isoleren langs de binnenzijde
Een plat dak isoleren van binnenuit doe je door isolatiematten tussen de dakbalken te klemmen en vervolgens dampfolie aan de balken vast te nieten. Idealiter zal de dampfolie een beetje doorhangen. Besteed de nodige aandacht aan de afwerking en plak alles netjes af. De aansluitingen bij de muur kit je af met acrylaatkit. In principe kan je hier perfect kiezen voor een universele acrylaatkit zoals deze van Pattex. Wij raden verder vooral het gebruik van minerale wol aan, zoals glaswol of rotswol, maar in principe zijn isolatieplaten ook mogelijk. De eerder aangehaalde glaswol– en rotswolrollen zijn zeker geschikt voor het isoleren van een plat dak.
Plat dak isolatie aan de buitenkant
Een andere vorm van dak isolatie bij een plat dak is het isoleren langs de buitenkant. Deze vorm van dak isolatie wordt ook wel eens een warm dak genoemd. Bij zo’n warm dak wordt de dak isolatie aan de buitenkant van de constructie aangebracht, onder de waterkerende laag. Dit is wat ons betreft de beste dakisolatie voor een plat dak.
Wat de uitvoering betreft, heb je twee mogelijkheden. Hierbij kan je de bestaande dakhuid verwijderen of kan je de dak isolatie erbovenop aanbrengen. Hoe dan ook zal je altijd nieuwe dakbedekking moeten plaatsen en liggen de dakisolatie prijzen iets hoger dan bij een koud dak. Wat de te gebruiken materialen betreft, raden we harde dak isolatie aan. Hierdoor blijft het plat dak beloopbaar. Verder heb je eigenlijk vrij veel keuze. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor stijve wolplaten, PUR-platen, PIR-platen, XPS-platen enzovoort. Het belangrijkste is wel dat de dak isolatie niet gevoelig is voor uitzetten of krimpen en dat ze een voldoende hoge densiteit hebben.
Het aanbrengen van de dak isolatie is niet zo moeilijk. Je legt eerst een dampwerend scherm bovenop de dakconstructie en daarop leg je vervolgens de dak isolatie. Persoonlijk geven wij de voorkeur aan XPS-platen omdat die heel drukvast en vochtwerend zijn. Vooral met de XPS-platen van Soprema hebben we goede ervaringen.
Ten slotte voorzie je het dak opnieuw van dakbedekking. Had je voorheen roofing? Overweeg dan zeker om meteen ook je dak van EPDM te voorzien. EPDM gaat langer mee en is milieuvriendelijker.
Isolatie zolder vloer
Ten slotte behoort ook de isolatie van de zoldervloer tot de mogelijkheden. Dit is echter alleen een optie wanneer de zolder niet wordt gebruikt (behalve dan als stockageruimte). Het voordeel van isolatieplaten op zolder is dat deze isolatie vrij eenvoudig aan te brengen is. Het nadeel is dan weer dat het een minder efficiënte vorm van isolatie is. Deze vorm van vloerisolatie hebben we eerder al besproken in ons artikel met tips over vloerisolatie, maar de belangrijkste zaken halen we hieronder nog even voor je aan.
Hoe de zoldervloer isoleren?
Je kan de zolder laten isoleren, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk en kan je het ook zelf uitvoeren. De vloer van de zolder isoleren kan je op twee manieren doen. Zo kan je eerst een dampscherm aanbrengen en vervolgens de houten draagstructuur vullen met een minerale wol. Omwille van de akoestische eigenschappen raden wij hierbij glaswol aan. Een andere optie is de zoldervloer isoleren met PIR-platen. Ook hier breng je eerst een dampscherm aan. Ga je op deze manier de zoldervloer isoleren, dan heb je meteen een beloopbare zoldervloer en heb je er verder geen omkijken naar.
Prijs dakisolatie
Er zijn veel mogelijkheden om je dak te isoleren en de keuze is vaak grotendeels afhankelijk van praktische factoren. Elk hebben ze wel hun eigen prijskaartje en dat maakt de verschillende opties net meer of minder interessant. Wat de prijs van de dakisolatie betreft, is het hoe dan ook moeilijk om voorspellingen te doen. Veel is afhankelijk van de staat van het dak, maar ook van de gebruikte materialen, de persoonlijke wensen, de afwerking et cetera. Over het algemeen kan je volgende richtcijfers aanhouden, maar zoals je merkt zijn ze wel heel ruim:
Hellend dak buiten isoleren prijs dakisolatie per m² | € 45 tot € 65 per m² (excl. afwerking) |
Isolatie dak prijs bij een hellend dak dat langs binnen wordt geïsoleerd | € 25 tot € 55 per m² (excl. afwerking) |
Binnen isolatie plat dak prijs m² | € 35 tot € 40 per m² (excl. afwerking) |
Plat dak isoleren langs buiten prijs | € 70 tot € 115 per m² (incl. noodzakelijke afwerking) |
Vloer zolder isoleren prijs | € 25 tot € 35 per m² (beloopbaar) |
Net omdat er zo’n grote prijsverschillen zijn, raden we aan om een aantal offertes op te vragen. Enkel op deze manier krijg je echt een goed idee wat de isolatie van je plat dak zal kosten.
Veelgestelde vragen over dak isolatie
Twijfel je nog over het type dak isolatie, de ideale manier om je dak te isoleren of heb je andere praktische vragen over dak isolatie? Wij krijgen regelmatig vragen over dak isolatie en kunnen ze niet allemaal persoonlijk beantwoorden. Veelgestelde vragen over dak isolatie nemen we echter hieronder op. Hier lees je meer over dak isolatie en wat er allemaal bij komt kijken.