Vochtplekken op de muur, opstijgend vocht op de buitenmuur en vochtige keldermuren: het is geen goed teken. Een vochtplek op de muur kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een dieperliggend probleem. Vocht in huis is niet ongewoon voor oude woningen die voor 1975 werden gebouwd. Vocht in huis is een belangrijke oorzaak van diverse gezondheidsproblemen. Daarnaast heeft het ook nadelige gevolgen voor jouw woning. Afbladerende verf, aantasting van hout of het risico op zwarte schimmelsporen zijn slechts een aantal van de gevolgen van opstijgend vocht. Daarom kunnen we niet hard genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om vocht in de muur te behandelen.
Inhoudsopgave
Hoe ontstaat vocht in huis?
Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben. Zo zal bij opstijgend vocht de oorzaak elders liggen dan bij vocht onder het dak. Hieronder bespreken we de verschillende potentiële oorzaken. De manier van vochtbestrijding is uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Schakel eventueel een expert in vochtproblemen in om de juiste diagnose te stellen.

Vocht in muur door doorslaande regen
Slechter is het wanneer vocht de muren van buitenaf aantast via de regenzijde van de woning. Dat wil zeggen dat het regenwater door de muren heen trekt en dat de constructie wordt aangetast. We noemen dit doorslaand vocht. Vaak moet je dan niet alleen de vochtige muren behandelen, maar ook de vochtige muren herstellen. De oorzaken zijn heel divers. Het kan het gevolg zijn een enkele muur zonder spouw of van een ernstig vervuilde spouw. Vochtbestrijding pakt dan enkel de symptomen aan en vaak zal je minstens de muur moeten injecteren tegen vocht. Ook het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding kan noodzakelijk blijken.
Condensatievocht
Een vochtplek op de muur kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is de oorzaak vrij onschuldig en ontstaat het vocht in de muur op een vrij banale manier, namelijk door blootstelling aan vocht. Het gaat om interne factoren die gelukkig vrij eenvoudig te behandelen zijn. Waterdamp tijdens het koken of douchen ligt dan aan de oorzaak en voldoende verluchten is de voornaamste methode om condensatievocht te bestrijden. Dat laatste is zeker het geval als je bijvoorbeeld condens op de muren in de slaapkamer hebt. Voor deze vorm van vochtbestrijding zijn doe-het-zelf-oplossingen zeker mogelijk. In dit geval moet je immers geen doorslaand vocht behandelen.
Opstijgend vocht
Opstijgend vocht herken je aan de vochtplekken die zich ter hoogte van het grondniveau vinden. De oorzaak ligt vaak bij een verouderde fundering die niet over een vochtkering beschikt. Vaak is vochtbestrijding in de kelder uiteindelijk wel nodig. Het injecteren van muren bij vocht in de kelder of een muur onderkappen is dan de oplossing. Het onderkappen van muren is echter een drastische oplossing waardoor je beter even kijkt of het optrekkend vocht behandelen niet op een andere manier kan gebeuren.
Vocht in muur door lekkage
Ten slotte kan het vochtprobleem ontstaan door een lek in de leidingen of afvoerbuizen. Dat is niet altijd jouw schuld. Soms kan het vocht in de muur door de buren ontstaan, namelijk wanneer zij een lek hebben. Het detecteren van lekken is niet eenvoudig maar het is heel belangrijk om het probleem aan te pakken en het vocht uit de muur te halen. Na een lekkage moet de muur drogen en vaak dringen ook herstellingswerken zich op.
Vocht bestrijden: zelf doen of laten doen?
Vochtbestrijding in huis kan je in principe zelf doen, maar veel is afhankelijk van de diagnose, welke behandeling nodig is en hoe handig je bent. Vocht in de kelder zelf bestrijden zouden we bijvoorbeeld niet doen als je zonder ervaring de muur moet onderkappen. Anderzijds kan je vocht in muren zelf bestrijden als het bijvoorbeeld de oorzaak is van condensvorming. Ook het injecteren van een muur kan je in principe zelf, maar dan heb je wel een aantal zaken nodig.
Als het gaat om ingewikkelde ingrepen en je niet meteen over de nodige ervaring of materialen beschikt, laat je het vocht in de muur bestrijden door een expert. Optrekkend vocht in muren laten verhelpen hoeft echt niet duur te zijn, zeker niet door het verlaagde btw-tarief. In de praktijk kan een expert ook gewoon beter een natte muur droog krijgen en doet een expert nu eenmaal meer dan het injecteren van muren tegen vocht.
Vochtbestrijding in woning laten doen
Als je de oorzaak van het probleem niet kent, is het altijd beter om een expert in te schakelen. Muren injecteren kan je eventueel nog zelf overwegen. En een ventilator plaats je natuurlijk ook gewoon zelf in de badkamer. Echter eenmaal het gaat om het dichten van de kelder of het onderkappen van muren, is vochtbestrijding laten doen inderdaad een beter idee.
Vochtbestrijding prijs als je vocht laat bestrijden in huis
De exacte kostprijs is uiteraard afhankelijk van welke ingreep er nodig is. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde prijzen. Injecteren tegen opstijgend vocht is bijvoorbeeld goedkoper dan opstijgend vocht bestrijden door de keldermuur te ondergraven.
Opstijgend vocht prijs
Opstijgend vocht in de muren kan op verschillende manieren worden behandeld. In de eerste plaats kan je bijvoorbeeld injecteren bij opstijgend vocht in de kelder. Bij het injecteren tegen vocht begin je over het algemeen te rekenen vanaf 100 euro per lopende meter, maar de exacte prijs is afhankelijk van de hoeveelheid opstijgend vocht in de muren.
Daarnaast kunnen we vocht in de kelder bestrijden door de muur te onderkappen. Bij zo’n onderkapping wordt er een waterkering onder de volledige woning geplaatst. Het onderkappen van muren is een drastische ingreep en doe je beter niet zelf. Deze manier van vochtbestrijding in muren kost gemiddeld zo’n 100 tot 150 euro per lopende meter.
Prijs doorslaand vocht via buitenmuur
Bij vochtdoorslag via de buitenmuur zijn er meestal al vochtplekken op de gevel zichtbaar. Een ander kenmerk van doorslaand vocht via de muur is dat de gevelbekleding poreus is. Hier heb je opnieuw twee mogelijkheden om het probleem van vocht door de buitenmuur te behandelen.
In de eerste plaats kan je de gevel impregneren bij een vochtprobleem in de buitenmuur. Reken bij het injecteren van deze muren op een prijs van zo’n 10 tot 12 euro per vierkante meter. Soms is het noodzakelijk om meer te doen dan alleen de gevel te behandelen tegen vocht. Als je de gevelbekleding moet vervangen is het meteen een stuk kostelijker dan de muren injecteren tegen vocht prijs. De prijs varieert dan van 40 tot 250 euro per vierkante meter, afhankelijk van het type gevelbekleding en isolatiematerialen.
Vochtproblemen muur door condensatievocht
Dit vochtprobleem aan de binnenmuur ontstaat door te weinig ventilatie in de woning waardoor er schimmel en vochtplekken ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vocht op de muren in de slaapkamer, maar ook elders kan je hierdoor natte muren in huis hebben.
Meestal volstaat het om extra te ventileren en moet je bijvoorbeeld niet de muren injecteren of de muur cementeren tegen vocht. Een eenvoudig voorbeeld is het aanbrengen van een badkamerventilator. Dit kan je meestal perfect zelf doen. Schakel je een klusjesman in? Dan is het meestal wel gedaan voor 250 euro incl. de materialen.
Voor een mechanisch ventilatiesysteem reken je natuurlijk weer op een expert. De prijzen zijn afhankelijk van het type ventilatiesysteem en enkel een expert kan via de nodige metingen bepalen wat je nodig hebt. De prijsmarge is hier ook heel ruim en gaat van 1.500 tot 6.000 euro.
Vocht in de kelder bestrijden
Heb je last van vochtproblemen in de kelder? Dan is het een zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen om verdere schade door opstijgend vocht in de kelder te voorkomen. Meestal ontstaat het probleem door opstijgend grondwater in de kelder. De kelder dichten is de belangrijkste oplossing. De kelderdichting prijs is afhankelijk van hoe groot het vochtprobleem is en uiteraard ook van de kelderafmetingen. Gemiddeld kost het zo’n 4.000 tot 10.000 euro om vochtige keldermuren te behandelen.
Offerte voor vochtbestrijding aanvragen
Je merkt dat de muren injecteren prijs gunstiger is dan pakweg gevelbekleding aanbrengen en de spouwmuur isoleren bij vochtproblemen. Daarnaast is ook de marge heel groot. De enige manier om echt te weten hoeveel het kost om je muur te behandelen tegen vocht is door een offerte voor vochtbestrijding aan te vragen. Daarvoor is vrijwel altijd eerst een diagnose nodig, maar indicatief kan een aannemer vaak wel al een aantal concrete prijzen noemen. Zo weet je op zijn minst al wat het ongeveer kost om de vochtige binnenmuur te behandelen.
Kijk wel nooit alleen naar de totaalprijs maar ga ook na wat er al dan niet in de prijs begrepen zit. Sommige experts doen bijvoorbeeld meer dan alleen optrekkend vocht bestrijden en voeren meteen een aantal preventieve acties uit. Dan is het misschien wel logisch dat de ene vakman net iets duurder is dan een concullega die alleen instaat voor het injecteren van muren.
Via Solvari vraag je eenvoudig offertes voor vochtbestrijding aan en sla je meteen aan het vergelijken. Hierdoor krijg je direct een goede indicatie en kies je uiteraard voor de expert die niet alleen nauwgezet de muren gaat injecteren tegen vocht, maar die bovendien ook nog eens een scherpe prijs hanteert. Je kunt hieronder je gegevens invullen en vrijblijvend meerdere offertes ontvangen van vochtbestrijding specialisten.
Optrekkend vocht bestrijden: doe het zelf
Er zijn een aantal zaken die je beter niet zelf doet. De muur impregneren tegen vocht balanceert al op het randje. Muurinjectie kan je in principe zelf doen, maar het is belangrijk dat je goed weet waar je aan begint en dat je daarbij ook nog eens de juiste materialen gebruikt. Over het algemeen vind je alles wat je nodig hebt om de muur te injecteren bij Gamma en andere doe-het-zelfwinkels, maar ook online vind je alle benodigdheden om vochtige muren te impregneren. Ontdek wat je nodig hebt voor het impregneren van een binnenmuur en ontdek meteen hoe je muren moet impregneren tegen optrekkend vocht.
Zelf vochtige muren behandelen: wat heb je nodig?
Om een muur te injecteren tegen vocht heb je niet gek veel nodig. Het belangrijkste is natuurlijk een vochtwerend product en een injectiepistool, net zoals mortel voor de afwerking. Andere benodigdheden zoals een boormachine of een stofzuiger heb je waarschijnlijk al in huis.
Beschermfolie
Vooraleer je de vochtige muur gaat behandelen, moet je altijd even wat beschermfolie leggen om de vloeren te beschermen. Het hoeft zeker geen dure beschermfolie te zijn, zolang het maar doet wat het moet doen: de vloer beschermen. Onder andere bij Gamma, Hubo en via bol.com kan je beschermfolie of afdekfolie kopen.
Boormachine
Als je vochtige muren gaat injecteren moet je eerst wat gaten boren. Enkel op die manier kan je het vochtwerend middel in de vochtige buitenmuur of binnenmuur aanbrengen. Reken op een krachtige boormachine die geen moeite heeft met steen en op een boor van 14 tot 20 mm. Onder andere via Coolblue, bol.com en Conrad kan je goede boormachines kopen. Deze boormachines zijn wat ons betreft aanraders:
Vochtwerend product
Het belangrijkste dat je nodig hebt als je vochtige muren gaat injecteren is natuurlijk het vochtwerend product. Dergelijke vochtwerende producten vormen een waterafstotende laag in de muur. Er bestaan verschillende merken zoals Humabloc, SikaMur, Drywall, Super Dry Gel en Dryzone. Dryzone is onze persoonlijke favoriet, maar eigenlijk zit je bij al deze merken wel goed. Je kan vochtwerend product voor de vochtbehandeling van muren kopen via webshops als bol.com, maar uiteraard ook in plaatselijke doe-het-zelfzaken als Brico en Gamma.
Injectiepistool
Voor het injecteren van het vochtwerend product heb je een spuitpistool (en een slangetje) nodig. Wij geven opnieuw de voorkeur aan het injectiepistool van Dryzone dat je onder andere via bol.com kan kopen.
- Injectiepistool Dryzone (cartouches van 600 ml)
- Injectiepistool van Super Dry Gel
- Silcores injectiepistool
Metaaldetector of leidingzoeker
Vaak lopen er allerlei elektrische leidingen in muren en daarin boor je liever niet. Daarom gebruik je een metaaldetector of leidingzoeker om na te gaan of je wel veilig kan boren. Zonder kan je echt geen muren impregneren tegen vocht. We raden aan om te kiezen voor professionele apparatuur om ongelukken te voorkomen. Je koopt zo’n goede metaaldetector onder andere via bol.com, Fixami of Coolblue. Soms kan je in de lokale doe-het-zelfzaak ook een goede leidingzoeker huren.
Stofzuiger
Vooraleer je het vochtwerend middel kan aanbrengen, moet je ervoor zorgen dat de boorgaten stofvrij zijn. De eenvoudigste manier om dat te doen is met een stofzuiger. Een klassieke alleszuiger met voldoende zuigkracht volstaat, maar met een steelstofzuiger lukt het natuurlijk niet. Bij vocht in de buitenmuur moet de stofzuiger bovendien bestand zijn tegen vochtige substanties. Eventueel kan je een goede stofzuiger kopen bij Coolblue, Mediamarkt of Collishop. Wij raden dan volgende zakloze modellen aan:
Mortel
Ten slotte gebruik je nog mortel om de gaten opnieuw op te vullen. Dit doe je echter pas wanneer het vocht in de binnenmuur is weggetrokken en het vochtpercentage in de muur drastisch is afgenomen. Mortel koop je eveneens bij online winkels als bol.com, Makroshop of Hubo.
Stappenplan
Onderstaand stappenplan gebruik je enkel als het probleem wordt veroorzaakt door optrekkend vocht in de muur. Het is een efficiënte manier om een natte muur te behandelen en pakt het probleem bij de kern aan. Het is wel belangrijk dat je de behandeling bij opstijgend vocht juist uitvoert.
# 1. Voorbereiding
Vooraleer je aan de slag gaat met het vocht in de muren op te lossen, moet je eerst de nodige voorbereidingen treffen. Begin altijd eerst met het leggen van de beschermfolie en inspecteer vervolgens de muur. Door vocht beschadigd pleister moet je altijd afkappen en dat lukt perfect met een beitel. Voegen of barsten kan je aanpakken met herstelmortel.
Vervolgens teken je waar je gaat boren. In principe doe je dit op een hoogte van ongeveer vijftig centimeter en vervolgens op elke tussenafstand van tien tot vijftien centimeter. Ga altijd eerst even na of er geen metaal of leidingen aanwezig zijn en teken het boorgat uit.
# 2. Gaten boren
Nu kan je beginnen met het boren van de gaten. Je boort daarbij nooit tot het einde van de muur. Reken op minimaal 14 mm en maximaal 20 mm. Boor altijd onder een hoek naar beneden zodat het vochtwerend product in de muur kan sijpelen. Een hoek van ongeveer tien tot dertig graden volstaat. Na het boren van de gaten verwijder je het gruis met een stofzuiger.
# 3. De keldermuur injecteren
Vervolgens kan je beginnen met de muur te injecteren. Hiervoor gebruik je een spuitpistool. Begin steeds achterin het gat en werk vloeiend naar voren tot de boorgaten volledig met de gel zijn gevuld.
# 4. Afwerking
Ten slotte kan je de gaten terug opvullen met mortel. Het vochtwerend middel zal langzaamaan in de muren trekken en een beschermende laag vormen. Als je een spouwmuur wilt behandelen tegen vocht moet je bovenstaande stappen natuurlijk nogmaals doorlopen voor de behandeling van de andere vochtige muur. Qua afwerking heb je uiteraard alle vrijheid.
Laat je adviseren
Hoewel je perfect zelf een vochtige muur kan injecteren, is het belangrijk dat je eerst de juiste diagnose stelt. Daarnaast moet je het correct uitvoeren of het vochtprobleem blijft gewoon bestaan. Daarom raden we aan om niet lukraak te starten maar minstens een vrijblijvend advies te vragen. Is injecteren de beste optie en heb je een stel bekwame handen? Dan merk je dat het niet zo gek moeilijk is om de muur zelf te injecteren. Dankzij ons stappenplan is het zo gedaan!
Blijft het vochtprobleem echter bestaan? Schakel dan altijd een specialist in. Soms zal injecteren niet volstaan en dringen structurele oplossingen zich op. Een vochtexpert zal je hierin bijstaan.