Help, mijn was krimpt! Het is vast herkenbaar: je haalt je nieuwe trui na de eerste wasbeurt uit de wasmachine en hij lijkt ineens een paar maten kleiner. Je kunt wel huilen want die trui was natuurlijk niet gratis. Kleding die krimpt of juist uitrekt, het gebeurt vaker dan je zou willen. Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je was niet krimpt? Wij geven je graag een aantal tips!
Inhoudsopgave
1. Was krimpt: check de labels
De was krimpt in droger? Dan is de kans groot dat je kledingstuk niet in de droogkast mag. Door op voorhand de labels te checken, kan je kleding krimpen voorkomen. Soms mag het kledingstuk wél in de droogkast, maar krimpt het toch nog. Dit kan komen doordat de fabrikant de stof al in het productieproces op een gecontroleerde manier liet krimpen. Let daarom op de term ‘pre-shrunk’ of ‘voorgekrompen’ op de labels.
Misschien heb je een hekel aan etiketten in kleding en kan je ze er nooit snel genoeg uitknippen, maar bij deze weet je dus waarom je ze er beter wél in laat hangen.
2. Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Wanneer krimpt kleding? De was krimpt onder andere door je kleding te warm te wassen. Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen. Bovendien verbruikt het een pak minder energie dan wanneer je warmer wast. Handig om te weten: er bestaan zelfs wasmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor een koud of lauw programma.
Echter kies je beter niet altijd voor een lage temperatuur want dit is niet goed voor je wasmachine. Doe bij voorkeur één keer per maand een kookwas op negentig graden, dit voorkomt veel viezigheid in je machine.
Lees ook: De wasmachine schoonmaken: 9 tips
3. Kleding krimpen door centrifugeren
Je wasmachine heeft waarschijnlijk een aantal programma’s waaruit je kunt kiezen. Ook dit is belangrijk als je wilt voorkomen dat je was krimpt of juist uitrekt. Dikwijls vind je deze informatie op het etiket, maar als je twijfelt is een mild wasprogramma de beste keuze. Een mild, delicaat of handwasprogramma gebruikt meestal minder toeren en een kortere centrifugeercyclus, wat alleen maar positief is voor je kleding.
4. Regelmatig wassen
Draag je een kledingstuk lange tijd zonder het tussentijds te wassen? Dit kan ervoor zorgen dat je kleding gaat uitrekken. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete jeans die je bewust niet in de wasmand stopt omdat ze niet vuil is en je een wasje wilt uitsparen. Je zal merken dat je jeans na een tijdje gaat slobberen en niet meer mooi past. Hoe kan je kleding laten krimpen? Als een koude, gewone was niet meer voldoende is om je jeans weer te laten passen, probeer het dan eens op een iets warmere temperatuur.
5. Was aan de lucht laten drogen
Kleding droger krimpen? De droogkast mag dan een geweldige uitvinding zijn, maar is jammer genoeg niet de beste vriend van je kledij. Of je favoriete blouse in de droogkast mag, kan je lezen op het etiket. Maar weet dat was aan de lucht laten drogen de beste optie is als je wilt voorkomen dat je kleding krimpt. Bovendien is het een stuk energievriendelijker om je kleding te laten drogen.
6. Op tijd uit de droogkast
Heb je niet veel tijd en moet het kledingstuk toch in de droogkast? Je weet nu dat kleding krimpt in de droger. Daarom kies je beter voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans dat je was krimpt in droger. Haal je was uit de droogkast als hij nog een beetje vochtig is en laat hem verder op het wasrek drogen.
Lees ook: Je was drogen in de winter: zo doe je dat
Zo, met deze tips zal je kleding niet meer krimpen. Heb je regelmatig witte was? Lees dan zeker ook onze witte was tips!