Vloer isolatie levert niet alleen extra warme voetjes op, maar bovendien kan het je ook een mooie energiebesparing opleveren. Met vloer isolatie bespaar je gemiddeld tot 15% op de energierekening, maar de totale besparing is natuurlijk afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt. Je kan je vloer isoleren met verschillende materialen, maar ook op verschillende manieren. Daarnaast levert niet alle vloer isolatie een even grote besparing. Bij isolatie onder een betonplaat is het voordeel bijvoorbeeld anders dan wanneer je overgaat tot je zolder vloer isoleren. Ben je van plan om vloer isolatie te plaatsen? Lees dan eerst even deze tien tips om je besparing te maximaliseren.
Inhoudsopgave
- 1 # 1. Ga na of je de kruipruimte kan isoleren
- 2 # 2. Isolatie houten vloer kan je perfect zelf doen
- 3 # 3. Kies voor een zwevende opbouw van de vloer isolatie
- 4 # 4. De juiste vloer isolatie kiezen
- 5 # 5. Breng bodemisolatie in de kruipruimte aan
- 6 # 6. Overweeg het inschakelen van een expert
- 7 # 7. Voldoe aan de voorwaarden voor de premie voor vloer isolatie
- 8 # 8. Denk ook aan de isolatie van de zoldervloer
- 9 # 9. Leg isolatiematrassen in de kruipruimte
- 10 # 10. Niet alleen denken aan vloer isolatie
# 1. Ga na of je de kruipruimte kan isoleren
De eenvoudigste manier om vloer isolatie te leggen is door je kelder of kruipruimte te isoleren. Zo hoef je je vloer niet uit te breken en kan je eenvoudig je bestaande vloer isoleren. Hiervoor moet de kruipruimte wel voldoende groot zijn, maar eventueel kan je de kruipruimte ook verder laten uitgraven en pas daarna met vloerisolatie de kruipruimte isoleren. Reken toch op een ruimte van minimaal 35 tot 50 cm zodat je comfortabel de vloer isolatie kan aanbrengen. Eigenlijk heb je hier veel keuze over welke vloer isolatie je aanbrengt. Het kan bijvoorbeeld gaan om EPS vloerisolatie of piepschuim vloerisolatie, maar je kan ook je vloer isoleren met glaswol. Deze vloer isolatie kan je in principe zelf aanbrengen. Het is wel belangrijk dat je kiest voor vloer isolatie met een voldoende hoge isolatiewaarde. Ga je de kruipruimte isoleren bij vloerverwarming? Dan raden wij volgende vloer isolatie aan:
Wij raden aan om het isolatiemateriaal met pluggen of spijkers aan te brengen en beter niet met lijm. Het voordeel is dat er geen oplosmiddel vrijkomt, wat zeker in een kleine kruipruimte met een slechte luchtcirculatie schadelijk kan zijn. Daarnaast raden we aan om dampremmende PE-folie aan te brengen. Als er een risico bestaat op water in de kelder, kan je een speciale vloerfolie aanbrengen die kan drijven. Zo creëer je een beschermlaag. Mioteen KR4 kruipruimtefolie is veruit de beste keuze. Vergeet ten slotte niet om ook het kruipluik zelf te isoleren en de kieren dicht te maken met isolatieband. Gebruik bij voorkeur vezelcementplaat en een isolatieband om de kieren te dichten.
Als je geen kruipruimte hebt, kan je ook altijd je vloer uitbreken en isoleren. Hierbij zal je telkens je vloer ophogen want te dunne vloerisolatie zal toch niet werken. Dit brengt veel werk met zich mee. Zo kan je hoogteverschillen creëren, moet je deuren inkorten et cetera. Soms is het vanboven aanbrengen van vloer isolatie alsnog aangewezen, bijvoorbeeld wanneer het om een betonnen vloer gaat en je graag warme voetjes hebt. Wij raden echter aan om dit aan een expert over te laten.
# 2. Isolatie houten vloer kan je perfect zelf doen
Een ander klusje dat je vrij eenvoudig zelf kan doen, is vloer isolatie aanbrengen onder houten vloeren. Een houten vloer isoleren doe je vrij eenvoudig zelf. Een voordeel van de vloerisolatie bij een houten vloer is dat hout zelf ook al goed isoleert. Hierdoor hoef je de houten balken niet te isoleren en kan je gewoon de isolatie tussen de balken vloer aanbrengen. Je kan bijvoorbeeld je houten vloer isoleren met steenwol. Het is wel belangrijk dat je vooraf eerst even de houtvochtigheid nagaat en niet meteen de houten balken van de vloer gaat isoleren. Hiervoor heb je een houtvochtmeter nodig. Begin pas met een houten verdiepingsvloer isoleren wanneer de houtvochtigheid lager dan 20% bedraagt. Je zal dan eerst even de eerder aangehaalde dampremmende PE-folie moeten leggen, opdat de vloer de kans krijgt om op te drogen. De eenvoudigste oplossing om een houten vloer te isoleren tussen balken vinden wij het gebruik van thermoskussen. Zeker op moeilijk bereikbare plekken, zoals een kruipkelder, is het aanbrengen van thermoskussens als vloerisolatie de beste keus.
Je kan de isolatie onder de houten vloer tegen de planken aanbrengen of je kan een laag van 2 cm openlaten voor een extra isolerende stilstaande luchtlaag. In het tweede geval moet je de vloer isolatie wel goed laten aansluiten. Er mogen absoluut geen gaten zijn tussen de vloer isolatie en de draagbalken want anders blijft er warmte lekken. Knip de thermoskussens op de juiste breedte en trek ze vervolgens goed strak alvorens je ze aan de balken niet.
# 3. Kies voor een zwevende opbouw van de vloer isolatie
Er zijn talloze producten op de markt die naast een thermische vloer isolatie ook een geluidsisolerende vloer beloven. Het is inderdaad zo dat je daarbij naast een thermische vloer isolatie ook op een akoestische vloerisolatie mag rekenen, maar het is al met al toch te beperkt. Dat komt omdat thermische vloer isolatie van nature licht is terwijl bij akoestische vloerisolatie het massa-veer-massaprincipe geldt. Je kan ze dan ook niet alle twee volwaardig in de vloer isolatie integreren, waardoor je nooit op de beste vloerisolatie kan rekenen. Daarom raden wij dergelijke vloer isolatieplaten af. Het is dan een oplossing om eerst je thermische vloer isolatie aan te brengen waarna je boven op deze uitvullaag vervolgens ook akoestische vloerisolatie aanbrengt. Ga je een tussenvloer isoleren? Voorzie dan minstens 13 cm ruimte voor zo’n vloeropbouw.
# 4. De juiste vloer isolatie kiezen
Veelvoorkomende fouten bij de vloer isolatie treden op omdat men het foute isolatiemateriaal heeft gebruikt. Voor je het weet moet je isolatieplaten voortdurend bijwerken om de complexe vloer boordevol leidingen af te werken. Dat is natuurlijk vragen om problemen. In zo’n geval is het beter om met gespoten PUR de isolatie van de vloer uit te voeren. Wil je dan weer vloer isolatie aanbrengen waar er al vochtproblemen zijn? Dan is het beter dat je isolatiechips gebruikt. Verwacht je weinig problemen en heb je een effen ondergrond? Dan hoeven vloerisolatie chips niet en zijn EPS-platen zeker een goed idee. Een alternatief is om eerst een isolerende chape aan te brengen en dit te combineren met EPS-platen. De beste vloerisolatie is de:
Een belangrijke factor zal in elk geval de terugverdientijd zijn. Dit valt niet eenvoudig te bepalen, maar experts beschikken vaak over goede programma’s waarop ze simulaties kunnen uitvoeren. Over het algemeen wordt 8 jaar als gemiddelde aangehouden. We adviseren wel om niet alleen rekening te houden met de economische terugverdientijd, maar ook met de ecologische terugverdientijd. Zo heeft gespoten PUR met HFK’s bijvoorbeeld een milieutechnische terugverdientijd van 15 jaar, terwijl dat bij gespoten PUR met HFO’s maar 2 jaar bedraagt. Ook glaswoldekens zijn een stuk beter voor het milieu omdat ze eenvoudig te recyclen zijn en zelf al voor ruim 50% uit gerecycled materiaal bestaan.
# 5. Breng bodemisolatie in de kruipruimte aan
Als het om een kleine kruipkelder gaat die je na het aanbrengen van de vloer isolatie niet langer gebruikt, raden we aan om naast de dampwerende laag ook bodemisolatie aan te brengen. De bodem isoleren helpt allerlei problemen te voorkomen. Niet alleen de problemen die rechtstreeks door het vocht ontstaan, maar ook problemen door ongedierte dat wordt aangetrokken en dat aan de vloer isolatie gaat knabbelen. Een goede oplossing is door een flinke laag isolatiechips of EPS-parels op de bodem van de kruipkelder te storten, boven op de dampwerende laag. Eventueel kan je ook vloerisolatie met schelpen gebruiken. Vloerisolatie schelpen worden als natuurlijk alternatief wel vaker gepromoot en het werkt goed tegen vochtproblemen, maar schelpen voor vloerisolatie hebben slechts een heel beperkte isolerende werking. Wanneer je al een goede vloer isolatie hebt en enkel tegen vocht wil optreden, kan je ze wel gebruiken. Wij raden dan aan om deze noordzeeschelpen te gebruiken.
Bovenstaande helpt overigens alleen goed tegen klein ongedierte. Ook muizen en ratten kunnen een weg vinden naar je kruipruimte en daar aan de vloer isolatie knabbelen. Plaats daarom roosters voor de ventilatiegaten. Maak ook alle naden en kieren goed dicht zodat ze ook via dergelijke wegen geen toegang krijgen tot je vloer isolatie.
# 6. Overweeg het inschakelen van een expert
In veel gevallen kan je zelf de vloer isolatie aanbrengen, maar soms is het toch interessanter om het een en ander over te laten aan een vakman. Dat heeft verschillende redenen. In de eerste plaats omdat jij voor je vloer isolatie 21% btw moet betalen, maar in sommige gevallen is dat bij een vakman slechts 6% btw. Dat laag btw-tarief geldt ook voor de aanschaf van de nodige vloer isolatie. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:
- Het moet gaan om een privéwoning;
- De woning moet minstens 10 jaar oud zijn;
- De werken worden rechtstreeks gefactureerd aan de eindgebruiker (dit kan de eigenaar of de huurder zijn);
- En de levering en de plaatsing van de vloer isolatie moet door één en dezelfde aannemer gebeuren.
Daarnaast is voor de premie voor vloer isolatie vereist dat de werken worden uitgevoerd door een erkend aannemer. Door zelf de vloer isolatie aan te brengen, lopen de kosten soms al eens hoger op dan wanneer je een beroep had gedaan op een aannemer. En als dat niet het geval is, is het verschil vaak beperkt terwijl de uiteindelijke isolatiewaarde dankzij een vakman meestal hoger ligt.
Wil je de vloerisolatie laten uitvoeren door een expert dan kunnen wij van harte aanbevelen om offertes te vergelijken via Solvari. Vul het onderstaande formulier in en je ontvangt gratis en vrijblijvend tot wel 4 offertes.
# 7. Voldoe aan de voorwaarden voor de premie voor vloer isolatie
We hebben hierboven al even aangehaald dat je recht kan hebben op een premie voor vloer isolatie. Deze premie voor vloer isolatie bedraagt in principe 6 euro per vierkante meter. Hierdoor kan je de vloerisolatie prijs toch mooi beperken. Zoals steeds zijn er nu natuurlijk ook een aantal voorwaarden aan deze premie verbonden en moet je een beroep doen op een erkende aannemer. Je woning moet in het Vlaamse Gewest gelegen zijn en voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Daarnaast moeten de werken aan allerlei eisen voldoen en dat heeft dan weer gevolgen voor de gebruikte vloerisolatieplaten en de isolatiekorrels voor de vloer. Per 2020 geldt bijvoorbeeld dat de R-waarde minstens 2 m² K/W moet bedragen. De betere aannemers kunnen je hierover informeren en zullen je de juiste vloer isolatie aanbevelen. Het is zelden interessant om daar van af te wijken en te kiezen voor een lagere isolatiewaarde.
Er zijn overigens nog andere manieren om de prijs van vloerisolatie te beperken. Zo kan je bijvoorbeeld een renteloze energielening afsluiten bij de Vlaamse overheid. Of je hier al dan niet recht op hebt, is onder andere afhankelijk van je inkomen. Sommige banken bieden wel zelf groene leningen aan met interessantere rentetarieven. Dat is onder andere het geval voor Bpost bank en KBC.
# 8. Denk ook aan de isolatie van de zoldervloer
Wanneer je de zolderruimte niet gebruikt, is het niet nodig om het dak te isoleren. In zo’n geval is het handiger om je houten zoldervloer te isoleren. De vloer van de zolder isoleren gaat veel eenvoudiger. Als het om een houten draagstructuur gaat, is de makkelijkste manier opnieuw de ruimte tussen de balken te vullen met minerale wol. Ook hier dien je eerst een dampscherm aan te brengen. Daarnaast kan je ook de zoldervloer isoleren met een massieve draagstructuur. Ook dan moet je eerst een dampfolie aanbrengen en deze goed afplakken. Hierop bevestig je dan drukvaste isolatieplaten. Het voordeel hiervan is dat je zoldervloer ook nog beloopbaar is. Zo kan je de zolder nog steeds gebruiken als opbergruimte.
Voor een massieve draagstructuur raden wij het gebruik van PIR-isolatieplaten aan. Voor het aanbrengen tussen de balken zijn de glaswolrollen van Isover een goed idee. Deze glaswolrollen kan je eenvoudig op maat afsnijden en zijn voldoende elastisch om koudebruggen te voorkomen.
# 9. Leg isolatiematrassen in de kruipruimte
Wanneer de kruipruimte onvoldoende plaats biedt om efficiënt vloer isolatie aan te brengen, wil dat nog niet meteen zeggen dat je de vloer van je woning moet ophogen. Een alternatief is het leggen van isolatiematrassen. Technisch gezien spreken we hier eigenlijk van bodemisolatie en niet van vloer isolatie, maar dat zal je wellicht worst wezen. Dergelijke isolatiematrassen leg je op de bodem van je kruipruimte. Het concept is hetzelfde als bij het leggen van chips of parels, maar het is net iets handiger aan te brengen. De isolerende bolletjes in de isolatiematrassen sluiten de kruipruimte luchtdicht af. Ze brengen ook de vochtigheid naar beneden en zorgen ervoor dat de aanwezige lucht een goede isolatielaag vormt. Natuurlijk is het minder effectief dan andere vloer isolatie, maar het is anderzijds wel relatief goedkoop, eenvoudig te leggen en natuurlijk ook gewoon beter dan niets doen.
Geïnteresseerd geraakt in isolatiematrassen? Bestel ze bij de onderstaande webshop:
# 10. Niet alleen denken aan vloer isolatie
Ten slotte willen we toch nog even benadrukken dat je er met alleen vloer isolatie er niet zal komen. Dat geldt zowel voor de thermische vloer isolatie als voor de akoestische vloerisolatie. Wat de thermische vloer isolatie betreft, bedraagt de besparing gemiddeld 15%. Voeg je daar spouwmuurisolatie, dubbele beglazing en dakisolatie aan toe? Dan kan de besparing oplopen tot maar liefst 38%. Thermische vloer isolatie moet dan ook altijd in de ruimere context bekeken worden.
Bij akoestische vloerisolatie geldt natuurlijk net hetzelfde. Het louter akoestisch isoleren van vloeren schermt je bijvoorbeeld nog niet af van buitengeluiden die via de muren naar binnen komen of van geluiden die van bovenverdiepingen komen. Wij raden dan ook altijd een integrale aanpak aan.