Een diepvries ontdooien is niet het leukste klusje, maar het is wel belangrijk. Het overtollig ijs neemt niet alleen veel ruimte in, het is ook erg lastig om de lades nog te openen en te sluiten. Daarnaast koelt de diepvries minder goed en zorgt het ijs ervoor dat de diepvries meer energie verbruikt. Genoeg redenen dus om het ontdooien niet langer uit te stellen. Hoe kan je de diepvries snel ontdooien? Je diepvriezer ontdooien doe je in deze vier stappen!
Inhoudsopgave
Diepvries ontdooien: tips
1. Diepvries ontdooien: vriezer leegmaken
Hoe diepvries ontdooien? Wanneer je de diepvries laat ontdooien, moet natuurlijk eerst al het eten eruit. Dit is wellicht een goede gelegenheid om je diepvries zoveel mogelijk leeg te eten. Veel mensen hebben namelijk de slechte gewoonte om hun diepvries vol te proppen met voedsel en het vervolgens niet meer op te eten. Zit je diepvries vol met eten? Dan wil je uiteraard niet dat al je eten ontdooit. Hoe kan je dit voorkomen? Vraag aan je buren of je het eten even in hun diepvries mag leggen. Ook kan je het eten in een koelbox of koeltas bewaren met een paar koelelementen. In de winter kan je het eten ook prima buiten zetten, als het vriest is het immers koud genoeg. Zodra de diepvries leeg is schakel je hem uit, trek je de stekker uit het stopcontact en zet je de deur open.
2. Hoe water opvangen tijdens het ontdooien vriezer?
Als je diepvries begint te ontdooien, komt er natuurlijk een heleboel water vrij. Zeker wanneer er veel ijs in je diepvries zat, kan het water al snel je vriezer uitlopen. Je kan het water opvangen door voor je vriezer handdoeken of kranten neer te leggen en deze regelmatig uit te wringen of te vervangen. Daarnaast kan je op de bodem van je diepvries een brede bak plaatsen om het smeltwater op te vangen, bijvoorbeeld een ovenschaal of teil. Zo kan je een groot deel van het water opvangen en het is gemakkelijk leeg te maken. Let op: niet al het water komt in de bak terecht dus het is belangrijk om ook altijd een handdoek of krant neer te leggen.
3. Diepvries ontdooien: drie manieren
Je vriezer ontdooien kan op drie manieren. Een eerste manier is wachten tot al het ijs is gesmolten. Dit kost je het minste moeite, maar je moet dan wel lang wachten.
Je kan ook de diepvries ontdooien met behulp van heet water, dit is dan ook de tweede manier. Zet een grote bak kokend water op een onderzetter onder in je diepvries en sluit de deur zodat de hete damp het ontdooien versnelt. Als je diepvries lades heeft, kan je deze ook vullen met heet water en de deur sluiten. Leg vervolgens een handdoek en eventueel een bak of schaal op de bodem van de vriezer om het smeltwater op te vangen. Doe daarna de deur dicht zodat de vriezer kan stomen en het ijs snel smelt. Hoe lang duurt diepvries ontdooien? Na ongeveer een halfuurtje zou het ijs grotendeels gesmolten moeten zijn. Eventuele ijsresten kan je makkelijk verwijderen met een plastic ijsschraper of houten spatel.
Hoe diepvries snel ontdooien? Je kan de vriezer snel ontdooien door een haardroger te gebruiken. Het nadeel hieraan is dat je er wel constant bij moet blijven staan. Zet de haardroger op de heetste stand en richt deze op het ijs om het te laten smelten. Het is belangrijk om de haardroger zelf vast te houden. De haardroger in de vriezer leggen is geen veilig idee in verband met het smeltwater. Ook hierbij kan je eventueel een plastic ijsschraper of houten spatel gebruiken om grote stukken ijs te verwijderen.
4. Diepvries schoonmaken
Zodra al het ijs is ontdooid, is het tijd voor de laatste stap: de diepvries schoonmaken. Maak de vriezer eerst droog met een handdoek en maak de binnenkant van de vriezer schoon met een sopje warm water en afwasmiddel. Je kan ook een kopje azijn of een eetlepel baking soda gebruiken. Droog je diepvries daarna opnieuw grondig en steek de stekker terug in. Na ongeveer een kwartiertje kan het eten er terug in. En voilà, je diepvries ontdooien zit erop!
Hoe vaak diepvries ontdooien? Normaal gezien zal je één à twee keer per jaar je vriezer moeten ontdooien. Om te voorkomen dat je dit vaker moet doen, hebben we nog een aantal tips. Laat de diepvries niet onnodig lang open staan en beslis op voorhand wat je eruit wil halen. De warme buitenlucht condenseert namelijk in je diepvries en dat zorgt voor ijsvorming. Let er ook altijd op dat je de diepvries goed sluit. Controleer meteen ook of de deurrubbers nog goed zijn.
Heb je een koelkast en diepvries in één? Weet dat het koelsysteem van het vriesgedeelte is verbonden met het systeem van het koelgedeelte. Laat je regelmatig de deur van de koelkast open staan of sluit deze niet goed, dan zal je diepvries flink gaan koelen met als gevolg ijsvorming. Door op deze zaken te letten, zal je je diepvries minder vaak moeten ontdooien.
Hoe vaak ontdooi jij je diepvries? En heb jij nog diepvriezer ontdooien tips? We zijn benieuwd naar je reactie!
Lees ook: Je koelkast proper houden: 9 tips