Ga jij binnenkort naar de hogeschool of universiteit? En wil je graag een kot of studentenkamer inrichten? De zomervakantie is voor veel studenten de periode om na te denken over het kot inrichten. Vaak is een kot vrij klein en vraagt het dus wat creativiteit om er een gezellige plek van te maken. Wij geven je graag wat inspiratie en tips. Ben je op zoek naar studentenkamer inrichten voorbeelden? Ook die hebben we voor je!
Inhoudsopgave
Kot inrichten: tips en inspiratie
1. Deel je kot op in zones
Een kot dient niet alleen om in te slapen. Je moet er ook kunnen eten, studeren, ontspannen en vrienden uitnodigen. Helaas is er geen ruimte voor een woonkamer, keuken en bureaukamer. Wat je wél kan doen is je kot inrichten in verschillende zones. Je kan hiervoor gebruikmaken van gordijnen en kamerschermen, maar ook de positie van je meubelen is van belang. Zo kan je bijvoorbeeld de zetel met zijn rug naar de eettafel plaatsen, om zo een duidelijk onderscheid te maken tussen het eet- en woongedeelte. Ook met een bureau of kledingkast kan je makkelijk een afbakening creëren tussen de verschillende zones.
2. Kleine studentenkamer inrichten
Vaak is een kot aan de kleine kant. Aan de ruimte kan je helaas niet veel veranderen, maar er zijn wel een aantal trucjes om je studentenkamer groter te laten lijken. Zo kan je gebruikmaken van lichte kleuren en transparante meubelen. Vermijd een kleurboek in je kot. Een beetje kleur kan heus geen kwaad, maar je hoeft er geen circus van te maken. Teveel kleuren maken de ruimte alleen maar kleiner. Ook spiegels zijn onmisbaar in je kot, deze zorgen voor een optische illusie dat je kamer groter is dan werkelijk het geval is. En last but not least: ruim je kot regelmatig op en hou het netjes. Wanneer je kot één grote rommel is, dan zal de kamer nog kleiner lijken.
3. Meubels studentenkamer
In een kleine studentenkamer is het ook belangrijk om multifunctionele meubels te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een hoogslaper, zo heb je een bed en bureau in één. Je moet natuurlijk wel oppassen dat je na een leuk feestje niet uit je bed sukkelt. In dat geval is een zetelbed misschien beter? Je kan er niet alleen in slapen, maar het is ook perfect voor als je vrienden op bezoek komen.
Naast het bed in de studentenkamer zijn kasten ook heel belangrijk. Je moet je kleding, toiletgerief en studieboeken natuurlijk ergens kwijt kunnen. Open kasten en rekken zijn beter dan gesloten kasten met deuren. Oké, je hebt er wat meer schoonmaakwerk aan, maar je bespaart er wel veel ruimte mee. Kies ook liever voor een kamerhoge kast in plaats van gewone kasten, zo lijkt het alsof de kasten deel uitmaken van de studentenkamer.
4. Koop tweedehands spullen en meubels
Aangezien je niet je hele leven op kot zit (of je moet wel heel leergierig zijn), is het fijn als je niet teveel geld moet uitgeven aan nieuwe spullen en meubels. Onze tip is dan ook: ga eens kijken in een tweedehandswinkel of check een paar tweedehandssites. Vaak zijn het oud-studenten die hun spullen en meubels tweedehands verkopen. Zij begrijpen dus als geen ander dat je geen groot budget hebt. En met het geld dat je bespaart, kan je ongetwijfeld andere leuke dingen doen. Extra zakgeld is altijd welkom als student, toch?
5. Maak er een persoonlijk plekje van
Je kan het kot inrichten met bovenstaande tips, maar vergeet niet: het is en blijft nog altijd jouw plekje. Om je helemaal thuis te voelen, kan je persoonlijke spulletjes verwerken in je inrichting studentenkamer. Denk bijvoorbeeld aan foto’s en inspirerende quotes aan de muur, mooie kaarsen en planten op de vensterbank. Als je het moeilijk vindt om je thuis achter te laten, kan je ook spulletjes of kleine meubels van thuis meenemen. Of dat nu je volledige dvd-collectie is, familiefoto’s, een dierbaar kastje of je hoofdkussen. Het belangrijkste is dat je je snel thuis voelt in je nieuwe stekje!
Ga jij binnenkort op kot? Hoe ga jij je studentenkamer inrichten? Heb jij nog leuke tips? We zijn benieuwd naar je reactie!