Op deze heerlijke, zomerse dagen wordt het strandlaken volop gebruikt. Misschien heb je onlangs een nieuw strandlaken gekocht of heb je nog een nieuw exemplaar nodig. Hoe dan ook, je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van een mooie en zachte handdoek. Hoe strandlaken wassen? In dit artikel geven we je graag tips voor het beste onderhoud van jouw strandlaken!
Inhoudsopgave
Eerste keer strandlaken wassen: koud wasprogramma
Als je net een strandlaken hebt gekocht, dan neem je het graag direct mee naar het strand of zwembad. Echter is het belangrijk om het strandlaken eerst te wassen voordat je het gebruikt. De eerste keer doe je dit het best op een koud wasprogramma. Een handwas met koud water is ook prima! Waarom koud water? Een nieuw strandlaken neemt het vocht nog niet zo goed op. De gebruikte verfstoffen en datgene wat het katoen sterk maakt is namelijk waterafstotend. Door een nieuw laken in koud water te wassen, spoel je de stof goed uit en zal het later beter vocht opnemen.
Strandlaken wassen tips: azijn
Felgekleurde strandlakens die nog nooit gewassen zijn, bevatten nog veel verfresten. Hierdoor kunnen de kleuren en prints afgeven of doorlopen. De oplossing? Leg het badlaken eerst in een emmer met witte azijn of water aangelengd met witte azijn, alvorens je de wasmachine start. Natuurazijn helpt de kleuren te beschermen waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.
Lees ook: 6 redenen om witte azijn voor de was te gebruiken
En daarna?
Strandlakens met kleuren en prints was je de eerste paar wasbeurten beter apart om vlekken en afgeven te voorkomen. Gebruik geen wasverzachter, maar kies voor azijn. Wasverzachter legt namelijk een laagje om de vezels waardoor het badlaken minder vocht zal absorberen. Een badlaken wassen is mogelijk met andere handdoeken, zolang de kleuren maar overeenkomen. Het spreekt voor zich dat je een witte handdoek niet bij een rode handdoek moet stoppen. Ander soort textiel zoals kleding met ritsen of knopen kunnen de vezels van het badlaken beschadigen.
Je mag het badlaken wassen op verschillende temperaturen, maar check altijd eerst het waslabel. Weet ook dat bacteriën en schimmels pas bij zestig graden worden gedood.
Badlaken afspoelen
Na een frisse duik in het zwembad leg je je meteen op het badlaken om op te drogen in de zon. Heerlijk, zo relaxen op een handdoek! Echter is het belangrijk dat je jezelf eerst altijd goed afspoelt na het zwemmen voordat je gaat relaxen. Het strandlaken neemt namelijk het chloorwater uit jouw badkleding op en hierdoor kunnen de kleuren verbleken. Het drogen in de zon versterkt zelfs het blekende effect!
Handig om te weten: zout water heeft geen blekend effect op je badlaken. Het zorgt er wel voor dat de vezels stijf worden. Ook na het zwemmen in de zee is het dus aangeraden om het zoute water van je af te spoelen voordat je gaat chillen op het strandlaken.
Badlaken drogen
Na een dagje strand of zwembad stop je alle spullen snel weer in je tas om mee te nemen naar huis of naar je hotelkamer. Vaak gaat het strandlaken nog vochtig of zelfs kleddernat in je tas en wasmand. Doordat het vocht niet weg kan, ontstaan er vieze geurtjes in jouw badlaken. Heel vervelend! Daarom is het belangrijk om je strandlaken goed te laten drogen voordat je hem in je tas stopt. Als dat niet kan, haal het natte badlaken dan direct uit je tas zodra je thuiskomt en hang hem op een wasrek of over het bad. Zo kan je langer genieten van een fris badlaken!
Zo, met deze tips blijft je strandlaken mooi en zacht! Hoe vaak moet je een strandlaken wassen? Je mag een badlaken maximaal drie dagen achter elkaar gebruiken, maar alleen als je de handdoek dan iedere avond droog laat worden. Laat je badlaken dus niet op een hoopje op de grond liggen. Als een strandlaken vochtig blijft, is dit de perfecte omgeving voor bacteriën en schimmels om te groeien. Beter niet doen dus!