Inmiddels is de herfst officieel begonnen. De bladeren verkleuren en ze vallen langzaam van de bomen. Wil jij volgend jaar ook weer volop van je tuin genieten? Dan doe je er goed aan om de tuin alvast voor te bereiden op het herfstige weer. Met deze tips maak je jouw tuin helemaal herfstklaar!
Inhoudsopgave
1. Zorg goed voor je gras
Je gras krijgt het in de herfst zwaar te verduren door de regen en de kou. Daarom kan je gras wel wat extra aandacht en verzorging gebruiken. Hou de bladeren zo goed mogelijk weg en geef je gras eind oktober nog een laatste maaibeurt. Let er wel op dat je het gras niet te kort maait. Je laat het gras best iets langer want dit zorgt ervoor dat onkruid en mos worden geweerd omdat het gras het zonlicht opneemt. Als laatste kan je nog wat graszaad in de kale plekken strooien zodat die weer mooi worden aangevuld.
2. Plant nieuwe bloembollen
Doordat het regelmatig regent is de grond goed vochtig tijdens de herfst. Omdat het in de herfst vaak nog niet té koud is, is dit seizoen ideaal voor het planten van nieuwe bloembollen voor het voorjaar. Doe dit wel ten laatste in oktober. Als je de bloembollen nu nog in de grond zet, kunnen ze aansterken voordat de winter komt.
3. Moestuin
Als je een liefhebber bent van groente uit eigen tuin, dan is een moestuintje in de herfst perfect. Welke groenten kan je in het najaar planten? Dat zijn onder andere andijvie, spinazie, veldsla, winterui, radijsjes en venkel. Laat die verse groenten maar komen!
4. Denk aan de vogels
Dierenliefhebbers kunnen nu al een vogelhuisje ophangen. Zo kunnen de vogels alvast wennen aan hun nieuwe winterverblijf. Let er wel op dat het huisje niet te warm of te koud is. De minimale houtdikte is zo’n 1,5 centimeter. Hang het vogelhuisje zo dat de opening richting het noordoosten of zuidoosten hangt, zodat de vogels geen last hebben van zon of regen.
5. Herfstdecoratie
Ook in de herfst mag het gezellig zijn in de tuin. Pompoenen doen het bijvoorbeeld heel goed als sierfruit. Je kan deze neerleggen in een leuk hoekje of op je tuintafel. Om de nieuwe knoppen nog een kans te geven om te bloeien, kan je de droge bloemen uit de uitgebloeide planten knippen. Van die droge bloemen kan je dan weer een droogboeket maken, wat leuk staat om op te hangen aan een schutting of muur!
Heb jij ook zin gekregen om je tuin voor te bereiden op de herfst? Wat doe jij om je tuin klaar te maken voor dit seizoen? We zijn benieuwd naar je reactie!