De voordeur is het visitekaartje van een woning. Hier worden gasten ontvangen bijvoorbeeld. In bestaande woningen laten we de voordeur vaak zitten, omdat deze al onderdeel uitmaakt van de woning, maar dat is niet altijd een goed idee. Oudere deuren voldoen lang niet altijd aan de moderne isolerende eisen die moderne voordeuren wel bieden en ook op gebied van inbraakveiligheid of brandwerende eigenschappen, kunnen oudere deuren niet altijd voldoen. Hieronder lees je hoe je een voordeur kiest die voldoet aan alle moderne gemakken.

Inhoudsopgave
Kies het juiste materiaal voor je deur
Het materiaal van je voordeur bepaalt veel: de stijl, de isolerende waarde en de brand- en inbraakveiligheid. Aluminium is momenteel het stevigste materiaal op de markt. Met name paneeldeuren zijn populair. Dat zijn deuren met een paneel dat inzetbaar is in een aluminium frame. Deze deuren zijn verkrijgbaar in talloze stijlen en kleuren. Hierdoor passen ze goed bij zowel moderne als klassieke woningen.
Het moderne ontwerp en de mogelijkheid om verborgen scharnieren te gebruiken, maken paneeldeuren bovendien extra veilig. En omdat je de scharnieren niet ziet, hebben ze een strak uiterlijk. Kortom: aluminium paneeldeuren zijn erg veelzijdig en kunnen in veel verschillende designs worden uitgevoerd, waardoor ze bij bijna elke bouwstijl passen.
De deuren zijn stevig en goed geïsoleerd, met een dikte van het paneel tussen 22 en 95 mm en een diepte van het kozijn en de vleugel van 77 of 95 mm. Ze zijn water- en winddicht, laten weinig lucht door en beschermen goed tegen inbraak volgens klasse RC2.
Van aluminium tot kunststof
Naast aluminium paneeldeuren kunnen aannemers en huiseigenaren ook kiezen voor deurmaterialen als hout, staal en kunststof. Hout is een traditioneel materiaal dat goed past bij oudere woningen of woningen met een landelijke uitstraling. Het nadeel is alleen dat hout snel aangetast kan raken, en je het moet lakken en schilderen. Ook de isolerende waarde van hout kan tegenvallen als je het vergelijkt met aluminium paneeldeuren.
Staal is een weinig gekozen materiaal voor deuren. Het kan namelijk, in tegenstelling tot het lichte en sierlijke aluminium, een nogal robuust en zwaar uiterlijk geven aan een woning. Toch heeft het wel een aantal duurzame, isolerende en vooral brandwerende kenmerken die bijvoorbeeld houten deuren niet hebben. Kunststof deuren zijn dan weer licht, goedkoop en makkelijk in onderhoud, maar minder duurzaam dan aluminium of staal.
Tot slot bepaalt de stijl van de beglazing in de deur voor een groot deel de uitstraling van je huis. Strakke, eenvoudige deuren passen vaak het beste bij moderne woningen, terwijl deuren met panelen, sierlijsten of glas-in-lood juist goed passen bij klassieke of landelijke huizen.
Vergeet de isolerende waarde niet
Zoals je al kon lezen is isolatie een zeer belangrijk onderdeel om rekening mee te houden in je keuze voor een voordeur. Een voordeur met een goede isolatie zorgt ervoor dat warmte binnen blijft en kou buiten. Zo blijf je lekker warm in de winter en voorkom je al te hoge stookkosten.
In principe zijn paneeldeuren de beste keuze voor goede isolatie. Ze zijn gemaakt van thermisch geïsoleerde aluminiumprofielen, zoals het geavanceerde MB-86 systeem. Dit maakt ze zeer stevig, duurzaam en goed geïsoleerd. Door hun solide constructie zijn ze water- en luchtdicht. Dat zorgt voor minder warmteverlies en dus lagere energiekosten.
Ga voor een veilige deur
Een goed geïsoleerd huis is prettig om in te wonen, maar veiligheid is ook enorm belangrijk. Je voordeur moet natuurlijk inbraakveilig zijn. Oudere deuren voldoen lang niet altijd aan die eisen. Deze missen stevige sloten, meerpuntsvergrendeling en speciaal glas voor extra bescherming. Een moderne oplossing, zoals een paneeldeur met aluminium frame is stevig en voorkomt dat de deur eenvoudig kan worden geforceerd.
Materialen als aluminium en brandwerend glas kunnen ook bijdragen aan bescherming tegen brand of weersomstandigheden zoals wind en hele harde regen van buiten, waardoor de woning ook beter beschermd is tegen de elementen.