Een uurtje heerlijk ontspannen in een warm bad of genieten van een verfrissende douche… Je badkamer is één van de leukste plekjes in huis, maar tegelijk is deze ruimte verantwoordelijk voor een groot deel van je energieverbruik. Wil je graag optimaal genieten, maar toch je energieverbruik beperken? Wij geven je 5 tips om energie te besparen in de badkamer!
Inhoudsopgave
1. Douche / bad
De eerste tip is meteen de meest logische: minder lang douchen. Door een minuut per dag minder te douchen, bespaar je jaarlijks meer dan 1500 liter water per persoon. Een timer kan hierbij helpen. Zodra de wekker afgaat, stap je uit de douche. Daarnaast is het gebruik van een waterbesparende douchekop zeker aan te raden. Deze douchekop verbruikt tot 20% minder water en energie dan een gewone douchekop. En het douchecomfort? Dat blijft gewoon hetzelfde! Een warm en ontspannend bad nemen is heerlijk, maar doe je beter niet te vaak. Met een bad verbruik je namelijk gemiddeld twee keer zoveel water dan met een douche.
2. De kraan
Hebben je bad of douche nog een traditionele mengkraan met twee handgrepen, waarbij je zelf koud en warm water moet mengen om de gewenste temperatuur te krijgen? Vervang die dan door een thermostatische kraan. De temperatuur is dan precies instelbaar. Je doucht comfortabel zonder temperatuurschommelingen en het water heeft altijd de gewenste temperatuur, zodat er niet te veel water verloren gaat. Laat de kraan ook niet onnodig lopen want zo gaat er veel water verloren, bijvoorbeeld tijdens het inzepen van je handen, tanden poetsen of tijdens een scheerbeurt.
3. De thermostaat
In de winter kan je de thermostaat zo instellen dat de verwarming in de badkamer aanslaat een uurtje voordat je gaat douchen, en dat die weer wordt uitgeschakeld als je klaar bent. Dat werkt efficiënter dan bijvoorbeeld gebruikmaken van een elektrisch vuurtje, want die systemen vreten letterlijk energie.
4. Led-verlichting
De ouderwetse gloeilampen in de badkamer verbruiken ook veel elektriciteit. Door alle gloeilampen te vervangen door led-lampen kan je jaarlijks wat geld besparen én ze gaan lang mee. Een extra tip: verlicht de badkamer met kaarsjes. Dit is niet alleen interessant voor je energierekening, maar creëert ook een romantische sfeer in de kamer.
5. Warmteterugwinningssysteem
Ben je van plan om je badkamer te verbouwen? Dan kan je eventueel een warmterecuperatiesysteem laten plaatsen. Dit systeem gebruikt de warmte van weggespoeld douchewater om koud water op te warmen. Zo heeft de thermostaatkraan minder warm water nodig, hoeft de cv-ketel minder hard te stoken en bespaar je energie!
Wat doe jij om energie te besparen in de badkamer? Heb jij nog tips? We zijn benieuwd naar je reactie!