We hoeven je dit misschien niet eens te vertellen. Maar als er muizen of ratten in of rond je woning rennen, staat je wel het een en ander te wachten, zoals knaagschade en vervuiling door buiksmeer, urine en uitwerpselen. Om nog maar over verspreiding enge virussen en bacteriën te zwijgen… jakkes! Genoeg redenen, dus, om zo snel mogelijk actie te ondernemen met zeven tips van ervaren ongediertebestrijders!
Wat kun je tegen ongewenste knaagdieren doen?
- Plaats één of meerdere vallen
Je kunt diervriendelijke of dodelijke vallen neerzetten. Je zet deze dan neer in ruimtes waar de muizen of ratten graag komen. Bijvoorbeeld ergens in de keuken, in de kelder of in een andere bergruimte.
- Gebruik een ultrasoon apparaat
Je kunt een apparaat kopen dat een hoog geluid tegen muizen of ratten voortbrengt. Als de beestjes dit geluid horen, slaan ze op de vlucht. Tenminste dat is de bedoeling. Helaas is de slagingskans van dit apparaat nog niet voluit bewezen, maar je zou er ratten of muizen er in ieder geval mee op afstand kunnen houden.
- Berg al het voedsel goed op
Muizen en ratten zijn altijd op zoek naar voedsel, dus je zult alles wat in een plastic verpakking zit moeten overhevelen naar stevige blikken of dozen. Zo kunnen de knaagdieren er niet bij en blijft het voedsel verschoond van bacteriën en andere ziekteverwekkers.
- Dicht zoveel naden en kieren
Hoe meer openingen er in muren of vloeren zitten, hoe beter de muizen of ratten zich door je woning kunnen verplaatsen. Die openingen moet je dan ook goed dichtmaken, bijvoorbeeld met kit of met een staalspons. Eigenlijk is deze methode bedoeld om een plaag juist te voorkomen, maar wie weet kun je hiermee de ‘routes’ naar de keuken of andere opslagplaats wat inperken.
- Gebruik liever géén gif tegen muizen of ratten!
Particulier gebruik van gif tegen knaagdieren wordt steeds meer aan banden gelegd, omdat veel mensen het onverantwoord vinden dat iedereen zomaar ergens gif kan strooien. Maar er is nog wat voor te zeggen: muizen of ratten kunnen namelijk snel resistentie opbouwen tegen de commerciële middeltjes die je zo kunt kopen. Het wordt dan steeds lastiger om ze effectief te bestrijden!
Hoe weet je dat je last hebt van muizen of ratten?
Je hoort ‘s nachts geritsel en getrippel in de muren of in de plafonds, want dan vooral durven muizen of ratten op pad te gaan. Hoewel, ratten zijn eigenlijk nog iets brutaler, want die kun je overdag ook nog geregeld tegenkomen. En dan de knaagschade… muizen en ratten knagen aan voedselverpakkingen, textiel, meubelen of vloeren. Zie je ergens keutels liggen in de vorm van hagelslag? En ruik je ook een scherpe, ammoniakachtige geur van muizen- of rattenurine? Dan hoef je echt niet langer te twijfelen, want die plaag die is er!
Sneller van muizen of ratten af? Nodig een expert uit!
Het zelf opnemen tegen ratten of muizen bestrijden is negen van de tien keer onbegonnen werk, want deze knaagdieren planten zich heel snel voort. Een rat vangen in twee weken tijd? Dan zijn er alweer twintig nieuwe geboren! Kies daarom voor effectieve hulp bij de aanpak van muizen of rattenbestrijding en schakel direct met een lokale ongediertebestrijder!