Hoe meer planten in huis, hoe beter. Planten geven een ruimte meteen veel meer sfeer én ze zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis. In vrijwel iedere kamer kan je een plant neerzetten. De afgelopen jaren doen planten in de badkamer het heel goed. Maar omdat er in de badkamer vaak te weinig licht en te veel vocht is, is het wel even zoeken naar de perfecte badkamer planten. Wat zijn nu de beste planten voor in je badkamer? Wij zetten ze op een rijtje voor je!
Inhoudsopgave
De voordelen van badkamer planten
Planten brengen kleur in de badkamer en ze fleuren de ruimte meteen op. Een groene badkamer heeft een rustgevende en ontspannende werking. Perfect dus wanneer je na een lange werkdag heerlijk wil ontstressen in de badkamer!
Planten zorgen niet alleen voor een goed humeur, maar ze zijn ook goed voor je gezondheid. Planten zorgen er namelijk voor dat de luchtvochtigheid in de ruimte verbetert. Daarnaast zuiveren ze de vochtige lucht en zorgen ze ervoor dat bacteriën geen kans krijgen. Ideaal voor de badkamer, een ruimte waar hygiëne zeer belangrijk is.
Welke planten in een badkamer?
1. Aloë vera
De Aloë vera komt uit Afrika. Het is dus niet verwonderlijk dat deze plant in warme omstandigheden kan overleven. De Aloë vera plant is dan ook ideaal om in de badkamer neer te zetten, waar het vaak een beetje warmer is dan in de rest van het huis. De Aloë vera is gemakkelijk te onderhouden, één keer in de twee weken water geven is voldoende. Deze plant houdt echter niet van natte voetjes. Zorg er dus voor dat de grond een beetje opdroogt tussen de gietbeurten.
2. Sanseveria
De Sanseveria, ook wel vrouwentong genoemd, is één van de beste kamerplanten voor in de badkamer. Het is een krachtige plant die oorspronkelijk afkomstig is uit de woestijn. Aangezien deze plant het prima doet in een zeer droge en warme omgeving, kan je hem eigenlijk niet dood krijgen. Aan de Sanseveria heb je vrijwel geen onderhoud want hij heeft weinig water nodig. Ook bij deze plant is het belangrijk dat de aarde goed opdroogt tussen twee gietbeurten. Het beste is om de Sanseveria in het licht te zetten maar niet in de volle zon. Zet de plant dus niet tegen het raam, maar liever op een kastje.
3. Lepelplant
De lepelplant, ook wel Spathiphyllum genoemd, behoort tot de meest luchtzuiverende planten. Deze plant verwijdert gifstoffen uit de lucht en houdt de kamer fris. De lepelplant komt oorspronkelijk uit Venezuela en Columbia waar hij werd gevonden in tropische regenwouden. Die vochtige, warme omgeving van een tropisch regenwoud creëer je daarom het best in de badkamer omdat deze plant daar het beste bloeit.
Het voordeel aan een lepelplant is dat je heel makkelijk kan zien wanneer hij dringend water nodig heeft. Als deze plant reeds een tijdje droog staat, liggen zijn bladeren slapjes naar beneden. Zodra je hem weer een beetje water geeft, dan zullen zijn bladeren opnieuw krachtig de lucht ingaan. In de zomer is het sowieso aangeraden om de aarde vochtig te houden. In de winter heeft de lepelplant minder water nodig.
4. Graslelie
Ook de graslelie, ook wel bekend als de spinnenplant, is één van de meest luchtzuiverende planten. Het is een leuk en speels plantje voor in je badkamer dat niet veel plek inneemt. Je kan de graslelie zowel in de zon als in de schaduw zetten. Het liefst krijgt de graslelie twee keer per week water, maar één keer per week sproeien is ook heerlijk voor hem.
5. Scindapsus
Een mooie hangplant mag natuurlijk ook niet ontbreken in je badkamer. De Scindapsus is zeker één van de beste kamerplanten voor in de badkamer. Deze hangplant maakt niet alleen je badkamer mooier, maar hij maakt ook de lucht schoon. Je geeft hem best een lichte plek in de kamer. Let er ook op dat de potgrond steeds een beetje vochtig blijft, maar ook weer niet té nat. Ook de Scindapsus behoort tot de luchtzuiverende planten. De Scindapsus is echter licht giftig voor huisdieren dus daar moet je zeker mee opletten.
6. Drakenplant
De drakenplant, ofwel Dracaena, houdt heel erg van een hoge luchtvochtigheid. Wanneer deze plant te droog is zal hij namelijk bruine bladeren krijgen. Daarom is de drakenplant ideaal voor in de badkamer. Deze kamerplant heeft weinig licht en weinig water nodig. Je geeft hem best pas een beetje water als de bovenkant van de grond droog aanvoelt. Tijdens de wintermaanden kan deze plant zelfs maanden zonder water. De drakenplant behoort niet tot de meest vocht absorberende planten. Een laagje water onderaan in de pot is geen goed teken, dan kan je hem beter wat minder water geven.
7. Varen
De varen is een perfecte plant voor in de badkamer aangezien deze plant van een hoge luchtvochtigheid houdt. Daarnaast is de varen gemakkelijk te onderhouden. Het enige wat je hoeft te doen is zien dat de aarde vochtig blijft en dat hij een beetje daglicht krijgt, maar niet in de directe zon. Varens staan ook bekend als luchtzuiverende planten. Het is dus heel gezond om een varen in de badkamer te hebben.
8. Orchidee
Als laatste een mooie, sierlijke plant om mee af te sluiten: de orchidee. Deze plant is wel gekend om zijn “moeilijke” onderhoud. Bij sommige mensen bloeit hij prachtig en bij andere mensen verwelkt hij snel. Je moet er dus een beetje geluk mee hebben.
Gaan orchideeën steeds dood in jouw woonkamer? Dan is het een goed idee om de orchidee eens in de badkamer te zetten. Door de hoge vochtigheidsgraad in de badkamer kunnen de knoppen niet uitdrogen. Je zet de orchidee wel best tegen het raam omdat deze veel licht nodig heeft. Heb je weinig licht in je badkamer? Dan kies je beter andere planten voor in je badkamer. Een orchidee heeft trouwens niet veel water nodig. Eens in de tien à veertien dagen een beetje water gieten is voldoende. Uitgebloeide bloemen pluk je gewoon weg.
Welke badkamer planten vind jij het mooist? Heb jij planten in jouw badkamer staan? We zijn benieuwd naar je reactie!