Steeds meer mensen kiezen voor een landelijke stijl in huis, zo ook in de keuken. Dat is niet zo raar, want geen enkele stijl straalt meer warmte en gezelligheid uit dan een landelijke keuken. Droom je al langer van een keuken met een landelijke look, maar heb je geen idee waar te beginnen met de inrichting? Laat je inspireren door dit artikel. Wij geven je graag 9 tips bij het inrichten van een landelijke keuken!
Inhoudsopgave
- 1 Kenmerken van een landelijke keuken
- 2 Hoe kan je een landelijke keuken inrichten? Landelijke keuken inspiratie:
- 2.1 1. Kleuren in een landelijke keuken
- 2.2 2. De vloer in een landelijke keuken
- 2.3 3. Tegels in een landelijke keuken
- 2.4 4. Materialen in een landelijke keuken
- 2.5 5. De indeling van een landelijke keuken
- 2.6 6. Meubelen in een landelijke keuken
- 2.7 7. Veel daglicht in een landelijke keuken
- 2.8 8. Landelijke verlichting in de keuken
- 2.9 9. Accessoires in een landelijke keuken
Kenmerken van een landelijke keuken
Een landelijke keuken kenmerkt zich door zijn gezellige, sfeervolle en uitnodigende karakter. Dit type keuken is een echte leefruimte waar gezinsleden elkaar ontmoeten, praten, koken en uiteraard genieten van lekkere maaltijden. De inrichting van een landelijke keuken kan echter sterk verschillen. Er zijn keukens die recht uit de achttiende eeuw lijken weggelopen, maar er zijn evengoed keukens die een wat modernere uitstraling hebben. Het is maar wat jij het mooiste vindt!
Hoe kan je een landelijke keuken inrichten? Landelijke keuken inspiratie:
1. Kleuren in een landelijke keuken
In een landelijke keuken zijn de kleuren van groot belang. Door de juiste kleuren te gebruiken op je muur, creëer je een gezellige boerderijsfeer in je eigen huis. Kies voor natuurlijke lichte tinten zoals grijs, beige, crème en bruin. Wit kan ook, maar ga niet voor spierwit want dat kan steriel aanvoelen en dat is allesbehalve gezellig. Gebroken wit, zacht grijs, beige of zandtinten vormen een prachtige basis in een landelijke keuken.
2. De vloer in een landelijke keuken
Het is belangrijk dat je je vloer uitkiest op basis van de muurkleuren die je hebt gekozen (of andersom kan natuurlijk ook). In een landelijke stijl zie je veel houten vloeren. Hout is de ideale sfeermaker in huis. Denk bijvoorbeeld aan een vergrijsde houten vloer, dat ziet er heel mooi uit!
3. Tegels in een landelijke keuken
Typisch landelijk is het gebruik van tegels. Je denkt meteen aan de oude boerderijen en huizen van vroeger met hun tegels in de keuken. En dan niet alleen op de grond, maar vooral ook aan de muur. Pas dit toe in jouw eigen keuken en je zal de landelijke sfeer direct voelen!
4. Materialen in een landelijke keuken
Witte landelijke keukens zijn erg populair, maar ook hout zie je vaak terugkomen in een landelijke keuken. Vooral gelakte of massieve eik wordt vaak gebruikt, maar ook beuk, grenen, es en kastanje zijn populair in de landelijke keuken vanwege hun warme uitstraling. Daarnaast is blank of gebeitst hout, waarbij de nerven nog duidelijk zichtbaar zijn, een mooie keuze. Wil je dus graag een landelijke keuken in hout, dan kan je nog steeds allerlei kanten uit.
Tegenwoordig hoeft een landelijke keuken trouwens niet volledig van hout te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld houten kastjes en werkbladen combineren met andere natuurlijke materialen zoals marmer en/of beton.
5. De indeling van een landelijke keuken
Bij de indeling van een landelijke keuken is de positionering van de kookplaat en spoelbak essentieel. Aangezien dit de basiselementen van de keuken zijn, krijgen zij reeds van het prille begin een belangrijke plaats. Daarom moeten ze opvallen en er bovenuit springen.
Het kookgedeelte zal bij een landelijke keuken meestal bestaan uit een losstaand element waarin oven en kookplaat gecombineerd worden. De spoelbak staat ook vaak op zich en wordt nauwelijks ingewerkt in het werkblad. Ook de retro kranen mogen niet ontbreken in een landelijke keuken. Moderne apparatuur zoals bijvoorbeeld de frigo, diepvries, microgolf en vaatwasmachine worden best weggestopt om zo de landelijke sfeer te behouden.
6. Meubelen in een landelijke keuken
In een landelijke keuken gaat de voorkeur naar strakke keukenkasten in aardetinten. Ook gebruikt men vaak wittinten zoals gebroken wit en beige, dat ziet er gezelliger uit dan puur wit. In een landelijke keuken zie je vaak een mix van open en gesloten kasten. De gesloten kasten hebben meestal prachtig afgewerkte frontjes met porseleinen of metalen knoppen of handgrepen. Kasten die glazen deuren hebben of helemaal open zijn, worden gewoonlijk gebruikt om servies of antieke spulletjes mee uit te stallen.
7. Veel daglicht in een landelijke keuken
Een landelijke keuken komt nog mooier tot zijn recht wanneer er veel natuurlijk daglicht binnenkomt. Grote ramen zijn dus zeker een must. Daglicht zorgt niet alleen voor een ruimtelijk effect, maar vormt ook de basis van een landelijk interieur.
8. Landelijke verlichting in de keuken
Wanneer het ‘s avonds donker is, heb je uiteraard ook keukenverlichting nodig. Bij een landelijke verlichting heb je keuze uit verschillende materiaalsoorten, onder andere hout en metaal. Qua kap moet je vooral denken aan stoffen die comfortabel lijken. Kies dus liever voor stof dan voor de tegenwoordig populaire betonnen lampenkappen. Om je verlichting aan te laten sluiten op de verdere stijl in jouw keuken, kies je best een kap in een neutrale kleur zoals aardetinten (bijvoorbeeld grijs, beige, crème of bruin) en wittinten. Op die manier wordt de landelijke lamp makkelijk opgenomen in je keuken, in plaats van dat de verlichting er juist uit springt.
Felle verlichting hoort niet thuis in een landelijke stijl, maar in de keuken heb je echter wel voldoende licht nodig. Hoe pak je dat aan? ‘Verbloem’ de felheid door eventueel een grote lampenkap op te hangen. Zo creëer je een soort spotje boven de plek waar je het licht nodig hebt. Tegelijkertijd voorkom je dat de hele keuken kil aanvoelt omdat het licht zich op één punt focust.
9. Accessoires in een landelijke keuken
Als laatste mogen accessoires niet ontbreken om je landelijke keuken op-en-top gezellig te maken. Hier enkele voorbeelden die je kan toepassen: bewaar je eieren in een rieten mand alsof ze recht van bij de boer komen, stal je bloemetjesservies uit op een plaats die veel gezien wordt, hang je grootmoeders keukengerei aan de muur, plaats enkele glazen potten met ingrediënten op het aanrecht, zet een mooie vaas met verse bloemen neer enzoverder.
Op een rommelmarkt kan je vast mooie landelijke accessoires op de kop tikken. Let er wel op dat je landelijke keuken niet te vol staat want anders verliest het zijn charme.
Droom jij ook van een landelijke keuken? Heb jij nog tips bij het inrichten van een landelijke keuken? We zijn benieuwd naar je reactie!