Wil je graag een border aanleggen tuin? Een mooie border is een echte eyecatcher in je tuin. Je kunt er bloemen, planten, struiken en bodembedekkers in combineren, zoveel als je maar wilt. Hoe border aanleggen? In deze blogpost leggen we je stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan. Ook delen we een paar mooie border aanleggen voorbeelden. Zo kan jij straks volop genieten van je prachtige, kleurrijke tuin!
Inhoudsopgave
1. Border aanleggen: maak een plan
Hoe een border aanleggen? Voor je aan de slag gaat met de bloemenborder aanleggen, maak je best eerst een goed plan. Waar ga je de border aanleggen? Hoe gaat hij eruitzien? Welke bloemen en planten ga je erin plaatsen? Houd bij het ontwerp rekening met de plaats, de grootte en vorm, de kleuren, bloeitijd, groeihoogte en de grootte van je plantengroepen.
Plaats
Je legt de border het beste aan op een plek waar je hem goed kunt zien vanuit huis. Kies bij voorkeur een mooi plekje in de zon.
Grootte en vorm
Stem de grootte van de border af op die van je tuin, en bepaal in welke vorm je de border wilt aanleggen. Hou je van een moderne uitstraling? Ga dan voor rechte randen want die creëren rust. Een golvende bolder ziet er dan weer natuurlijker uit. Het is maar net wat je het mooiste vindt!
Kleuren
Wil je een tuinborder aanleggen met een rustige uitstraling? Dan kies je het beste voor één hoofdkleur in combinatie met één andere kleur. Mag je tuin gerust wat vrolijker zijn? Dan kan je prima verschillende kleuren met elkaar combineren. Ook dit is een kwestie van smaak! Vergeet zeker niet om groene bladplanten toe te voegen aan je border. Afhankelijk van hoe licht of donker de bladeren zijn, laten ze bepaalde bloemkleuren zachter of juist sterker uitkomen. Ook herhaling van kleuren is een goed idee, zo creëer je een mooi geheel!
Bloeitijd
Bloemen en planten hebben natuurlijk niet allemaal dezelfde bloeitijd. Je kunt langer genieten van een bloeiende bolder als je vaste planten, bloembollen en struiken met elkaar combineert. Denk bij de keuze van je bloemen en planten ook aan de vlinders, deze zijn gek op kleurrijke en geurende exemplaren!
Groeihoogte
Net als de bloeitijd is ook de groeihoogte van elke plant anders. Ga je een planten border aanleggen? Zorg dan dat de hoge planten achteraan staan en de lagere vooraan. Wanneer je border langs beide kanten bereikbaar is, zet je het beste de hoge planten in het midden.
Grootte van je plantengroepen
Grote plantengroepen kunnen soms een eentonig uitzicht geven, terwijl kleine plantengroepen al snel rommelig overkomen. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke smaak. Meestal worden minstens drie planten van dezelfde soort bij elkaar gezet om een mooi groepje te vormen.
2. Bloemenborder aanleggen: bereid de grond voor
Voor je de bloemen en planten in de border gaat plaatsen, is het van belang om de grond eerst goed voor te bereiden. Verwijder alle onkruid, spit de grond om en voeg compost of meststof toe. Dit laatste verbetert de grondstructuur en zorgt voor voedingsstoffen. Woel tenslotte de grond los.
Twijfel je over de kwaliteit van je grond? Dan kan je een bodemtest doen. Je kunt zelf een testkit kopen of met een potje gevuld met grond naar je tuincentrum gaan. Zo weet je exact welke mest- of voedingsstoffen de bodem écht nodig heeft.
3. De border plaatsen
Zodra de grond goed is voorbereid, is het tijd om aan het echte werk te beginnen: de tuinborder aanleggen. Voor je de planten in de grond zet, is het een goed idee om een beplantingsschema te maken. Een tweede mogelijkheid is om de planten eerst in de pot op hun plekje in de border te zetten. Mocht het geheel er dan toch niet goed uitzien, kan je de planten nog gemakkelijk van plaats wisselen.
Check altijd het etiket want daar staat op aangegeven hoe diep de planten in de grond moeten en hoeveel ruimte je er moet tussen laten. Is de grond droog? Dompel de kluit van de plant dan eerst in een emmer water voor je hem in de grond zet. Op die manier kunnen de wortels al een beetje vocht opnemen.
4. De border verzorgen
Zijn alle bloemen, planten, struiken en bollen geplant? Dan hoef je nu nog maar één ding te doen: de border verzorgen en onderhouden. Verwijder regelmatig onkruid, geef genoeg water en bemest indien nodig. Snelgroeiende planten hou je in toom door ze regelmatig bij te knippen. Zo overwoekeren ze de andere planten niet. Uitgebloeide vaste planten kan je afknippen zodat ze een tweede keer kunnen bloeien.
Zelf een border maken is niet zo moeilijk met deze border aanleggen tips. Begin eraan op een moment dat je veel tijd hebt zodat je in alle rust kunt werken. Je wilt het immers graag van de eerste keer goed doen. Daarna kan je volop genieten van je mooie, kleurrijke border!