Heb jij er al eens aan gedacht om je woning brandveilig te maken? Uiteraard wil je er liever niet aan denken dat het jou overkomt, maar in iedere woning kan een brand uitbreken. Niet alleen bij de buren, ook bij jou. Ieder jaar sterven honderden mensen bij een woningbrand. Of de getroffen bewoners de brand wel of niet overleven hangt vooral af van hoe goed ze op de brand zijn voorbereid. Met de juiste voorzorgen kan een brand namelijk voorkomen worden. Een brandveilige woning, hoe pak je dat aan? Met deze vijf tips kan je jouw woning brandveilig maken.
Inhoudsopgave
Tips brandveilige woning
1. Wees bewust van je eigen gedrag
Allereerst is het belangrijk om bewust te zijn van je eigen gedrag. Woningbranden worden immers vaak veroorzaakt door menselijk gedrag. Gebruik je gezond verstand, doof altijd je sigaretten en rook niet in bed. Schakel elektrische apparaten volledig uit als je ze niet gebruikt. Kuis altijd de filter van de droogkast na iedere wasbeurt. Hou aanstekers en lucifers buiten het bereik van kinderen, en laat brandende kaarsen niet onbewaakt achter. Laat je verwarming- en elektriciteitsinstallatie regelmatig controleren en ga zo maar door.
2. Woning brandveilig maken: hang een rookmelder op
De brandweer doet zijn best om bij een woningbrand zo snel mogelijk ter plaatse te zijn, maar een brand evolueert zo snel dat het verstandig is om zelf goed voorbereid te zijn. Door het plaatsen van een rookmelder kan je jouw huis brandveilig maken. Met een rookmelder in huis vergroot je tevens de kans om een eventuele woningbrand te overleven.
De meeste slachtoffers bij brand vallen namelijk door het inademen van rook. Als je slaapt, werkt je neus niet en ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Als bijvoorbeeld de wasmachine kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je al binnen enkele minuten in een diepe bewusteloosheid. Rookmelders zijn dus van levensbelang en niet alleen als je slaapt. Hoe sneller je een brand ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om je huis veilig te verlaten.
* Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in elke woning in Vlaanderen.
3. Schaf een brandblusser aan
Ook een brandblusser verhoogt de brandveiligheid in huis. Het lijkt misschien een stomme aankoop, totdat je hem nodig hebt. Met een kwalitatieve brandblusser kan je het vuur echter veelal in de kiem smoren. Kies bij voorkeur een poederblusser, deze heeft een lange blusduur en kan de meeste branden blussen. Een nadeel is dat het poeder moeilijk op te kuisen is, maar dat is vast het minste van je zorgen als er brand uitbreekt. Brandblussers zijn niet eeuwig houdbaar. Daarom is het belangrijk dit apparaat tijdig te vervangen.
4. Stop met het nachtelijk opladen
Heb jij ook de slechte gewoonte om je smartphone ‘s nachts op te laden? Om je woning brandveilig te maken, kan je hier beter mee stoppen. Oververhitte batterijen zijn namelijk een belangrijke oorzaak van woningbrand. Overdag opladen is dus de boodschap! Ook elektrische apparaten die je niet gebruikt, kan je best helemaal uitzetten. Deze op stand-by zetten is niet voldoende voor de brandveiligheid huis.
5. Brandveilige woning: maak een vluchtplan
Is er toch brand in huis? Probeer dan niet te panikeren, ook al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het maken van een vluchtplan kan je hierbij helpen. Bekijk via welke routes je jouw woning in geval van brand veilig kan verlaten. Neem bij voorkeur de kortste weg naar buiten en zorg voor meerdere ontsnappingsmogelijkheden. Haal grote obstakels in de gang en overloop weg. Zorg ook dat je deuren en ramen goed bereikbaar zijn en blijven. Een beginnende brand kan namelijk binnen enkele minuten omslaan in een grote brand. In dat geval is het natuurlijk handig als je op de weg naar buiten niet struikelt over stapels speelgoed en wasgoed.
Spreek ook duidelijk af wie welk kind en/of huisdier veilig naar buiten brengt. Bespreek dit een paar keer per jaar zodat jullie dit niet vergeten en snel kunnen handelen mocht er echt brand uitbreken. Geef tenslotte je huissleutels ook een vaste plek. Om je woning te beveiligen en dieven buiten te houden, doe je ‘s nachts alle deuren op slot. Een goede gewoonte, maar zorg er wel voor dat de sleutels een vaste en goed bereikbare plek hebben. Zo kan je ze makkelijk en snel vinden in geval van nood.
Brandveiligheid in huis begint dus bij jezelf. Door een aantal eenvoudige maatregelen te treffen, kan je jezelf en je omgeving beschermen: een brandveilig gedrag, een rookmelder, brandblusser en een goed vluchtplan geven je al een ruime voorsprong! Is jouw woning brandveilig? Heb jij nog andere tips voor een goede brandveiligheid in huis? We zijn benieuwd naar je reactie!