Steeds meer woningen worden gasvrij. Dat betekent dat je ook niet langer op gas kunt koken. Maar wat is nou het beste alternatief: een keramische kookplaat of een inductiekookplaat? Omdat iedereen andere wensen en voorkeuren heeft, is het handig om eerst meer te weten te komen over de twee soorten kookplaten. Aan de hand van de verschillende voor- en nadelen kun jij zelf een goede keuze maken.
Inhoudsopgave
Voordelen van een keramische kookplaat
Keramisch koken is een stuk veiliger dan koken op gas. Ook is de kookplaat gemakkelijker schoon te maken en heeft het een lange levensduur. Met het juiste onderhoud kan een keramische kookplaat van goede kwaliteit zo’n 15 tot 20 jaar meegaan. Inductie heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar.
Nadelen van een keramische kookplaat
Bij een keramische kookplaat worden eerst de verwarmingselementen verwarmd en daarna pas de pannen. Je moet dus even wachten voordat je echt kunt beginnen met koken. Ook het veranderen van de temperatuur kost meer tijd. Nadat je de keramische kookplaat hebt uitgezet, blijft de kookplaat nog lang warm. Je zal dus ook een tijdje moeten wachten voordat je de plaat kunt schoonmaken.
Voordelen van een inductiekookplaat
Bij inductie wordt de bodem van de pan direct opgewarmd door middel van een magnetisch veld. Hierdoor worden de pannen snel warm, kun je snel van temperatuur wisselen en koelt de kookplaat na gebruik snel af. De kookplaat gaat automatisch uit als je de pan eraf haalt. Hierdoor is het veiliger dan een keramische kookplaat. Gemiddeld heeft een inductiekookplaat een verbruik van 175 kWh per jaar. Ter vergelijking: een keramische kookplaat heeft een gemiddeld verbruik van 225 kWh per jaar. Het is dus een stuk zuiniger. Minder energie verbruiken is beter voor het milieu en voor jouw portemonnee!
Nadelen van een inductiekookplaat
Een nadeel van inductie is dat het vrij duur is. In aanschaf is een keramische kookplaat dus goedkoper. Maar als je ook kijkt naar het verbruik, is een inductiekookplaat op lange termijn vaak toch voordeliger. Een ander belangrijk aandachtspunt is dat de magnetische straling van inductie een risico kan zijn voor mensen met een pacemaker. Heb jij of heeft iemand in jouw huishouden een pacemaker? Overleg dan altijd eerst met jouw dokter of cardioloog.
Keramisch of inductie?
Als je alle eigenschappen tegenover elkaar zet, valt het je waarschijnlijk op dat een inductiekookplaat meer voordelen heeft. Het is daarom populairder dan een keramische kookplaat. Toch raden we aan om te kijken wat het beste aansluit op jouw eigen situatie. Laat je bij twijfel goed adviseren door een specialist.