De ziekte van Parkinson en slaapstoornissen gaan spijtig genoeg nog te vaak hand in hand. Spiersamentrekkingen en stijve spieren helpen daar natuurlijk niet bij, net zoals slaapapneu of het wakker worden met barstende hoofdpijn. Het gevolg is dat mensen met parkinson overdag vaak vermoeid zijn, indutten en vervolgens ‘s avonds de slaap niet kunnen vatten. En zo versterken ze alleen maar de slaapproblemen. Er zijn wel een aantal tips waarmee je de problemen kan beperken.
Inhoudsopgave
# 1. Gebruik een slaapschema
Het slechtste wat kan gebeuren is dat je slaapritme helemaal overhoop komt te liggen. Regelmaat en structuur zijn broodnodig. Probeer dus niet in te dommelen overdag en ga op vaste momenten slapen. Probeer daarnaast ook op vaste tijdstippen op te staan. Eens een uurtje langer slapen kan best wel door de beugel, maar ga op een vrije dag dan niet plots slapen tot na de middag want dat is vragen om problemen. Als je na zonsondergang en voor je vast uur wakker wordt terwijl je het gevoel hebt uitgeslapen te zijn, mag je natuurlijk ook gewoon opstaan. Dat is nog steeds beter dan woelen en jezelf frustreren.
# 2. De juiste slaapomgeving
Het juiste bed kan er alvast voor zorgen dat de slaapproblemen afnemen. De meeste bedden zijn te zacht, waardoor het omdraaien tijdens de slaap moeizaam gaat. Sommige parkinsonpatiënten gaan daarom maar op de bank liggen, maar dat heeft nu eenmaal andere nadelen. Het beste bed voor parkinson pakt via FPS-technologie de spanning in het lichaam aan en heeft net de juiste hardheid, maar gladdere lakens of een bedpapegaai is geen onbelangrijk hulpje. Daarnaast zijn deze bedden volledig in hoogte verstelbaar en beschikken ze over een speciale functie die je helpt met opstaan.
Zorg er daarnaast voor dat de temperatuur op punt is (ongeveer 18 °C is ideaal om te slapen) en verwijder storende objecten, zoals een lichtgevende klokradio of een borrelende aquarium. Verduisterende gordijnen, oordopjes of een kamerscherm kunnen eveneens helpen om ’s nachts minder vaak wakker te worden.

# 3. Geen opwekkende middelen gebruiken voor het slapengaan
Het laatste wat je wilt is dat je bij het slapengaan ligt te woelen. Cafeïne en alcohol laten je hart sneller kloppen, waardoor de bloeddruk stijgt. Hierdoor bevindt je lichaam zich in een staat van alertheid, wat het natuurlijk moeilijker maakt om in slaap te vallen. Hetzelfde geldt overigens voor nicotine dus ook een sigaretje voor het slapengaan is geen goed idee. Je kan dan wel naar de bedden specialist gaan, maar met opwekkende middelen maak je het jezelf onnodig lastig.
Daarentegen is het wel een goed idee om alvast in een rustigere modus te komen. Kijk net voor het slapengaan dus geen televisie of zit niet op de tablet te tokkelen, maar geef je ogen en je hersenen alvast wat rust. Tijdens de warme zomermaanden kan je bijvoorbeeld nog even op het terras zitten en kijken hoe de natuur de rust opzoekt. Vervolgens is het dan aan jou om hetzelfde te doen.
# 4. Blijf bewegen
Voor wie parkinson heeft is het sowieso belangrijk om te blijven bewegen. Het helpt de motorische problemen niet aan te pakken, maar andere symptomen zoals obstipatie kan er wel door verminderen. Hetzelfde geldt ook voor slaapproblemen die kunnen ontstaan door een gebrek aan inspanningen overdag. Anderzijds blijft het natuurlijk belangrijk om niks te forceren. Minstens vijf keer per dag een half uurtje bewegen wordt daarom aangeraden. Gewoon even met de fiets naar de bakker of een wandeling in de straat kan al volstaan.
# 5. Ga langs bij de huisarts
Op het internet kan je talloze “wondermiddelen” vinden, maar die slik je maar beter niet in. Medicijnen gebruik je enkel als je (huis)arts ze voorschrijft. Lukt het echt niet om te slapen en helpen bovenstaande tips niet? Ga dan langs bij de huisarts. De huisarts stemt de medicijnen af op de symptomen en houdt daarbij rekening met eventuele bijwerkingen.