Woon fijn in je eigen woning, met de zekerheid van een brand- en bijvoorbeeld schuldsaldo verzekering. Het zijn slechts twee voorbeelden van verzekeringen die door veel woningeigenaren worden afgesloten. Waarop moet je letten bij het vergelijken van de brandverzekering van verschillende aanbieders? Is een brandverzekering ook verplicht wanneer ik een woning huur? Hoe zit het met de dekking van deze verzekering? In dit artikel vind je enkele handige tips die je helpen de beste keuze te maken bij het afsluiten van verzekeringen voor woningeigenaren.
Tip: zoek bij de aankoop van een nieuw huis of het huren hiervan uit welke verzekeringen verplicht zijn. Officieel is een brandverzekering bijvoorbeeld niet verplicht voor woningeigenaren, maar wel voor huurders en verhuurders.
Gebruik een online tool voor het vergelijken van verzekeringen
Er zijn verschillende tools te vinden die je helpen bij het vergelijken van bijvoorbeeld een brand- of schuldsaldo verzekering. Maak er gebruik van! Deze tools vertellen je binnen een paar minuten welke aanbieder de beste verzekering biedt op basis van jouw persoonlijke situatie. Je kunt de verzekering vervolgens direct afsluiten. Gebruik de tool niet eenmalig, maar doe dit periodiek. Eens per jaar de verzekeringen voor je woning vergelijken kan over een langere periode een forse besparing opleveren. Zo heb je meer budget voor het vernieuwen van het interieur in huis.
Factoren die de prijs van een verzekering bepalen lopen sterk uiteen. Voor een brandverzekering zijn dit bijvoorbeeld zaken als het verhoogde risico op brand bij het gebruik van specifieke materialen, een verhoogd risico op inbraak doordat de woning ver van andere huizen gelegen is, de keuze voor optionele dekkingen, enzovoorts.
Kijk kritisch naar de aanvullende en optionele dekkingen

Bij de verschillende verzekeringen voor woningeigenaren zitten soms aanvullende dekkingen inbegrepen. In het geval van een brandverzekering zijn dit bijvoorbeeld dekkingen voor expertisekosten, reddingskosten, huisvestingskosten wanneer een huis niet meer te bewonen is, kosten voor het voorkomen van een verergering van de ontstane schade, kosten voor het opruimen van puin, enzovoorts. Bepaal vooraf voor jezelf welke van deze aanvullende dekkingen nuttig kunnen zijn. Het is aan de verzekeraar om te bepalen welke dekkingen deze opneemt naast de basisdekking.
Naast de aanvullende dekkingen, gekozen door de verzekeraar, zijn er ook optionele dekkingen. Ten onrechte worden beide benamingen soms door elkaar gebruikt. Het zorgt voor verwarring bij een verzekeringnemer. De optionele verzekeringen kies je zelf als woningeigenaar. Je kunt denken aan een diefstalverzekering naast de brandverzekering.