Een woning aanpassen voor ouderen helpt om langer zelfstandig in het eigen huis te blijven wonen. De meeste ouderen vinden het belangrijk dat ze in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Met slechts een paar aanpassingen in huis voor ouderen kan je in alle rust je oude dag thuis doorbrengen. Maar hoe kan je een woning aanpassen voor ouderen? Wij zetten alvast drie handige tips op een rijtje voor je!
Inhoudsopgave
Woning aanpassen ouderen: 3 tips
1. Woning aanpassen senioren: traplift installeren
Door ouderdom of ziekte kunnen sommige mensen zich niet meer verplaatsen via de trap. Als je de ruimte hebt is het een goed idee om een extra slaapkamer te bouwen op de begane grond. Soms kiezen ouderen ervoor om alleen hun bed in de woonkamer te zetten, dat kan natuurlijk ook. Hou je de slaapkamer liever boven? In dat geval kan je overwegen om een traplift te installeren.
Hiervoor moeten mensen wel nog een klein beetje mobiliteit hebben, zodat ze zelf kunnen plaatsnemen in de traplift en de lift zelf kunnen aanzetten. De traplift trekt de zitting omhoog langs een rail die aan de zijkant van de trap aan de muur is bevestigd. Dit is een veilige en betrouwbare manier om je te verplaatsen als je zelf niet meer op de trap kan stappen.
Wil je een traplift kopen? Weet dat je misschien recht hebt op een subsidie traplift. Zo geeft het Vlaams Gewest een aanpassingspremie als je werken uitvoert om je woning beter geschikt te maken voor inwonende 65-plussers of voor jezelf. Aan deze premie zijn wel een aantal voorwaarden verbonden inzake inkomen en woning. Daarnaast geeft het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) een tegemoetkoming voor de aanpassing van je woning indien je jonger bent dan 65 jaar. Ook voor specifieke hulpmiddelen kan je een tegemoetkoming krijgen.
Dit geldt niet alleen voor de aankoop van een traplift, maar ook voor andere woningaanpassingen ouderen. Indien je hierover meer informatie wenst, kan je contact opnemen met de dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds of met het Thuiszorgcentrum in je regio. Zij zullen je zeker kunnen verder helpen!
2. Badkamer verbouwen: douche en toilet
Naast het installeren van een traplift is de badkamer verbouwen ook een belangrijk aspect bij het ouder worden. Als je de ruimte hebt om beneden een extra badkamer te installeren, dan zou dat geweldig zijn. Echter is dat voor de meeste mensen niet vanzelfsprekend, zeker niet als je huurt. Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je kan aanpassen in de badkamer. Vaak zie je dat badkamers voor ouderen een inloopdouche hebben omdat dit gemakkelijker en veiliger is dan een ligbad, waarbij het gevaarlijk is om uit te glijden en te vallen.
Daarnaast worden er in de badkamer en toilet vaak handgrepen bevestigd zodat je je hieraan kan vasthouden als je op het toilet gaat zitten of rechtstaat in de douche. De handgrepen bieden extra ondersteuning om jezelf aan op te trekken of te leunen. Heb je veel moeite om op het toilet te gaan zitten en weer overeind te komen? Dan kan een verhoogde toiletzitting een goed hulpmiddel zijn. De verhoogde toiletzitting is in verschillende diktes verkrijgbaar en maakt daardoor voor iedereen een toilet op de ideale hoogte mogelijk.
3. Aanpassing woning ouderen: domotica
Omdat veel ouderen te maken krijgen met mobiliteitsproblemen is domotica een handig hulpmiddel. Vanaf een mobiele afstandsbediening, of zelfs van op de smartphone (app) of tablet kunnen heel wat functies in huis beheerd worden zonder zich nog te moeten verplaatsen. Zo kan een parlofoon met videofunctie tonen wie er aan de voordeur staat. Of kan je met één druk op de knop verlichting, gordijnen, rolluiken, verwarming en meer in huis bedienen. Vandaag de dag heb je geen tien verschillende afstandsbedieningen meer nodig. Met slechts één toestel kan je verschillende dingen in huis automatiseren. Dit is helemaal niet zo moeilijk als je denkt.
Ook wat betreft de schoonmaak kan je het werk deels laten uitvoeren door domotica. Zo worden bijvoorbeeld robotstofzuigers steeds vaker gebruikt in woningen. Een robotstofzuiger is niet alleen geschikt voor mensen die een hekel aan stofzuigen hebben, maar ook voor ouderen die zelf niet meer aan de slag kunnen met een steelstofzuiger of traditionele stofzuiger. Met behulp van een robotstofzuiger blijft je woning altijd proper en hoef je je daar ook geen zorgen meer over te maken!
Een woning aanpassen voor ouderen is behoorlijk wat werk. Maar uiteindelijk is het heel fijn, vooral wanneer iemand nog zelfstandig is en door een aantal aanpassingen in zijn eigen woning kan blijven wonen. Uiteindelijk zijn mensen nergens liever dan thuis. Heb jij nog andere tips voor aanpassingen in huis voor ouderen? Laat hieronder dan zeker een reactie achter!