Wil jij graag een steelstofzuiger kopen? De steelstofzuiger wordt steeds populairder en dat komt ongetwijfeld door zijn vele voordelen. Een steelstofzuiger is draadloos en biedt daardoor veel bewegingsvrijheid. Deze stofzuiger is over het algemeen licht van gewicht en gemakkelijk te legen (geen zak). Bovendien is een steelstofzuiger veel compacter dan een traditionele stofzuiger en is hij handig op te bergen. Ideaal voor een snelle dagelijkse schoonmaakbeurt tussendoor! Inmiddels bestaan er veel verschillende modellen waardoor kiezen soms moeilijk is. Welke steelstofzuiger kopen? Waar moet je op letten bij een draadloze steelstofzuiger kopen? Wij helpen je graag met enkele tips om de beste steelstofzuiger te kiezen.
Inhoudsopgave
1. Wat wil je stofzuigen?
Allereerst moet je jezelf de vraag stellen wat je wil stofzuigen. Ieder model wordt namelijk geleverd met een aantal accessoires voor een specifiek gebruik. Wil je alleen de vloer stofzuigen? Kies dan voor een steelstofzuiger zonder veel accessoires. Om zowel de vloer, meubels, trappen en de wagen te stofzuigen, kan je beter een draadloze 2-in-1 steelstofzuiger kopen. Deze is uitgerust met een kruimeldief die je gemakkelijk van de steel haalt. Dit is vooral handig om kruimels en stof op te zuigen, bijvoorbeeld op tafel, in de zetel of in de wagen.
Als je nog een stapje verder wil gaan en ook het plafond en de plinten wil stofzuigen, dan is een draadloze all-in-one steelstofzuiger beste koop. Stofzuigen en reinigen in één keer? Ook dat is mogelijk. Je kan een steelstofzuiger kopen die ook functies heeft van een stoomreiniger. Dat scheelt je weer een hoop tijd. Heb je huisdieren? Er bestaan zelfs steelstofzuigers die speciaal ontworpen zijn om huisdierharen grondig te stofzuigen. Welke steelstofzuiger kopen? Dat hangt dus grotendeels af van wat je er precies mee wil doen.
2. Steelstofzuiger kopen: check de gebruiksduur
Een steelstofzuiger werkt op een batterij en daardoor kan je minder lang stofzuigen dan met een traditionele stofzuiger. Hoelang je met de batterij doet, hangt onder andere af van de stand die je gebruikt. Op de maximale stand is de gebruiksduur beperkt, van minder dan tien minuten tot een halfuur. Je kan een stuk langer stofzuigen als je een lagere stand gebruikt, maar dan neemt de zuigkracht wel af. Een harde vloer krijg je meestal nog schoon, maar een tapijt wordt een stuk lastiger.
Om het jezelf gemakkelijk te maken, kan je best een draadloze steelstofzuiger kopen met een lange gebruiksduur. Dit is een stuk aangenamer dan voortdurend het gevoel te hebben dat je tegen de tijd moet stofzuigen. Sommige steelstofzuigers kan je maar een korte periode gebruiken zonder de accu op te laden. Andere steelstofzuigers gaan een uur mee. Een steelstofzuiger met een lange gebruiksduur zal vaak duurder zijn dan een stofzuiger met een korte gebruiksduur. Aan jou om te beslissen wat je het belangrijkste vindt: het gemak of de prijs.
3. Kies je voor een korte of lange oplaadtijd?
Met steelstofzuigers kan je dus niet oneindig stofzuigen, je moet ze iedere keer opladen. De meeste steelstofzuigers hebben een laadstation waar je het apparaat in kan hangen of op kan plaatsen. Sommige steelstofzuigers laad je op met een los snoertje.
Wil je je hele woning stofzuigen, maar is de gebruiksduur niet lang genoeg? Dan kan een kortere oplaadtijd ontzettend handig zijn. Zo hoef je geen halve dag te wachten om de rest van het huis te stofzuigen. Als je de steelstofzuiger telkens voor een kleine ruimte gebruikt, dan zal je het misschien niet zo erg vinden dat de stofzuiger langer moet opladen. Naast de gebruiksduur is de oplaadtijd dus ook een belangrijk punt om over na te denken.
4. Lage meubels in huis: check het stofreservoir
Het stofreservoir kan zich bovenaan of onderaan de steel bevinden. Bij modellen waar het reservoir zich onderaan bevindt, kan het soms moeilijk zijn om te stofzuigen onder lage meubelen. Denk bijvoorbeeld aan een zetel, laag bed of lage kast. Als je veel lage meubelen in huis hebt, is de beste steelstofzuiger die met het reservoir bovenaan.
5. Klein stofopvangbakje vaker legen
Bij steelstofzuigers zit het stofreservoir altijd aan de steel. Deze stofopvangbakjes zijn dan ook niet zo groot: van nog geen halve liter tot ruim een liter. Bij een traditionele stofzuiger is dat gemiddeld ruim twee liter. Een klein stofopvangbakje moet je dus vaker legen. Sommige mensen vinden dit een vies klusje. Als je allergisch bent aan huisstofmijt is het natuurlijk niet aan te raden. Vaak zit het motorfilter in het stofreservoir waardoor het onderhouden van de filter ook niet zo fris is. Toch een belangrijk punt om rekening mee te houden bij een steelstofzuiger kopen.
6. Houd rekening met het gewicht
Een steelstofzuiger weegt tussen de twee tot vier kilo. Een traditionele stofzuiger weegt al snel zes kilo. Maar bij een steelstofzuiger duw je het hele apparaat vooruit, wat natuurlijk zwaarder is dan alleen de steel van een traditionele stofzuiger. Na een tijdje kan stofzuigen met een steelstofzuiger dus zwaarder zijn. Ga je een draadloze steelstofzuiger kopen? Houd dan zeker rekening met het gewicht. Als je bijvoorbeeld rugklachten hebt, kan je beter voor een lichtgewicht kiezen.
7. Luide of stille steelstofzuiger kopen
Tenslotte is ook het lawaai niet onbelangrijk. De meeste steelstofzuigers maken best wat lawaai, gemiddeld zo’n 70 decibel. Dat is iets stiller dan een traditionele stofzuiger met gemiddeld 75 decibel. Vooral de maximale stand maakt veel lawaai. Mocht je hier gevoelig voor zijn, dan is een stille steelstofzuiger beste koop.
Zo, dit zijn een aantal tips voor het kopen van een steelstofzuiger. Welke punten vind jij belangrijk? We zijn benieuwd naar je reactie!