Koken, bakken, koffie zetten, de afwas doen… We brengen veel tijd door in de keuken. Je staat er niet direct bij stil, maar iedere dag vliegen de kosten voor gas, licht en water je keuken uit. Wij delen 10 nuttige tips om energie te besparen in de keuken. Je kan er vandaag nog mee beginnen!
Inhoudsopgave
1. Kookplaat
Je verwacht het misschien niet, maar de meeste energie bespaar je met een inductiekookplaat. De kookplaat zelf genereert namelijk geen warmte. Heb je een elektrische kookplaat? Zet deze dan tijdig uit en benut de restwarmte van je kookplaat. De kookplaat blijft altijd nog even warm zodat je gerechten kunnen doorsudderen. Omdat je niet meer op volledige snelheid kookt, bespaar je energie.
2. Afzuigkap
Ook op de afzuigkap kan je veel energie besparen. Zet de afzuigkap niet langer aan dan nodig, en zet het apparaat ook niet op de hardste stand als dat niet nodig is. Anders komt er onnodig veel koude lucht van buiten naar binnen. Vergeet de afzuigkap ook niet af te zetten na het koken. Dat scheelt niet alleen energie, maar eet ook aangenamer!
3. Vaatwasser
Een vaatwasser is ontzettend handig in de keuken. Alleen is het zonde van de energie om de vaatwasser aan te zetten voor een paar glazen en borden. Wie slim met energie wil omgaan, zet de vaatwasser enkel aan als deze helemaal vol is. Check ook goed het programma van de vaatwasser. Is je vaat niet zo vuil? Kies dan voor een eco-programma of een kort programma met een lagere temperatuur, deze programma’s verbruiken minder energie.
4. Koelkast
Je herkent het vast wel: je opent de deur van de koelkast en kijkt dan rustig rond wat je precies wil hebben. Zonde, want het energieverbruik verdubbelt namelijk als de deur open is. Denk dus eerst na wat je eruit wil halen zodat je de deur zo kort mogelijk open houdt. Een bijkomende tip is om je koelkast slim in te richten. Zo hoef je minder lang te zoeken en blijft de deur korter geopend.
5. Waterkoker
De waterkoker wordt veel gebruikt in de keuken. Wie drinkt er niet graag een tas koffie of thee? Helaas gaan we niet altijd slim om met dit apparaat. Een veelvoorkomende fout is dat er meer water in de koker wordt gedaan dan nodig. Al het water dat je er teveel in doet, moet natuurlijk ook verwarmd worden. Daardoor blijft de waterkoker te lang aan, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Daarnaast is het belangrijk om de waterkoker regelmatig te ontkalken. Anders duurt het langer voordat het water warmer wordt.
6. Oven
Als je een oven aanschaft is het belangrijk om er eentje te kiezen die bij je gezin past. Kook je maar voor één of twee personen? Dan volstaat een kleine oven. Een oven moet altijd voorverwarmd worden. Als je een te grote oven hebt, kost dat onnodig veel energie. Ook doe je er goed aan om de ovendeur zo veel mogelijk gesloten te houden. Op die manier kan warme lucht niet zomaar wegstromen.
7. Pannen
Het spreekt voor zich, maar gebruik het juiste formaat pan. Gebruik bij kleinere hoeveelheden kleinere pannen. Zo verbruik je minder gas, stroom én water. Doe ook altijd het deksel op de pannen zodat er niet onnodig warmte verloren gaat. De gerechten worden sneller warm en je verbruikt minder energie. Gerechten die lang moeten koken kunnen in een snelkookpan, ook dit bespaart tijd en energie.
8. Stekkers
Veel mensen hebben vaak een broodrooster, koffiemachine of kruimeldief continu in de stekker zitten. Doorheen de dag verbruiken ze nog heel wat onnodige energie die je energierekening niet bevordert. Steek deze apparaten enkel in wanneer nodig of maak gebruik van een verdeelstekker met aan- en uitknop.
9. Licht
Laat jij ook wel eens het licht branden? Kan gebeuren, maar weet dat je op die manier onnodig meer betaalt op je energiefactuur. Zorg er dus voor dat je op tijd je licht uitschakelt of kies voor energiezuinige lampen. Spaarlampen zijn duurder bij aankoop, maar ze zullen veel langer meegaan. Ook verbruiken ze een pak minder voor dezelfde of betere lichtsterkte.
10. Toestellen
Koop elektrische toestellen die minder verbruiken. De aankoop zal misschien een beetje duurder zijn, maar op lange termijn zal dit een pak zuiniger zijn qua verbruik. Denk ook na over welke toestellen je écht nodig hebt. Moet die citruspers wel elektrisch zijn of kan je het eigenlijk prima met de hand doen? Ban overbodige elektrische toestellen uit je keuken om meer te besparen!
Door gebruik te maken van bovenstaande tips kan je eenvoudig energie besparen in de keuken. Alle beetjes helpen. Met het geld dat je bespaart kan je immers andere leuke dingen doen! Wat doe jij om energie te besparen in de keuken? Heb jij nog tips? We zijn benieuwd naar je reactie!