Tuinieren winter – Hou je van tuinieren en wil je graag dat je tuin er straks weer mooi uitziet in de lente? Dan kan je winter tuinieren, want er zijn genoeg klusjes die je in de winter kan uitvoeren. Trek dus je dikke sokken, handschoenen en een warme jas aan en ga naar buiten. Met deze tips kan je tuinieren in de winter!

Inhoudsopgave
1. Tuinieren winter: een lijstje maken
Het eerste wat je moet doen, is eens goed rondkijken in de tuin. Zijn er dingen die je wilt veranderen, die onderhoud nodig hebben of dingen die je moet vervangen? Maak vervolgens een lijstje van de spullen die je nodig hebt. Zo is de winter ideaal om nieuwe tuinmeubelen aan te schaffen. Dikwijls zijn er veel aanbiedingen of koopjes. Wil je bijvoorbeeld graag een nieuwe loungeset kopen voor de komende lente? Dan is dit het perfecte moment!
Misschien zijn er planten die je graag in de tuin wilt hebben, of bloemen in nieuwe kleuren. Of misschien wil je graag groenten kweken in de tuin. Er zijn tal van mogelijkheden waar je nu alvast over na kunt denken en de nodige voorbereidingen voor kunt treffen.
2. Winter tuinieren: de schuur en/of garage opruimen
Voor je gaat tuinieren in de winter, kan je alvast de schuur en/of garage opruimen. Dit is een prima klusje voor koude dagen! De beste manier is om eerst alle spullen uit de ruimte te halen. Gooi kapotte spullen weg of verkoop ze als je ze niet meer wilt gebruiken. Maak daarna de schuur en/of garage proper en kijk ondertussen of er onderhoud of herstellingen nodig zijn. Kijk ook eens naar je tuingereedschap, maak het proper en organiseer het opnieuw als dat nodig is.
3. Tuinieren in de winter: het terras schoonmaken
Wat te doen in de tuin in januari? In de winter kan je terras er een beetje triest uitzien, zeker door de ongebruikte of afgedekte tuinmeubelen. Dikwijls is er groene aanslag of liggen er losse bladeren op het terras. Een flinke schrobbeurt met groene zeep en een scheutje bleekmiddel kan je terras er weer als nieuw laten uitzien. Je kunt ook enkele potten met groenblijvende planten neerzetten. Winterviolen, winterheide en Helleborus zijn alvast prachtige winterbloeiers.

4. Schuttingen herstellen en herschilderen
Wat doen in de tuin in januari? In de winter zijn schuttingen minder begroeid en kan je teveel begroeiing gemakkelijk terugsnoeien. Januari is dus hét moment om schuttingen te herstellen eventueel te herschilderen. Vooral als je schuttingen vlak naast het terras staan waar je in de lente en zomer zit, kan een opgeknapte schutting voor een frisse make-over zorgen!
5. Nieuwe bollen en zaden bestellen
De winter is ook de ideale periode om nieuwe zaden en bollen te bestellen. Blader eens door de reclamefoldertjes of ga online op zoek. Let op: bestaande bloembollen van bijvoorbeeld gladiolen en dahlia’s zijn gevoelig voor vorst en moeten op tijd uit de grond worden gehaald. Ze moeten droog en koel bewaard worden voor het volgende jaar. De bollen of zaden die niet meer goed of over datum zijn, kan je meteen weggooien. Indien het niet vriest en niet te nat is, kan je momenteel ook nog bollen in potten of in de volle grond zetten.
6. Planten snoeien
Wat kan je in januari in de tuin doen? Planten snoeien! Bij planten die hun bladeren verliezen, kan je de vorm nu heel goed zien. Dit is dus het perfecte moment om de plant flink terug te snoeien. Rozen en andere planten die in het najaar bloeien, kan je nu goed terugsnoeien. Ook winterharde en groenblijvende klimplanten mogen nu flink ingekort en uitgedund worden. Werk genoeg dus!

7. Kwetsbare planten beschermen
Wanneer de temperaturen dalen en het gaat vriezen, dan is het belangrijk om kwetsbare planten te beschermen. Vooral mediterrane planten zoals olijfbomen, laurierbomen, vijgenbomen, Oleander en Camelia, hebben een goede bescherming nodig. Staan deze planten in potten? Dan kan je ze het beste bedekken of binnen in de schuur zetten. Wanneer ze in de volle grond staan, kan je ze gewoon afdekken.
Planten afdekken doe je het beste door er een speciaal vliesdoek om te binden. Plastic of noppenfolie gebruik je beter niet want de planten moeten natuurlijk goed kunnen blijven ademen. Stro, jute en kokosmatten zijn ook prima. Let er altijd op dat de planten droog zijn voordat je ze inpakt.
8. Vogels voederen
Tenslotte mag je ook de vogels in de tuin niet vergeten. Vogels kunnen het erg zwaar hebben in de winter omdat er minder voedsel beschikbaar is. Hang een paar vetbollen of netjes met doppinda’s op om ze een handje te helpen. Dit trekt vogels aan en het ziet er ook leuk uit in je tuin. Met een vogelhuisje kan je ze uiteraard nog beter verzorgen!

Zo, dit zijn een aantal klussen die je in de winter kunt uitvoeren. Met welke klus ga jij aan de slag?