Zowel bij kleine renovaties als grote verbouwingen is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo waarborg je de gezondheid en het welzijn van zowel bewoners als werknemers. Tijdens ingrijpende veranderingen horen altijd verplichte veiligheidsmaatregelen te worden meegegeven. In deze blog vind je nog eens een algemeen overzicht.
Inhoudsopgave
Zorg voor een veilige werkplek
Een beschermde werkplek is noodzakelijk om ongevallen te voorkomen. Zorg er dus voor dat de ruimte vrij is van obstakels en onnodige gevaarlijke materialen. Ook voldoende licht en ventilatie zijn belangrijk om de veiligheid en het comfort van de werknemers te verzekeren.
Voorzie beschermende uitrusting
Personeel moet de juiste uitrusting dragen om zich te beschermen tegen gevaren zoals stof, vallende of bewegende voorwerpen en eventueel chemische stoffen. Beschermende uitrusting kan bestaan uit veiligheidshelmen, veiligheidsbrillen, Atlas werkschoenen, gehoorbescherming, stofmaskers en zo voort. Denk daarnaast niet alleen aan bescherming, maar ook aan comfort. Elk personeelslid moet uitgerust zijn met het nodige materiaal en dat altijd ter beschikking kunnen hebben. Als het moeilijk loopt om gereedschap te bundelen, kan je overwegen een Dassy werkbroek te kopen voor je werknemers. Zo kan iedereen de verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen materiaal.
Beperk de toegang tot de werkplek
Pottenkijkers zijn niet toegelaten. Dat is niet alleen potentieel gevaarlijk, het is ook gewoon vervelend. Waarschuwingsborden kunnen een signaal sturen om aan te geven dat vreemden niet welkom zijn of dat de werkplek gevaarlijk is. Hekken kunnen fysiek de toegang blokkeren. Ook ruimtes waar gereedschap of materiaal bewaard wordt, sluit je best af. Daarnaast kunnen sommige werkplekken bedrijfsgevoelige informatie bevatten die alleen toegankelijk zijn voor bepaalde mensen. Als je toegang beperkt tot deze plekken, kan je de privacy en veiligheid van bedrijfsgeheimen respecteren en waarborgen.
Gebruik professionele hulp
Erkende en professionele aannemers hebben de kennis en ervaring om veiligheidsmaatregelen te treffen en de werkzaamheden zo efficiënt en veilig mogelijk te laten verlopen. Daarom is een professionele aannemer altijd een goed idee.
Communicatie is key
Vergeet niet hoe belangrijk goede communicatie is. Niet alleen onder teams, ook tussen klant en werkgever. Communicatie is ook belangrijk om de werkzaamheden op een efficiënte manier te plannen. Door goede communicatie kunnen aannemers, architecten en leveranciers samenwerken om een duidelijke planning te maken en de werkzaamheden op tijd af te ronden.
Communiceer dus de veiligheidsmaatregelen duidelijk naar elkaar, maar ook geregeld over de werkzaamheden die worden uitgevoerd, en de verwachtingen die daarbij komen kijken. Wat je nog kan doen is een communicatieplan voorzien in geval van nood.