Tegenwoordig hoor je het steeds vaker: slapen onder een verzwaringsdeken zou een positief effect hebben op je nachtrust. Verzwaringsdekens geven het gevoel van knuffels en zorgen ervoor dat er allerlei rustgevende hormonen vrijkomen. Wat is een verzwaard deken? Hoe werkt het en wat zijn de verzwaringsdeken voordelen? Hoe kies je een verzwaarde deken? En wat met verzwaringsdekens voor kinderen? Je leest er alles over in deze blogpost!
Inhoudsopgave
Wat is een verzwaringsdeken?
Als je een verzwaard deken koopt, krijg je nogal een zwaar pakket. Door het gewicht geeft het deken je een gevoel van een knuffel, wat verschillende positieve effecten op je slaap heeft. Dikwijls bevatten verzwaringsdekens plastic of glaskorreltjes en wegen ze tussen de twee en tien kilo. Er wordt aangeraden om een deken te kiezen dat zo’n tien procent van je eigen lichaamsgewicht weegt. Het verzwaard deken vervangt je normale dekbed. Het is wel mogelijk om er een hoes overheen te trekken zoals bij je donsdeken. Echter is het niet de bedoeling dat je het deken bovenop je dekbed legt.
Hoe werken verzwaringsdekens en wat zijn de voordelen?
De werking is gebaseerd op het principe van de ‘diepe druk stimulatie’. Het verzwaringsdeken oefent een druk uit en dit evenredig verspreid over het lichaam. Hierdoor voelt het alsof je een knuffel krijgt en komen er allerlei rustgevende hormonen vrij. De rustgevende druk zorgt ervoor dat het lichaam meer serotonine (gelukhormoon) en melatonine (slaaphormoon) wordt aangemaakt. Ook wordt de aanmaak van cortisol (stresshormoon) afgeremd. De voordelen verzwaringsdeken zijn een rustige, diepe slaap en een uitgerust gevoel de volgende ochtend.
Verzwaringsdeken kopen: hoe kies je er één?
Wat is het beste verzwaringsdeken? Er bestaan verschillende soorten verzwaringsdekens. Allereerst is het belangrijk om het juiste gewicht te bepalen. We zeiden al eerder dat dat je best een verzwaard deken kiest met een gewicht dat overeenkomt met tien procent van jouw persoonlijke lichaamsgewicht. Als je bijvoorbeeld zeventig kilo weegt, is een verzwaarde deken van zeven kilo perfect. Als je er tussenin valt, kies je beter voor het zwaardere exemplaar.
Daarnaast is het materiaal van het deken belangrijk. De meest voorkomende dekens zijn van katoen, polyester en fleece. Als je last hebt van allergieën of gemakkelijk zweet, kies je best voor een katoenen deken. Polyester is niet ademend met als gevolg dat je nog meer zal zweten.
Een verzwaard deken voor kinderen?
Er bestaan ook speciale verzwaringsdekens voor kinderen. Dat is niet zo vreemd als je weet dat deze dekens in het verleden vooral gebruikt werden bij kinderen met autisme of ADHD. Echter is een verzwaringsdeken kind autisme of ADHD niet de enige mogelijkheid. Ook als je kind last heeft van overprikkeling of het moeilijk in slaap kan vallen, kan een verzwaringsdeken de oplossing bieden. Je probeert het best eerst overdag uit en alleen als je kind het wil. Leg het bijvoorbeeld over je kind terwijl het in de zetel zit. Zo kan je zien hoe je kind erop reageert.
Let op: Wil je een verzwaringsdeken kopen voor je kind? Dan is het aangeraden om dit eerst met een professionel te bespreken, bijvoorbeeld met de pediater. Een verzwaringsdeken baby is niet aangeraden, sowieso niet onder de twee jaar.
Hoe was je verzwaringsdekens?
Tenslotte brengen verzwaringsdekens ook nadelen met zich mee. Zo is een verzwaringsdeken niet goedkoop en vraagt het meer onderhoud dan een gewoon deken. Je kunt het dus niet zomaar in de wasmachine stoppen. Check altijd even het etiket, maar in de meeste gevallen is een handwas de beste optie. In de wasmachine slijten je deken, de stiksels en de vulling veel sneller. Bovendien kan het nadelig zijn voor je wasmachine.
Om het onderhoud een stukje makkelijker te maken, kan je een speciale hoes kopen voor je verzwaarde deken. Je kunt deze hoes vergelijken met een overtrek voor je dekbed. Als de hoes vuil is, mag je deze gewoon in de wasmachine stoppen. Op die manier hoef je niet telkens het deken te wassen.