Wel of geen winterbanden? Het is een discussie die ieder najaar wordt gevoerd. Winterbanden bestaan uit een zachtere rubbersamenstelling en hebben een ander profiel. Daardoor hebben deze banden meer grip op de weg bij temperaturen onder de zeven graden, als het regent, glad is en/of sneeuwt. Denk jij erover na om winterbanden te laten plaatsen, maar twijfel je nog een beetje? In dit artikel zetten we de winterbanden voordelen en winterbanden nadelen op een rijtje. Wellicht maakt dat je keuze straks iets makkelijker om wel of geen winterbanden te kiezen.
Winterbanden voordelen
Winterbanden wel of niet? Het belangrijkste voordeel aan deze banden is dat de remweg korter is. Deze banden zijn gemaakt van een zachtere rubbersoort. Ze bevatten lamellen die zich optimaal aan de weg hechten. Daarnaast hebben ze een diepgegroefd profiel dat regenwater, modder en sneeuw sneller afvoert. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de banden sneller stoppen op een natte weg. In de winter zijn winterbanden dus veiliger dan zomerbanden.
Echter worden deze banden onterecht ‘sneeuwbanden’ genoemd. De winterse banden zijn niet alleen geschikt als het sneeuwt, maar ook op koude regendagen zijn ze handig omdat ze voor meer grip zorgen. Ze zijn reeds effectief zodra het kwik onder de zeven graden daalt. Dan wordt het rubber van de zomerbanden hard en verliezen de banden hun gripeigenschappen.
Er wordt wel eens gezegd dat winterse banden sneller verslijten, maar dat klopt niet. Integendeel, bij koude temperaturen slijten winterse banden net minder snel dan zomerbanden. Het is wel aan te raden om in de zomer over te schakelen naar zomerbanden, omdat winterbanden dan wél meer gaan verslijten. Daarnaast wordt gezegd dat winterse banden meer lawaai maken. Vroeger was dat het geval, maar de technologie staat natuurlijk niet stil. Door de nieuwe technologieën zijn ze nu zelfs stiller dan zomerbanden.
Winterbanden nadelen
Banden zijn natuurlijk niet gratis. Een winterse band kost al snel honderd euro per stuk. Voor de sportieve chauffeurs bestaan er ook hoogtechnologische banden, maar daarvoor tel je nog een pak meer geld neer. Zijn winterbanden nodig of niet? Aan jou de keuze of je de winterse banden de investering waard vindt of niet. Mocht je de banden te duur vinden, dan zou je kunnen overwegen om maar twee winterse banden te laten plaatsen, maar dat is heel gevaarlijk en wordt dus afgeraden. Twee sets verschillende banden met verschillende eigenschappen op één voertuig zorgen namelijk voor onvoorspelbaar rijgedrag. Niet doen dus!
Zo, dit zijn de belangrijkste winterbanden voordelen en winterbanden nadelen. Mocht je beslissen om winterse banden te laten plaatsen, dan kan je een afspraak maken bij een garagist in jouw buurt. Hij kan dan kijken welke banden het beste bij jouw voertuig en budget passen. Kies je ervoor om geen winterse banden te laten monteren? Wees dan extra voorzichtig op de weg, zeker als het glad is en/of sneeuwt. Bij zeer slechte weersomstandigheden is het verstandig om niet onnodig rond te rijden en thuis te blijven als het kan. Veiligheid staat voorop!