Het wordt steeds kouder buiten waardoor we het meeste van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Uiteraard staat de verwarming al een tijdje op, maar om de kosten op de energiefactuur te beperken, wil je de warmte natuurlijk zo goed mogelijk binnen houden. Wij delen een aantal tips om te besparen op de verwarmingskosten in de winter!
Als eerste is het ontzettend belangrijk om je huis goed te isoleren. Thermische isolatie van je dak, muren, ramen en deuren maakt een wereld van verschil. Om te isoleren heb je natuurlijk wel wat budget nodig en dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig bestaan er ook eenvoudige manieren om de warmte binnen te houden. We zetten ze hieronder op een rijtje!
Inhoudsopgave
1. Zet de thermostaat lager
Ben je tijdens de winter vaak thuis en gewend aan een bepaalde temperatuur? Probeer de thermostaat eens een graadje lager te zetten. Dit verschil is voor de meeste mensen geen probleem en toch kan je er meteen door besparen. Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op nachtstand. Je huis blijft nog lang genoeg warm en het scheelt een uur energieverbruik. Krijg je het toch te fris? Doe een dikke trui aan en kruip gezellig met een warm dekentje in de zetel. Ook een kruik met heet water is ideaal om je aan op te warmen!
2. Verwarming per ruimte
Het spreekt voor zich dat de temperatuur van de kamers waar je het meest aanwezig bent, verschillend moeten zijn van de plaatsen waar je slechts af en toe of helemaal niet komt. Zo volstaat een temperatuur van 20°C tot 22°C in de woonkamer terwijl het in de slaapkamer gerust een paar graden kouder (18°C) mag zijn. Ook de verwarming in de badkamer hoeft niet continu op te staan, deze ruimte verwarm je bij voorkeur enkel voor gebruik.
3. Ramen en deuren dicht
Het heeft natuurlijk geen zin om de verwarming op te zetten als je voortdurend je ramen en deuren openzet. Doe de deuren direct weer dicht als je een kamer binnenkomt. Voor kieren onder de deuren kunnen een tochthond of tochtstrips helpen. Ook is het niet nodig om alle kamers in huis urenlang te verluchten met de ramen wijd open. Een halfuurtje per dag is genoeg. Let op: het is wel degelijk belangrijk om goed te ventileren. Vochtige lucht kan immers niet goed verwarmd worden. Door te ventileren wordt de vochtige lucht verdreven en komt er droge buitenlucht binnen. Hoe droger de lucht, des te sneller de kamer op temperatuur zal komen.
4. Sluit de gordijnen
Hiermee bedoelen we niet dat je de gordijnen de hele dag moet dicht houden. Maar je doet er wel goed aan om je gordijnen te sluiten zodra het donker wordt. Let er op dat je gordijnen niet over je radiatoren hangen. Als de warmte vooral tussen het gordijn en het raam terechtkomt, zal die makkelijker naar buiten gaan in plaats van in de kamer te blijven.
5. Verzet je zetel
Het voelt misschien heerlijk om je zetel voor de radiator te laten staan, maar hij absorbeert de warmte die je huis zou moeten opwarmen. Door je zetel van de radiator weg te halen, kan de warme lucht vrij circuleren.
6. CV-ketel bijvullen en ontluchten
Als er lucht in de cv-leidingen zit, daalt de druk van de cv-ketel en kan het hete water minder goed door de buizen stromen. Dit heeft als gevolg dat de radiatoren minder warmte afgeven en er meer gestookt moet worden. Hoor je water stromen of tikt de verwarming? Dan is dit duidelijk een signaal dat het systeem bijgevuld en ontlucht moet worden. Doe dit minstens één keer per jaar, bijvoorbeeld voor het stookseizoen begint.
Met enkele kleine veranderingen kan je je energiefactuur al een stuk verlagen. Zuinig omspringen met verwarming is niet alleen goed voor je portemonnee, maar is ook goed voor het milieu! Wat doe jij om te besparen op verwarmingskosten? Heb jij nog interessante tips? We zijn benieuwd naar je reactie!