Heb jij ook zo’n hekel aan die donkere dagen in de winter? De dagen worden steeds korter waardoor je vaak in het donker thuiskomt van je werk. Hoe je die somberheid een beetje kan verlichten? Door frisse items in je interieur te plaatsen en hier en daar wat lichtbronnen toe te voegen. Om je een handje te helpen, geven wij een aantal tips om meer licht in huis te brengen op donkere dagen.
Inhoudsopgave
Aandacht voor ramen
Als eerste zijn ramen een grote bron van natuurlijk licht in huis. Het is dan ook fijn om één of meerdere ramen in huis te hebben. Hoe meer licht er door de ramen naar binnen kan schijnen, hoe beter! Je kan het licht dat door het raam komt ook versterken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van lichte kleuren rondom het raam zoals witte of crème witte kozijnen, maar bijvoorbeeld ook aan lichte bestrating onder het raam. De lichte kleuren van de bestrating zorgen ervoor dat het licht dat hierop valt naar binnen weerkaatst wordt. De lichte kleuren van de kozijnen helpen dan weer om het licht dat door het raam naar binnen komt te weerspiegelen en te weerkaatsen. Hierdoor lijkt het licht feller en sterker en creëer je een open en fris gevoel in huis.
Maak de ruimte vrij voor het raam
Het hebben van ramen alleen is echter niet genoeg. Als de ramen of lichtinval verhinderd worden door bijvoorbeeld struiken of hoge meubels, dan zal er niet veel licht in huis komen. Gelukkig kan je dit probleem eenvoudig oplossen door deze verduisterende blokkades rond ramen weg te halen. De struiken kan je makkelijk snoeien en hoge meubels kan je verplaatsen zodat ze het raam niet meer blokkeren om meer licht in huis te krijgen.
Een lichte basis
Als je meer licht in een donker huis wil creëren is het aangeraden om voor een lichte, witte basis te gaan wat betreft de muren, de vloer en het plafond. Grote oppervlakken reflecteren namelijk meer licht. Je hoeft heus niet voor een steriel witte kamer te gaan als je dat niet mooi vindt. Lichte beige kleuren of pasteltinten zijn ook een goede keuze om de ruimte lichter te maken. Mocht je je muren graag willen schilderen, kies dan voor glimmende (metallic) verf. Deze reflecteert het licht waardoor de ruimte lichter en groter lijkt.
Voor de vloer kan je gerust gaan voor licht hout, met parket of laminaat. Ook vinyl of linoleum biedt veel mogelijkheden. Heb je niet de mogelijkheid om een nieuwe vloer te leggen? Een donkere vloer kan je ook al wat opfleuren met een licht tapijt. Vermijd bruine balken aan het plafond want deze doen de ruimte alleen maar kleiner en donkerder lijken. Kies liever voor een wit of pastelkleurig plafond, dit zorgt voor een mooie lichtinval.
Lichte meubels
De basis is er, dan is het nu tijd voor de meubels. Ook hier kies je best voor lichte kleuren en materialen. Denk bijvoorbeeld aan een witte zetel en een eikenhouten tafel. Dit is de ideale manier om ervoor te zorgen dat ook je meubels zoveel mogelijk licht weerkaatsen. Natuurlijk snappen we dat het niet mogelijk is om allemaal nieuwe meubels te kopen. Gelukkig kan je je donkere meubels ook lichter maken. Zo kan je bijvoorbeeld lichte kussens en een knus deken over de stoelen leggen. De meubels in een lichter kleurtje verven kan natuurlijk ook.
Pastelkleurige accessoires
In de winter mogen donker gekleurde accessoires dan wel heel gezellig staan, maar echt vrolijk zal je er natuurlijk niet van worden. Gooi de zwarte kussens, grijze plaids en donkere decoratie even aan de kant en vervang alles door lichte pastelkleuren. Kies voor een flamingoroos kussen in je zetel en verwarm je onder een mintgroen dekentje. Tijd voor wat kleur, het is buiten al somber genoeg!
Koperkleurige details
Ook een glimmende verschijning in je interieur is een goed idee. Op die manier wordt de focus verlegd. Vooral materialen zoals koper, brons, zilver, goud of roestvrij staal geven de ruimte een nieuwe dimensie. Een soort van lichtgevende glinstering in een donkere kamer. Kleine details zijn overigens al voldoende, denk bijvoorbeeld aan gouden fotolijstjes, manden of vazen.
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Om extra licht te creëren, kan je ook gebruik maken van spiegels. Plaats de spiegel op een strategische plaats in de ruimte, bijvoorbeeld naast een raam, zodat het licht in deze ruimte extra weerspiegeld en weerkaatst wordt. Is er geen natuurlijke lichtbron in de kamer? Plaats de spiegel dan schuin tegenover een lamp.
Verlichting
Als het buiten helemaal donker is, dan zijn (grote) lampen natuurlijk onmisbaar om meer licht in huis te creëren. Hierbij is het belangrijk dat de juiste lampen op de goede plekken staan of hangen. Om dit te bepalen is het handig om een lichtplan te maken van een ruimte. Hierin kan je eenvoudig aangeven welke lampen waar moeten staan om zo te achterhalen welke delen van de ruimte voldoende licht krijgen en welke delen niet.
In een goed lichtplan worden drie volgende vormen van verlichting weergegeven:
– Basisverlichting: dit is de verlichting die een ruimte verlicht maar tegelijkertijd voor zo min mogelijk schaduw zorgt, bijvoorbeeld plafondlampen of inbouwspots.
– Praktische verlichting: dit type verlichting is functioneel bedoeld. Je gebruikt deze verlichting dus echt om bepaalde taken beter uit te voeren, bijvoorbeeld een lamp boven de eettafel of een leeslamp aan de bureau.
– Sfeerverlichting: deze verlichting is vooral bedoeld om een gezellige sfeer in huis te creëren. Het licht zelf is eigenlijk niet zo van belang. Een voorbeeld van sfeerverlichting is accentverlichting op een schilderij aan de muur, maar ook kaarsen zorgen voor sfeer én licht in huis.
Raamdecoratie
Een laatste maar niet onbelangrijke tip is om de juiste raamdecoratie te kiezen. Jaloezieën of luiken kan je beter vermijden want deze laten geen licht door en verduisteren de kamer. Kies liever voor witte lamellen. Door de witte lamellen horizontaal tegen het raam te bevestigen, weerkaatst het licht dat door het raam naar binnen valt, waardoor je met lamellen zelfs een lichtere ruimte krijgt dan zonder lamellen. Ook lichtgekleurde, crème- of pastelkleurige gordijnen zijn een goede keuze!
Wat doe jij om meer licht te creëren in huis als het buiten donker is? Heb jij nog tips? We zijn benieuwd naar je reactie!