De meeste Belgen houden wel van een lekkere boterham. Het liefst warm van de bakker en zo vers mogelijk. Echter is brood vers houden niet altijd vanzelfsprekend. Daarom vertellen wij je graag hoe je je brood kunt bewaren en dat verse gevoel zo lang mogelijk kunt vasthouden. Brood langer vers houden, dat doe je met deze zes tips!
Inhoudsopgave
1. Brood vers houden: bewaar je brood in een zak
Hoe brood vers houden? Als je naar de bakker gaat, dan krijg je je brood meestal in een papieren broodzak. Maar in supermarkten zitten broodproducten vaak in een plastic zak. Je verwacht het misschien niet, maar beide hebben hun voordeel. Een plastic zak zorgt er namelijk voor dat je brood langer zacht blijft. Maar wie van een krokant korstje houdt, kiest beter voor een papieren zak. Hoe vers brood bewaren? Onze tip is: bewaar je brood goed in een papieren zak en steek die vervolgens in een plastic zak. Op die manier kan je brood langer vers houden.
2. Brood langer vers houden: gebruik een broodtrommel
Hoe bewaar je vers gebakken brood? Je kunt brood vers houden door het in een broodtrommel te bewaren. De beste oplossing blijft een combinatie van beide: je brood in een zak in de trommel steken! Tegenwoordig zijn er ontzettend leuke broodtrommels, in allerlei kleuren, formaten en materialen. Je vindt dus sowieso een broodtrommel die mooi bij de inrichting van je keuken past. En omdat hij er zo leuk uitziet, kan je hem gewoon op het aanrecht laten staan!
3. Hoe brood vers houden? Koop ongesneden brood
Je kunt je brood langer vers houden wanneer je een ongesneden brood koopt. Belgen zijn het vaak gewoon om snel een boterhammetje uit de zak te nemen, maar hierdoor droogt het sneller uit. Een bijkomend voordeel van een ongesneden brood is dat je zelf kiest hoe dik je je sneetje afsnijdt. Als je van plan bent om vaker een ongesneden brood te kopen, dan is het wellicht handig om ook een broodmes aan te schaffen. Dat snijdt een stuk makkelijker dan een standaard mes. Extra tip: begin niet aan de kant te snijden, maar in het midden. Op die manier kan je de twee helften van je brood weer samenvoegen en blijft het langer vers.
4. Vers brood bewaren in de diepvriezer
Hoe brood vers houden? Het klinkt misschien een beetje raar, maar het beste is om je brood direct na aankoop in te vriezen. Zo blijft het zeker twee weken heerlijk vers! Sommige mensen denken dat de samenstelling van het brood verandert zodra je het invriest, maar dat klopt niet. Je brood is nog steeds even voedzaam als je het ontdooit.
Als je voor gesneden brood kiest, is het een goed idee om het in porties in te vriezen en iedere dag te ontdooien wat je nodig hebt. Op die manier hoef je nooit meer droog of oud brood weg te gooien. Want eerlijk is eerlijk, dat is alleen maar zonde van je geld! Brood ontdooien doe je simpelweg op kamertemperatuur. Ben je vergeten om je brood tijdig uit de diepvries te halen? Geen probleem, bevroren brood kan je snel ontdooien in de microgolfoven. Een halve minuut op de laagste stand is vaak al voldoende.
5. Steek je brood niet in de koelkast
Aangezien je vers brood in de diepvries mag bewaren, denk je misschien ook dat je het in de koelkast mag leggen. Maar dat is verkeerd gedacht! Bij koelkast-temperaturen laat het zetmeel in het brood water los. Hierdoor wordt je brood snel droog en oud. Belegde boterhammen moet je natuurlijk wél in de koelkast bewaren.
6. Hoe stokbrood vers houden?
Gesneden stokbrood vers houden, dat vraagt een iets andere aanpak. Stokbrood en harde broodjes worden namelijk snel zacht. Gelukkig is er een manier om ze weer krokant te krijgen en die is makkelijker dan je denkt! Maak het stokbrood een klein beetje vochtig onder de kraan en schuif het in een voorverwarmde oven van tweehonderd graden. Binnen vijf minuten is het brood weer lekker krokant! Het is wel aangeraden om het stokbrood dezelfde dag op te eten want het droogt snel uit. Afbakbroodjes vers houden? Dat doe je simpelweg op dezelfde manier!
Zo, dit zijn zes tips om brood langer vers te houden. Heb je ondanks deze tips toch een paar sneetjes brood liggen die te droog zijn om te eten? Gooi ze dan niet weg maar ga er creatief mee aan de slag. Je kunt er bijvoorbeeld broodpudding, verloren brood, bruschetta’s, broodkruim of croutons mee maken!