Een heerlijk warm bad na een lange werkdag, een verkwikkende douche na het sporten of een snelle afwas met de hand. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar we verbruiken heel wat water op een dag. Dit is niet goed voor het milieu en al helemaal niet leuk voor je portemonnee. Hoe kun je water besparen? In dit artikel delen we 10 tips om water te besparen.
Inhoudsopgave
- 1 1. Neem een douche in plaats van een bad
- 2 2. Water besparen met douchen
- 3 3. Was je aan de wastafel
- 4 4. Water besparen: kraan
- 5 5. De afwasmachine of afwassen met de hand?
- 6 6. Was kledij op een lage temperatuur
- 7 7. Hergebruik water
- 8 8. Was je auto met een emmer
- 9 9. Gebruik regenwater
- 10 10. Gebruik een gieter in de tuin
1. Neem een douche in plaats van een bad
Als je een douche neemt, verbruik je ongeveer 75 liter water. Dit is een schatting als je ervan uit gaat dat je vijf minuten doucht aan 15 liter water per minuut. In een gemiddeld bad kan zo’n 130 liter water. Wanneer je een bad neemt, verbruik je dus bijna het dubbele. Een warm bad mag dan heerlijk ontspannend zijn, maar je doet het beter niet te vaak als je wil besparen op water.
2. Water besparen met douchen
Je kan ook water besparen met douchen door een minuut per dag minder lang te douchen. Het lijkt misschien niet veel, maar op jaarbasis kan je hierdoor veel water besparen, namelijk meer dan 1500 liter water per persoon! Een douchetimer kan hier goed bij helpen. Een douchetimer is een handig hulpmiddel om water te besparen. Je stelt gewoon het aantal minuten in en zodra de gekozen tijd is verstreken, gaat er een alarm af en stap je uit de douche.
Maar je kan nog meer doen om water te besparen met douchen. Zo is het gebruik van een waterbesparende douchekop absoluut een aanrader. Deze douchekop verbruikt tot 20% minder water en energie dan een standaard douchekop. En dat terwijl het douchecomfort gewoon hetzelfde blijft. Ook door samen te douchen, bijvoorbeeld met je partner of kinderen, kan je veel water besparen. En het is nog gezellig ook!
3. Was je aan de wastafel
Wil je nog meer water besparen? Sla de douche eens een dagje over en was je aan de wastafel. Vroeger was dit de normaalste zaak van de wereld en gingen de mensen hooguit één keer per week onder de douche of in bad. Door je te wassen aan de wastafel bespaar je niet alleen veel water, maar je bent ook veel sneller klaar én het is beter voor je huid.
4. Water besparen: kraan
Veel mensen hebben de slechte gewoonte om steeds de kraan open te laten en het water te laten lopen, ook als ze even geen water nodig hebben. Zonde, want zo gaat er veel water verloren waar je niets aan hebt. Draai de kraan dus altijd dicht tijdens het tanden poetsen, scheren of tijdens het afwassen.
Heb je warm water nodig? Dan kan het natuurlijk even duren totdat de temperatuur goed is, maar laat dat koude water niet verloren gaan. Vang het koude water liever op in een gieter (om de planten water te geven) of waterkoker zodat je het later nog kan gebruiken. Kies ook voor een waterbesparende kraan en zorg ervoor dat de kranen niet lekken. Heb je toch een lekkende kraan? Laat deze dan zo snel mogelijk repareren. Je zou ervan versteld staan hoeveel water je op een dag kwijt bent.
5. De afwasmachine of afwassen met de hand?
Wanneer je veel afwas hebt is een afwasmachine ontzettend handig, maar deze gebruikt natuurlijk ook veel water. Ben je toch van plan om een afwasmachine aan te schaffen, kies dan voor een A+++ label. Deze zijn een stuk zuiniger, maar je kan hiermee ook veel energie besparen.
Zorg ook altijd dat de afwasmachine goed gevuld is, voor twee borden en drie lepels is het niet de moeite om de afwasmachine aan te zetten. Afwassen met de hand blijft sowieso goedkoper, maar dan moet je de kraan natuurlijk niet onnodig laten lopen. Vul altijd de spoelbakken, en was en spoel niet af met de kraan open. Ook doe je beter één grote afwas in plaats van drie kleine afwasjes om te besparen op water.
6. Was kledij op een lage temperatuur
Veel mensen, vooral van de oude generatie, hebben de gewoonte om veel te wassen op 90 graden. Echter is wassen op 90 graden niet meer van deze tijd. In principe zou je alle was op 30 of 40 graden moeten kunnen wassen. Vlekken of gevoelige kleding kan je prima op voorhand behandelen en daarna pas in de wasmachine stoppen. Zorg ook altijd dat je genoeg was hebt om de wasmachine op te vullen. Een half gevulde machine verbruikt evenveel water als een gevulde, alleen worden er zo veel minder kleren gewassen.
Lees ook: De wasmachine schoonmaken: 9 tips
7. Hergebruik water
Door water te hergebruiken kan je veel besparen. Heb je een droogkast met een condensatiebak? Giet dat water dan niet meteen weg, maar gebruik het bijvoorbeeld om later mee te strijken of om de planten water te geven. Door bewust stil te staan bij je waterverbruik, kan je veel water besparen. Alle beetjes helpen!
8. Was je auto met een emmer
Een tuinslang mag dan ontzettend handig zijn, maar het verbruikt wel veel water. Ben je van plan om je auto te wassen? Doe het dan liever op de ouderwetse manier en gebruik een emmer. Je auto wassen met de tuinslang verbruikt namelijk zo’n 150 liter water. Met een emmer van 10 liter heb je een lager waterverbruik, zelfs als je hem een keer extra moet vullen.
9. Gebruik regenwater
In ons land valt er jaarlijks veel regen uit de lucht. Niet altijd even leuk, maar zo kan je wel besparen op water. Veel nieuwe woningen maken reeds gebruik van regenwater om het toilet door te spoelen of de was mee te doen. Maar je kan zelf ook altijd een regenton in de tuin plaatsen en het water gebruiken om mee schoon te maken, de planten water te geven, je auto mee te wassen en ga zo maar door. Regenwater krijg je gratis en voor niets!
10. Gebruik een gieter in de tuin
Tuinsproeiers zijn in België een overbodige luxe. De tuin sproeien is alleen nodig als het langdurig droog is en dat komt in ons land nauwelijks voor. De tuin en planten druppel per druppel gieten is veel zuiniger dan met een waterstraal. Bovendien kan je hiervoor ook het water uit de regenton gebruiken (zie puntje 9). Wanneer je ‘s ochtends of ‘s avonds giet, verdampt het water ook minder snel.
Je gras hoef je overigens niet te gieten. In de zomer kan het natuurlijk een beetje geel worden van de droogte, maar zodra het regent is je gras weer groen. Wil je liever geen onderhoud meer aan je gras? Dan is kunstgras wellicht een goede oplossing voor jou.
Zo, dit zijn alvast 10 tips om water te besparen. Welke tips pas jij al toe in jouw dagelijkse leven? Heb jij nog tips om water te besparen? We zijn benieuwd naar je reactie!