Klimatologisch breken we al jaren records. Wanneer we de warmste jaren in Ukkel sinds 1883 onder de loep nemen, gaat de volledige top 5 naar de periode 2010-2020. In de top 10 zijn er geen jaartallen van voor de millenniumwisseling terug te vinden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat steeds meer mensen zich willen voorbereiden op komende zomer, zeker met in het achterhoofd de hittegolf die vorige zomer maar liefst twaalf dagen aanhield. We leggen uit wat je kan doen om je woning koel te houden of te maken.
Inhoudsopgave
# 1. Houd de warmte buiten
Houd overdag de deuren en ramen gesloten zodat er geen warmte naar binnen kan. Open de ramen ‘s nachts of vroeg in de ochtend, wanneer het buiten nog frisser is. Sluit daarnaast overdag de gordijnen of zonneschermen. Ook een schaduwdoek kan helpen om de zon buiten te houden, terwijl je zo ook nog eens geniet van een schaduwrijke buitenomgeving. Wanneer dit laatste niet nodig is, kunnen markiezen volstaan.
Daarnaast helpt de woning isoleren niet alleen om warmte binnen te houden tijdens de wintermaanden, maar ook om warmte buiten te houden tijdens de zomermaanden. Zeker muur- en dakisolatie helpen hierbij, maar ook isolatieglas is een must. HR++-glas en zonwering kunnen samen tot maar liefst 80% van de warmte tegenhouden. Het mooie is dat je ook tijdens de winter van de voordelen van isolatie kan genieten en dat je in aanmerking komt voor diverse premies.
# 2. Zorg voor extra groen rond de woning
Vervolgens kan je de hulp van de natuur inroepen. Groen zorgt namelijk ook voor verkoeling. Een groendak kan bijvoorbeeld tot meer dan twee graden verkoeling opleveren. Een groendak kan echter nooit dakisolatie vervangen. Ook een groene gevel met bijvoorbeeld klimop helpt om het huis te verkoelen, net zoals bomen rond het huis. Deze bomen zorgen zelfs voor aangename schaduwplekjes en eventueel ook voor een lekker stukje fruit.
# 3. Overweeg een airco, maar geen mobiele

Wanneer het binnen echt te warm wordt, moeten we wel de hulp inroepen van technische snufjes. Een ventilator verplaatst alleen de lucht en koelt de woning niet, maar zorgt wel tijdelijk voor een lagere gevoelstemperatuur. Een airco zorgt echt voor verkoeling, maar verbruikt veel stroom. Bovendien bevatten ze vaak allerlei stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, maar gelukkig zijn er ook airco’s met een natuurlijk koudemiddel zoals propaan of isobutaan. Let vooral op met mobiele airco’s. Vaak heb je geen afvoerkanaal en hang je gewoon een slang door het raam, maar zo komt er dus ook warme lucht naar binnen. Op heel warme dagen koelen mobiele airco’s dan ook heel slecht, terwijl je ze net dan het meest nodig hebt.
# 4. Kies voor duurzaam en ga meteen voor een warmtepomp
Weet ten slotte dat ook een warmtepomp kan koelen, naast verwarmen en het bereiden van warmtapwater en dat dit een goed alternatief is voor de airco. Daarnaast kan je de woning met een warmtepomp duurzaam verwarmen. De werking verschilt per type warmtepomp. Bij een water-waterwarmtepomp spreekt men bijvoorbeeld over passieve koeling: de koelte uit de grondbron wordt in de woning gebracht. Bij een lucht-waterwarmtepomp is er dan weer sprake van een actieve koeling en zal de warmtepomp zich gedragen als een koelkast, maar dan minder koud voor perfect comfort. Ook tot welke temperatuur je kan koelen, is van verschillende zaken afhankelijk. Een aangename kamertemperatuur is in ieder geval zeker mogelijk.