Er zijn enkele van die plekken in je woning waar je nagenoeg niet komt. En dan zijn er ruimtes die je wel heel intensief gebruikt. De badkamer valt onder die laatste categorie. De ruimte is bovendien ook nog eens een grootverbruiker want hier sluiten we haardrogers en stijltangen aan, terwijl we ons bad doen vollopen met het dagelijks drinkwater van zo’n zeven koeien. Het is dan ook de ideale plek om aan duurzaamheid te denken en de milieu-impact te verminderen. Dat kan je op verschillende manieren doen.
Inhoudsopgave
# 1. Duurzaam verwarmen
Alles wat warmte opwekt, slorpt energie op. Daarom is een zonneboiler aangeraden. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak dat invallend zonlicht in warm water omzet. Dit wordt vervolgens gekoppeld aan een naverwarming voor de momenten waarop de zon minder sterk op het dak straalt. Hierdoor heb je nog steeds voortdurend warm water, terwijl je toch grotendeels op duurzame energie rekent. Dankzij zo’n zonneboiler kom je ook in aanmerking voor een aantal premies die de kosten helpen te drukken.
# 2. Installeer een grijswatersysteem
Grijswatersystemen zijn in België nog niet zo populair, maar worden steeds vaker geplaatst bij nieuwbouwprojecten. Het concept is eenvoudig maar doeltreffend. Hierbij gaat het afvalwater dat je bijvoorbeeld tijdens het douchen wegspoelt niet meteen naar de riolering, maar komt het terecht in een opvangtank. Hier wordt het vervuilde water biologisch gereinigd. Het gereinigde maar ondrinkbare water wordt vervolgens gebruikt voor bijvoorbeeld de tuinkranen, de wasmachine en het toilet. Wanneer het grijswatersysteem leeg is, gebruik je natuurlijk gewoon opnieuw drink- of regenwater.
# 3. De juiste materialen gebruiken

Een duurzame badkamer is een badkamer waarbij het sanitair en de badkamermeubels langdurig meegaan. De keuze voor kwaliteit is dan ook de enige juiste keuze. Kunststofcabines gaan bijvoorbeeld sneller verkleuren, waardoor plavuis of rvs de voorkeur geniet. Onthoud dat douchecabines bovendien moeilijker te reinigen zijn waardoor je sneller teruggrijpt naar chemische middelen die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook de levensduur aantasten. Kies verder voor linoleum van houtmeel in plaats van een vinylvloer en installeer een ventilatiesysteem om aantasting van het meubilair te voorkomen. Heb je last van hard water? Dan is een waterverzachter aanbevolen. Op die manier verleng je niet alleen de levensduur van je cv-ketel, bovendien zorg je er ook voor dat het rendement ervan niet afneemt.
# 4. Ga voor een tijdloos design
Ooit was het hip om een badkamer met kleurrijke tegels te versieren. Een groen bad en een paars meubelstuk konden niet ontbreken. Vandaag de dag vinden we het spuuglelijk en kan zo’n badkamer niet snel genoeg worden uitgebroken. Hieruit trek je maar beter een belangrijke conclusie: let op met trends en opvallende of krachtige ontwerpen. Dankzij een tijdloze, rustige en bescheiden stijl voorkom je dat je badkamer al te snel oudmodisch wordt.
# 5. Verander je levensstijl
Een positieve impact begint bij jezelf. Neem daarom niet alleen het ontwerp van je badkamer onder de loep, maar ook je levensstijl. Maak bewust de keuze voor natuurlijke shampoos, vervang chemische reinigingsproducten door azijn, verkies een douche boven een bad, ontdek de voordelen van een spaardouchekop en laat je kraan niet doorlopen tijdens het scheren. Als je dat allemaal doet, ben je alvast op de goede weg.