Bij het realiseren van je droomwoning gaat er veel aandacht naar duurzaamheid. In een duurzame woning is het immers aangenaam wonen. Ben je van plan om te bouwen of te renoveren? Wij delen 9 tips om duurzaam te wonen. Met deze tips kan je een duurzame woning creëren die je het nodige comfort en vooral ook mooie besparingen oplevert.
Inhoudsopgave
Hoe kan je duurzaam wonen? Duurzaam wonen: 9 tips
1. Isoleer je woning
Een goede manier om jouw woning duurzamer te maken is door middel van isolatie. Er gaat namelijk veel warmte verloren vanuit de woning via verschillende wegen. Denk aan de vloer, de ramen, de gevel en het dak. Vooral voor oudere woningen kunnen er veel verbetermogelijkheden zijn, onder andere het vervangen van enkelglas door energiezuinige dubbele beglazing en het isoleren van het dak. Door jouw woning goed te isoleren wordt de warmte veel beter behouden. Het resultaat? Lagere stookkosten in de winter én een koelere woning in de zomermaanden. Je kan er dus het hele jaar door van genieten! Isoleren kost natuurlijk wat geld, maar na enkele jaren win je dat geld helemaal terug.
Meer weten? Lees dan onze artikelen over het isoleren van je spouwmuur, de vloer isoleren en de mogelijkheden om je volledige huis te isoleren.
2. Wees zuinig met energie
Hoe kan je duurzaam wonen? Sowieso door energiebesparende maatregelen te nemen in je huis. Er zijn tal van kleine aanpassingen die je kan doen. Hier volgen alvast enkele voorbeelden. Vervang je gloei- of spaarlampen door LED verlichting om zo te besparen op je energierekening. Plaats tijdklokken bij de verlichting. Schakel apparatuur helemaal uit, want via de stand-by stand wordt er nog meer energie verbruikt dan je denkt. Zet je verwarming uit als je niet thuis bent. Hang gordijnen op, plaats tochtstrippen langs de deuren enzoverder. Neem de tijd om eens door jouw woning te stappen en bedenk wat je allemaal zou kunnen doen om te besparen.
Bestel ledlampen en tochtstrippen bij de onderstaande webshop:
3. Haal groen in en rondom je huis
Groene planten staan mooi in vrijwel ieder interieur en ze dragen ook bij aan het verduurzamen van jouw woning. Het binnenklimaat verbetert door vervuiling uit de lucht te filteren. Maar ook buiten kan het aanleggen van groen op de gevel en het dak bijdragen aan de isolatie van jouw woning. De gevel en het dak worden dan beplant met kleine (vet)plantjes of mos. In de winter zorgen de planten er voor dat er minder warmte verloren gaat uit jouw woning. In de zomer worden de zonnestralen opgenomen door de plantjes en dat beschermt dan weer tegen de hitte. Ook bomen in de tuin zorgen voor verkoeling in de zomer.
4. Vervang de oude cv-ketel
Oude ketels zijn echt niet voordelig en verbruiken ontzettend veel energie. De beste cv-ketels zijn gebouwd op duurzaamheid en rendement. Een moderne cv-ketel of hoge rendementsketel is momenteel het zuinigste. De ketel moet passen bij de woning, het huishouden, warm water en de verwarmingsbehoefte. Op die manier zorg je er voor dat je niet een te grote ketel kiest met teveel vermogen. Jouw woning wordt zo niet sneller warm en verbruikt alleen maar meer gas. Een te laag vermogen is ook niet optimaal omdat je dan weer inlevert in comfort. Laat je dus goed adviseren voordat je zo’n beslissing neemt!
5. Koop meubels van duurzame materialen
Denk bij je volgende aankoop van een meubel eens aan gerecycled papier, kurk of bamboe als materiaal. Deze materialen zijn niet alleen erg hip, maar ook ecologisch verantwoord geproduceerd. Zo is bamboe een grassoort die ‘verhout’ en al binnen vijf jaar oogstrijp is. Daarnaast zijn er steeds meer design toepassingen in interieur met bioplastic, een natuurlijk materiaal dat gewonnen is uit natuurlijke producten zoals aardappelen en maïs.
6. Kies voor tweedehands meubels
Nu we het toch over meubels hebben… In plaats van een nieuw meubel te kopen, kijk eens wat je kan vinden in een tweedehandswinkel of via een tweedehandssite. Kijk ook eens goed rond naar wat je allemaal in huis hebt. Geef dat oude krukje bijvoorbeeld een tweede leven met een likje verf of een kleine reparatie. Je zal versteld staan wat voor een mooi effect dit zal hebben! Als je tweedehands meubels verft, gebruik dan watergedragen verf acryl in plaats van verf op terpentine basis. Deze giftdampen zijn slecht voor je gezondheid en de natuur. De meest duurzame verf is trouwens op basis van 100% mineralen zoals bijvoorbeeld kalkverf.
7. Beperk en scheid afval
Kijk bewust naar je eigen gebruik en verbruik van goederen en voeding. Probeer je afval te verminderen, te hergebruiken of te recyclen. Zorg in ieder geval voor de juiste scheiding van het afval zodat het efficiënt verwerkt kan worden en het recycle proces in kan.
8. Recupereer regenwater
Wie een nieuwe woning bouwt of uitgebreid renoveert is verplicht om een regenwaterput of infiltratiesysteem te installeren. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Door het regenwater op te vangen in een regenwaterput en te hergebruiken voor bijvoorbeeld het schoonmaken, halveer je snel het drinkwaterverbruik. Daarnaast is het mogelijk om bij een ondoorlatende verharding groter dan 40 m² het (overtollige) regenwater in de grond te laten slijpen of infiltreren. Zo voorkom je dat regenwater in de riolering stroomt. Wanneer insijpeling niet mogelijk is, biedt een buffer een oplossing. Dit is een bekken dat het regenwater tijdelijk ophoudt en daarna vertraagd afvoert.
9. Gebruik zonne-energie
Tenslotte kan je natuurlijk ook zelf duurzame energie opwekken. Duurzaam wonen en zonnepanelen gaan perfect samen. Zonnepanelen op het dak zorgen voor groene energie door zonlicht. Het plaatsen van zonnepanelen is een investering, maar je kan wel jaren lang profiteren van je eigen energie die je gratis van de natuur ontvangt. Een andere mogelijkheid is een zonneboiler. De zonneboiler verwarmt het water door middel van zonlicht. Mocht de temperatuur te laag zijn, dan verwarmt de cv-ketel het water bij. De zonneboiler scheelt zo’n vijftig procent aan verwarmingskosten van het water en dat is toch al heel wat. Wellicht interessant om te weten is dat je bij de zonnepanelen en zonneboiler een subsidie krijgt. Een voordelige aankoop dus en op en top duurzaam!
Bij Conrad.be bestel jij zonnepanelen die je huishouden duurzamer en voordeliger maken! Hieronder staan een aantal populaire zonnepanelen van Conrad.be:
Er zijn dus verschillende manieren om duurzaam te wonen. Dit kunnen grote investeringen zijn, maar ook kleine aanpassingen in huis. Duurzaam wonen draagt bij aan een lagere energierekening, hogere woningwaarde én een beter milieu. Veel voordelen dus! Heb jij nog tips om duurzaam te wonen? We zijn benieuwd naar je reactie!