De eerste warmte doet denken aan heerlijk zomerse dagen. Maar steeds vaker staat de zomer ook synoniem met hittegolf. Hittegolven kwamen de laatste jaren vaak voor en zullen ook in de toekomst niet uitblijven. We moeten dus op zoek naar verkoeling. Hoe je dat doet, zowel in huis als in de tuin, lees je hier.
Tip 1: Laat de zon niet binnen
Klinkt niet zo gezellig, maar als de zon binnen schijnt, warmt je woning razendsnel op. In de winter bespaart dat je energie. In de zomer betekent het puffen en blazen. Gebruik daarom zonwering. Hang grote doeken voor je raam of zet er een parasol voor. Dat vraagt wat werk en je moet er geen mirakels van verwachten, maar het helpt veel meer dan alleen de gordijnen sluiten.
Liever een langdurige oplossing? Rolluiken, luifels en screens zijn heel wat efficiënter. Ze verhinderen dat de zon je woning opwarmt door te verduisteren. Automatische screens gaan bovendien vanzelf dicht wanneer ze de zon detecteren. Zo heb je er geen omkijken naar.
Tip 2: Hou ook je tuin koel
Soms voelt het wat beklemmend aan in een warm, donker huis. Buiten is het dan weer te heet. Met een schaduwrijk hoekje in je tuin creëer je een koele plek waar je kan genieten van een briesje. Denk aan hoge bomen, een grote parasol, een schaduwdoek, een pergola of een terrasoverkapping.
Zo’n overkapping is een wat grotere investering, maar het laat je toe het hele jaar door van je tuin te genieten. Je zit er tijdens een zomerse of herfstige onweersbui beschut van weer en wind. Het is de ideale plek om te genieten van een maaltijd, te barbecueën, te lezen of zelfs te werken.
Grenst je terras aan je gevel? Dan verleng je met een overkapping je woonruimte én hou je je woning koel in de zomer.
Tip 3: Je woning koel houden begint buiten
Om het binnen fris te houden, moet je voorkomen dat je woning opwarmt. Dat begint buiten. Ook al hou je de zon weg van je ramen, dan kan je woning toch nog opwarmen. De gevel en het dak staan de hele dag in de zon. Die hitte wordt geabsorbeerd en later weer vrijgegeven.
Een goede isolatie van gevel en dak is daarom erg belangrijk. De isolatie vangt temperatuurverschillen op en houdt de warmte buiten. In de winter houdt het je woning dan weer langer warm. Het is een investering, maar isolatie drukt de energiekosten en verhoogt de waarde van je huis.
Ook door schaduw te creëren met bomen of door klimplanten te laten groeien op de gevel, hou je de warmte efficiënt buiten. Heb je een plat dak? Daar kan je een groendak van maken.
Je merkt dat echte verkoeling, zowel binnen als buiten, vaak structurele veranderingen vraagt. Vooral met het oog op de toekomst is een koele woning de denkoefening zeker waard.