Wil je ook zo graag verse groenten en kruiden kunnen eten, maar heb je geen land om ze op te groeien? Dan mag dat je er niet langer meer van weerhouden om een moestuin te beginnen. Met een moestuintafel kan iedereen tuinieren, op balkon, terras of zelfs in huis.
Maar hoe begin je aan zoiets? Wat heb je nodig om mooie groenten en kruiden te kweken en hoe zorg je voor een goede oogst? Met deze 5 tips maak je er een succesvol jaar van.
Inhoudsopgave
1. Kies een goede moestuintafel
Waar wil je je moestuintafel plaatsen? Hoeveel ruimte heb je op je balkon of terras en hoeveel groenten wil je erin kwijt? Het is belangrijk dat je de beste moestuintafel uitkiest voor jouw plantjes. Let op de afmetingen, maar ook op de extra opties. Een deksel om over je moestuintafel te zetten is handig om het ontkiemen van de zaadjes te bevorderen en voor sterke stekjes. Een plank helpt je om je benodigdheden bij de hand te houden. Voor klimplanten (komkommers, bonen) heb je een rek nodig.
2. Kies niet te veel groenten
Ook al is een moestuintafel handig, je zal er niet een oogst voor het hele jaar uit halen. Vaak is er ruimte voor 3 kroppen sla of 4 komkommerplantjes. Als je je groenten kiest, lees dan op de verpakking hoeveel ruimte ze nodig hebben. Wees slim; je kunt misschien maar 2 bloemkolen kwijt, maar wel 10 uien. Kruiden hebben ook minder ruimte nodig. Eventueel maak je een tekening op schaal, zodat je exact inplant wat je in welke moestuintafel zet. Op Maarnatuurlijk.be vind je allerlei handige tips.
3. Zoek de ideale plek voor je moestuintafel
Kruiden mogen niet in de palle zon staan terwijl planten zoals tomaten en komkommers juist wel veel zon nodig hebben. Bepaal de ideale plek voor jouw plantjes, binnen of buiten. Eventueel kies je voor een moestuintafel met wieltjes, zodat je hem op elk moment van de dag perfect opstelt.
4. Plan voor twee oogsten per jaar
Radijsjes plant je vroeg in het jaar terwijl je bloemkool veel later kunt planten. Op de verpakking van je zaadjes staat wanneer het ideale moment is om te zaaien. Vergeet niet dat je met een kweekbak nog eerder kunt beginnen. Plan dit goed, en je hebt na de oogst van je ene groente nog tijd om een tweede groente te zaaien. Gebruik dan wel nieuwe potgrond, zodat je volgende plantjes ook alle nodige voedingsstoffen krijgen.
5. Sla is ideaal voor je moestuintafel
Kropsla is een groente die erg snel volgroeid is. Je kunt meerdere keren per jaar zaaien en oogsten. Sommige slasoorten kan je na 6 weken al eten. Voor elke krop die je oogst plaats je een nieuw zaadje terug. Dat geeft je de mogelijkheid de hele lente en zomer verse sla te eten. Houd jij van sla, neem dan 1 moestuintafel alleen voor deze groente voor een optimale oogst.