Ga je binnenkort op jezelf wonen? Super! Nu kan je eindelijk je stekje inrichten zoals je zelf wil, zelf bepalen wat je kookt en helemaal zelf je dag indelen. Maar op jezelf gaan wonen betekent natuurlijk ook meer eigen verantwoordelijkheid. Het is normaal dat je alleen wonen spannend vindt. Wij helpen je alvast een handje met 8 dingen die je niet mag vergeten regelen. Op je eigen benen staan wordt zo weer een stukje makkelijker!
Inhoudsopgave
- 1 Op jezelf wonen: 8 tips
- 2 1. Op jezelf gaan wonen: maak een budgetplan
- 3 2. Koop vooral noodzakelijke spullen
- 4 3. Regel de contracten voor elektriciteit, water, internet en televisie
- 5 4. Regel een brandverzekering
- 6 5. Breng je ziekenfonds in orde
- 7 6. Regel je autoverzekering
- 8 7. Wijzig je adres bij de gemeente
- 9 8. Houd je administratie overzichtelijk
Op jezelf wonen: 8 tips
1. Op jezelf gaan wonen: maak een budgetplan
Alleen gaan wonen is voor velen een droom die uitkomt, maar het brengt ook heel wat kosten met zich mee. Kosten waar je je voordien vrijwel geen zorgen over hoefde te maken. Houd voldoende budget opzij voor kosten zoals verhuiskosten, inrichtingskosten zoals meubels, verf en decoratie, huurwaarborg, maandelijkse huur, boodschappen en rekeningen zoals elektriciteit en water.
Houd ook geld opzij voor onvoorziene kosten, bijvoorbeeld het onderhoud van je auto of een wasmachine die stuk gaat. Om zeker te zijn dat je het einde van de maand haalt zonder rode cijfers op je bankrekening, is het belangrijk om een budgetplan op te stellen met daarop alle kosten. Dan weet je zeker dat je geld over hebt voor andere dingen of om te sparen.
2. Koop vooral noodzakelijke spullen
Voor het eerst op jezelf wonen betekent ook dat je je eerste eigen spullen en meubelen nodig hebt. Geen zorgen, je hoeft heus niet vanaf dag één een compleet huishouden te hebben om te kunnen functioneren. Natuurlijk zijn er enkele dingen die echt noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld een bed. De andere dingen, zoals een waterkoker, hebben geen haast en kan je later nog aanschaffen. Je kan hierbij flink wat geld besparen als je niet alles nieuw koopt. Vertel vrienden en familie dat je gaat alleen wonen, dan krijg je waarschijnlijk wat spullen gratis. Kijk ook zeker eens rond op tweedehands websites of in Facebook groepen voor gratis spullen.
Bestel hieronder enkele spullen die noodzakelijk zijn wanneer je op jezelf gaat wonen:
3. Regel de contracten voor elektriciteit, water, internet en televisie
Alleen gaan wonen betekent ook dat je de vrijheid hebt om zelf leveranciers te kiezen voor elektriciteit, gas, water, internet, televisie en telefoon. Neem de tijd om je goed te informeren. Het is belangrijk om leveranciers te kiezen die het beste passen bij je persoonlijke wensen en budget. Vergelijk goed de prijzen, je kan immers heel wat geld besparen door voor een goedkopere leverancier te kiezen.
4. Regel een brandverzekering
Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan mag je niet vergeten om een brandverzekering af te sluiten. Een brandverzekering biedt bescherming tegen schade aan je woning en inboedel. Denk bijvoorbeeld aan schade door een brand, maar ook schade door storm, sneeuw en hagel. Indien je het wenst, kan je de verzekering ook uitbreiden naar bescherming tegen inbraak. Vroeger was een brandverzekering niet verplicht, maar sinds 1 januari 2019 ben je in Vlaanderen als huurder (en verhuurder) verplicht om een brandverzekering af te sluiten.
5. Breng je ziekenfonds in orde
Iedereen is verplicht om zich tegen ziekte en ongevallen te verzekeren bij een ziekenfonds naar keuze. Het ziekenfonds betaalt dan een deel van je ziektekosten terug en bezorgt je een uitkering bij ziekte en invaliditeit. Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar is wel aan te raden. Ziekenhuiskosten kunnen namelijk hoog oplopen als je deze zelf volledig moet betalen. Let op: zolang je ouders kinderbijslag ontvangen, ben je via hen verzekerd. Ben je ouder dan 25 jaar of werk je, dan moet je je zelf bij een ziekenfonds aansluiten.
6. Regel je autoverzekering
Heb je een eigen auto? Dan heb je waarschijnlijk een autoverzekering, die voordien misschien betaald werd door je ouders. Nu je alleen gaat wonen is deze verzekering een kost voor jou. De exacte bedragen hangen onder andere af van het type verzekering dat je kiest. Je kan hierover informeren bij een bank of verzekeringsagent.
Moeite met het vinden van een passende verzekering? Zie hieronder twee verzekeringsmaatschappijen die bij de grootste van België horen:
7. Wijzig je adres bij de gemeente
Wanneer je het ouderlijke huis verlaat en gaat alleen wonen, moet je dit meedelen aan de dienst Bevolking van je nieuwe woonplaats. Daarna komt een wijkagent controleren of het opgegeven adres ook echt je hoofdverblijfplaats is. Vervolgens ga je opnieuw bij de dienst Bevolking langs zodat zij je identiteitskaart kunnen aanpassen.
Breng ook de nodige instanties zoals je werkgever, de bank, het ziekenfonds en dergelijke op de hoogte van je nieuwe adres. Bij de post kan je vragen om je brieven automatisch door te sturen. Stel dat je toch een instantie bent vergeten, dan heb je later nog de kans om je adreswijziging door te geven.
8. Houd je administratie overzichtelijk
Op jezelf wonen betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor alle administratie. Houd daarom belangrijke documenten zoals je huurcontract, verzekeringscontracten, facturen, loonbriefjes, belastingaangiften, rekeninguittreksels en documenten van het ziekenfonds goed bij. Mappen met (kleurrijke) tabbladen zijn hiervoor ideaal. Zo heb je de administratie altijd netjes bij elkaar!
Op jezelf gaan wonen is niet zo moeilijk als je bovenstaande tips in de gaten houdt. Alleen wonen is vooral ontzettend leuk. Het is de start van een nieuwe fase in je leven. We wensen je dan ook veel plezier!
Lees ook: 5 tips om te verhuizen zonder stress