De kattenbak stinkt? Een kattenbak is erg handig, zeker als je kat niet meer naar buiten kan om zijn behoefte te doen. Alleen kan het soms een onaangename kattenbak geur met zich meebrengen. Heb jij ook last van een stinkende kattenbak? Met deze kattenbak tips kan jij die kattenbak geur verwijderen!
Inhoudsopgave
- 1 1. Kattenbak stinkt: iedere dag checken en wekelijks schoonmaken
- 2 2. Stinkende kattenbak: probeer een andere kattenbakvulling
- 3 3. Kattenbak geur: verander de voeding van je kat
- 4 4. Meerdere katten? Gebruik meerdere kattenbakken
- 5 5. Kattenbak die niet stinkt? Probeer een gesloten kattenbak met kap
- 6 6. Wel of geen deurtje voor de kattenbak?
- 7 7. Anti geur kattenbak: baking soda is hét wondermiddel
- 8 8. Niet doen: kattenbakvulling met een lekker geurtje
- 9 9. Vervang het filter regelmatig
- 10 10. Zet het voerbakje niet naast de kattenbak
1. Kattenbak stinkt: iedere dag checken en wekelijks schoonmaken
Als eerste is het belangrijk om de kattenbak iedere dag te checken en uitwerpselen met een schepje weg te halen. Daarnaast was je de bak ook best iedere week met water en zeep om te voorkomen dat de stank in de kattenbak trekt. Als je veel krassen in de bak aantreft, dan kan je beter een nieuwe kattenbak kopen. De geur kan namelijk in de bak blijven hangen en dan geraak je er nooit nog vanaf. Gebruik daarom ook nooit een schuurspons om de kattenbak schoon te maken.
2. Stinkende kattenbak: probeer een andere kattenbakvulling
Als je last hebt van een kattenbak geur is het mogelijk dat de kwaliteit van de kattenbakvulling niet optimaal is. Hierdoor blijft alles vochtig en blijft de stank kattenbak hangen. Vooral de goedkopere varianten absorberen niet altijd goed het vocht en de geur. Eén van onze kattenbak tips is dan ook om eens een andere kattenbakvulling te proberen. Misschien is het probleem zo sneller opgelost dan je denkt. Welke kattenbakvulling stinkt niet? Merken die vaak aangeraden worden bij een stinkende kattenbak zijn Catsan en BioKats. Deze merken hebben verschillende varianten.
Via de onderstaande links kun je direct je Catsan kattenbakvulling bestellen.
Via de onderstaande links kun je direct je BioKats kattenbakvulling bestellen.
3. Kattenbak geur: verander de voeding van je kat
Wil je de kattenbak geur verwijderen? Misschien helpt het om de voeding van je kat te veranderen. Wat je kat eet heeft namelijk ook invloed op de geur van de ontlasting. Dit kan natuurlijk erg verschillen van kat. Zo kan je er bijvoorbeeld op letten of er eiwitten in de voeding van je kat zitten. Eiwitten kan hij goed verteren waardoor hij ook minder uitwerpselen zal produceren. Goedkoop kattenvoer kan je beter vermijden, hierin zitten veel granen en groenten die je kat niet goed kan verteren.
Tip: Bekijk hier de meest populaire kattenvoeding
4. Meerdere katten? Gebruik meerdere kattenbakken
Als regel kan je aanhouden: per kat één kattenbak plus één. Bij twee katten zou je dus eigenlijk drie kattenbakken moeten hebben. Dit zal niet per se de kattenbak geur neutraliseren, maar verdeelt de geur wel. Bovendien stapelt het zich minder snel op waardoor de geur per bak wellicht minder indringend wordt.
Tip: Bekijk hier de top 10 populairste kattenbakken
5. Kattenbak die niet stinkt? Probeer een gesloten kattenbak met kap
Ben je op zoek naar een niet stinkende kattenbak? Dan kan je een gesloten kattenbak met kap proberen. Een kap houdt de onaangename geurtjes meer gevangen in de bak. Daardoor verspreidt de geur zich minder snel doorheen de ruimte. Een deurtje vermindert de geur nog meer, maar niet iedere kat vindt dit prettig (zie puntje 6).
Sommige katten vinden een gesloten kattenbak te claustrofobisch. Andere katten begrijpen het deursysteem niet zo goed waardoor je de ontlasting voor de deur kunt vinden in plaats van erin. Nog een nadeel aan een kattenbak met kap is dat de geur meer binnenin blijft hangen waardoor je vaker de hele bak moet schoonmaken. Je kunt eens proberen of je kat de nauwe ruimte eng vindt. Zo niet, dan kan je de gesloten kattenbak gebruiken. Begin zonder deurtje en als het kan, laat het deurtje dan altijd weg.
6. Wel of geen deurtje voor de kattenbak?
Een deurtje voor de kattenbak heeft als voordeel dat de vieze geurtjes zich minder snel door de ruimte verspreiden, maar niet elke kat vindt dit prettig. Waarom niet? De ammoniakgeur blijft zo nog sterker hangen in de bak. Een aangename plek om je behoefte te doen is het dan niet.
7. Anti geur kattenbak: baking soda is hét wondermiddel
Zuiveringszout, ook bekend als baking soda, bindt zuren (zoals kattenurine) wat betekent dat door die chemische reactie geurtjes worden geneutraliseerd. Het werkt dus niet alleen maskerend, maar het helpt ook de kattenbak geur neutraliseren. Leg een laagje baking soda onder de kattenbakvulling om de geurtjes beter te absorberen. Zo kan je weer langs de bak lopen zonder je neus dicht te knijpen.
8. Niet doen: kattenbakvulling met een lekker geurtje
Tegenwoordig zijn er veel anti geur kattenbakvullingen verkrijgbaar: aloë vera, babypoeder, dennengeur, lavendel enzoverder. Dit is misschien aangenaam voor jouw neus, maar heb je er al eens aan gedacht wat jouw kat (die twintig keer beter ruikt dan jij) hiervan vindt? Een sterke geur kan hem zelfs verdrijven van de kattenbak waardoor hij overal in huis gaat plassen.
Hetzelfde geldt trouwens voor luchtverfrissers. Je kunt dus beter geen dennenboompje aan de onderkant van het deksel plakken. Ook een (automatische) spray gebruik je beter niet. Voor de neus van de kat is dat niet fijn en misschien zelfs pijnlijk. Bovendien kan hij ook erg schrikken van het geluidje en hierdoor een negatieve associatie krijgen met de kattenbak en ergens anders zijn behoefte gaan doen.
9. Vervang het filter regelmatig
Sommige mensen zullen misschien denken: ‘Huh, welke filter?’. In de meeste kattenbakken zit een geurfilter die de vieze geurtjes tegenhoudt. Dit werkt heel goed, mits je de filter regelmatig vervangt. In de dierenwinkel kan je de filters op groter formaat kopen en vervolgens kan je ze thuis op het gewenste formaat knippen.
10. Zet het voerbakje niet naast de kattenbak
Onze laatste tip is om het voerbakje niet naast de kattenbak te plaatsen, dat vinden katten namelijk niet fijn. Katten hebben, net als mensen, graag een frisse geur tijdens het eten!
Zo, dit zijn onze kattenbak tips! Heb jij nog andere tips tegen een stinkende kattenbak? Laat het ons dan zeker weten bij de reacties!
Lees ook: Een schoon huis met huisdieren: 6 tips