Pannen schoonmaken, heb jij er ook zo’n hekel aan? Een aangebrande pan schoonmaken is een van de meest vervelende taken in de keuken. Hoewel het afwasmiddel van tegenwoordig veel schoon kan krijgen, zijn er vaak toch andere technieken nodig om de originele glans terug te krijgen. Om te voorkomen dat je jouw pannen niet meer kunt gebruiken, delen wij in dit artikel vier handige manieren voor het schoonmaken van pannen. En het beste van al is: je hebt deze middelen gewoon in huis!
Inhoudsopgave
1. Pannen schoonmaken: witte azijn en zuiveringszout
Zowel witte azijn als zuiveringszout worden dikwijls gebruikt voor het schoonmaken in huis. In dit geval helpen ze bij een koekenpan schoonmaken. Ze verwijderen verbrande resten van de bodem van je pan en maken ze weer schoon en glanzend.
Dit heb je nodig: 125 ml witte azijn, 250 ml water en 30 gram zuiveringszout.
Zo ga je te werk: giet eerst de witte azijn op het verbrande oppervlak. Voeg daarna het water toe en breng het aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg het zuiveringszout toe. Je zal merken dat dit een bruisend effect heeft. Wrijf vervolgens het oppervlak in met een (schuur)spons en gooi het afval weg. Blijft het nog steeds plakken? Voeg dan nog een beetje droog zuiveringszout toe aan de pan en schrob nog een keer zachtjes.
2. Koekenpan schoonmaken: aardappelen en zout
Je kunt ook een braadpan schoonmaken met aardappelen en zout. Dit lijkt misschien vreemd, maar de combinatie zorgt voor de juiste textuur om kleverige resten te verwijderen. En dat zonder het oppervlak van de pan aan te tasten!
Dit heb je nodig: een rauwe aardappel, 10 gram grof zout en 5 ml olijfolie.
Zo ga je te werk: snijd eerst de aardappel doormidden. Spoel daarna de pan af en verwijder eventuele voedselrestjes of sporen van saus. Strooi het grove zout in de pan en wrijf het in met de rauwe aardappel. Schrob het oppervlak enkele minuten met ronddraaiende bewegingen. Verwijder dan de restjes met water. Om het oppervlak te beschermen, kan je als laatste een druppeltje olijfolie toevoegen.
3. Braadpan schoonmaken: zout en aluminiumfolie
Een aangekoekte pan schoonmaken is ook mogelijk met grof zout en aluminiumfolie. Deze tip is vooral handig voor het schoonmaken van gietijzeren pannen die zijn aangebrand. Zout en aluminiumfolie zullen het oppervlak niet beschadigen en helpen bij het verwijderen van voedselrestjes die op het oppervlak vastkleven.
Dit heb je nodig: 10 gram grof zout en aluminiumfolie.
Zo ga je te werk: Strooi een eetlepel zout op het oppervlak van de pan. Maak een bal met de aluminiumfolie en schrob hier voorzichtig mee op de verbrande delen. Wrijf tot de folie donkerder is geworden. Spoel tenslotte na met het afwasmiddel dat je gewoonlijk gebruikt.
4. Zuiveringszout en limoen
Tenslotte kan je een aangebakken pan schoonmaken met zuiveringszout en limoen. De kracht van zuiveringszout kan helpen om vet en voedselresten te verwijderen die het oppervlak van je pan beschadigen. Als je dit combineert met limoen, zal het nog effectiever werken om resten te verwijderen.
Dit heb je nodig: 20 gram zuiveringszout en een halve limoen.
Zo ga je te werk: strooi het zuiveringszout in de pan die je wilt reinigen. Neem de helft van de limoen en wrijf het oppervlak ermee in. Schrob een aantal minuten totdat je merkt dat de pan er helderder uitziet. Zijn de resten nog niet helemaal weg? Verwarm de pan dan met een beetje azijn erin.
Met deze vier handige manieren kan je pannen schoonmaken, alsook een anti aanbaklaag schoonmaken. Je kunt deze tips tevens toepassen op ander keukengerei. Zo kan je bijvoorbeeld een verbrande pot schoonmaken of deze middelen gebruiken om resten van je fornuis te verwijderen.
Krijg je jouw pannen niet meer schoon? Dan kan je natuurlijk altijd nieuwe pannen kopen. Wij zetten de populairste pannen van dit moment op een rijtje!