Ben je het beu om met de hand af te wassen en wil je graag een vaatwasser kopen? In een druk huishouden kan je flink wat tijd besparen met een afwasmachine in de keuken. Echter is een afwasmachine kopen niet zo eenvoudig. Tegenwoordig zijn er tal van vaatwassers te vinden. Zo veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met punten waar je moet op letten bij de aankoop van een afwasmachine. Zo wordt een vaatwasser kopen alvast een stuk makkelijker!
Inhoudsopgave
1. Inbouw vaatwasser kopen of vrijstaand?
Vaatwasser kopen waar op letten? Allereerst is het belangrijk dat je nadenkt over de plaatsing. Je kunt een inbouw vaatwasser kopen of een vrijstaande vaatwasser. Deze laatste heeft het voordeel dat hij overal geplaatst kan worden. Zolang er maar elektriciteit, water en afvoer is. Vrijwel alle vrijstaande modellen zijn geschikt voor onderbouw waarbij je het bovenblad kan verwijderen en ze onder het aanrechtblad plaatst.
Wil je liever een inbouw afwasmachine kopen? Bij de inbouwvaatwassers wordt er een onderscheid gemaakt tussen volledig geïntegreerde en geïntegreerde vaatwassers. Bij de eerste is er geen bedieningspaneel meer te zien en wordt de volledige machine afgewerkt met een meubelpaneel. Een geïntegreerde vaatwasser heeft bovenaan wel een bedieningspaneel.
2. Vaatwasser kopen: het energieverbruik
Het energieverbruik van een vaatwasser is in de winkel makkelijk te herkennen aan het energielabel. Dit label geeft informatie over het energieverbruik, het watergebruik en de afwas- en droogprestaties van het apparaat. Tegenwoordig hebben de meeste vaatwassers een A-label voor het energieverbruik en wasresultaat, en een B-label voor het droogresultaat.
De zuinigste vaatwassers op de markt hebben een A+++ label voor het energieverbruik en een A-label voor het droogresultaat. Het waterverbruik ligt meestal rond de tien liter bij de meest zuinige afwasmachines.
Ook handig om te weten: een warmwateraansluiting maakt het mogelijk rechtstreeks warm water af te nemen van je verwarmingsketel of warmtepomp.
3. De uitrusting
Uitgestelde start
Welke vaatwasser kopen? Een vaatwasser met uitgestelde start is erg handig. Dan begint de afwasmachine te werken op een door jou vastgesteld tijdstip, bijvoorbeeld ‘s avonds wanneer het lagere nachttarief voor elektriciteit geldt.
Aantal bestekken
In een 60 cm brede afwasmachine passen zo’n 12 bestekken. Bij een 45 cm breed model is dit 9. Hoe breder je gaat, hoe meer bestekken je in de vaatwasser kunt plaatsen.
Flexibele indeling binnenin
Gebruiksgemak wordt steeds belangrijker bij fabrikanten van afwasmachines. De korven kunnen soms versteld worden ten opzichte van elkaar of weggenomen worden. Bij een standaard vaatwasser is het mogelijk om de bovenste korf te verstellen in de hoogte, zelfs als hij geladen is. Op die manier maak je plaats voor grotere pannen of potten onderin de afwasmachine. Inklapbare bordenrekjes en steunen voor glazen zorgen voor nog meer flexibiliteit. Neem de tijd om dit allemaal rustig te bekijken.
Sommige vaatwassers hebben geen bestekkorf maar een besteklade. Dit heeft als voordeel dat je bestek er nog schoner uitkomt. Beschikt de afwasmachine over een intensieve zone onderin? Dan plaats je daar best de meest vuile pannen en potten. Hardnekkig vuil zal dan in combinatie met het intensieve programma goed verwijderd worden.
Regeling zout en spoelmiddel
Bij een afwasmachine kan je de hoeveelheid zout en spoelmiddel regelen door verschillende standen te selecteren. Wanneer het leidingwater in jouw buurt veel kalk bevat, kan je zo de waterhardheid nauwkeurig neutraliseren.
Interieurverlichting
Ga je een vaatwasser kopen? Dan kan je er eentje kiezen met interieurverlichting! Ingebouwde verlichting is handig bij het vullen en ledigen van de vaatwasser.
4. Comfort en veiligheid
Geluid
Een afwasmachine kopen? Weet dan dat het ene apparaat meer geluid maakt dan het andere. Let daarom op de hoogte van de decibels. Een afwasmachine van ongeveer 42 dB(A) werkt stil genoeg. Dit is bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s nachts handig wanneer je de vaatwasser in alle stilte zijn werk wilt laten doen.
Indicatie voor zout en spoelglansmiddel
Verklikkerlichtjes geven aan wanneer het tijd is om het zout en spoelglansmiddel aan te vullen. Tegenwoordig zijn er veel alles-in-één vaatwastabletten waardoor je geen apart zout en spoelglansmiddel meer nodig hebt. In dat geval heb je meestal de optie om de waarschuwingslampjes uit te zetten.
Resttijdaanduiding
Dit geeft aan hoelang het programma nog duurt. Sommige vaatwassers projecteren een lichtje op de vloer waardoor je meteen ziet dat de afwasmachine nog bezig is. Dit is vooral handig bij volledig geïntegreerde vaatwassers waarbij er geen bedieningspaneel zichtbaar is. Meestal krijg je bij het beëindigen van het programma ook een subtiele verwitting.
Aquastop
Dit is een beveiligingssysteem dat de watertoevoer stopt indien er een lek optreedt. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt, maar wel handig om te hebben.
5. Programma’s
Tenslotte is het belangrijk om te weten over welke programma’s het apparaat beschikt. Iedere vaatwasser is uitgerust met een aantal basisprogramma’s zoals spoelen, normale vaat en sterk vervuilde vaat. Inmiddels zijn er afwasmachines die zelf het meest geschikte programma kiezen. Het programma wordt dan automatisch aangepast aan de vuilheid van de vaat.
Een eco-programma gaat zijn energie- en waterverbruik beperken. Dit is aan te raden wanneer de vaat niet te vuil is. Daartegenover heb je ook een intensief programma op hoge temperaturen om hardnekkig vuil te verwijderen. Delicaat serviesgoed? Daar kan je een delicaat programma voor gebruiken. En als je volk over de vloer hebt, kan je gebruikmaken van een snel of tijdbesparend programma om de duur van de afwasbeurt te beperken.
Zo, dit zijn een aantal belangrijke zaken waar je moet op letten bij de aankoop van een afwasmachine! Wat is de beste vaatwasser? Dat hangt af van je verwachtingen. De ene persoon heeft genoeg met een basisprogramma en kan een goedkope vaatwasser kopen, terwijl de ander beter is met een duurder apparaat. Wil je een vaatwasser kopen inbouw of ga je voor een vrijstaand toestel? Ook dit kan variëren in prijs. Neem bovenstaande tips nog eens rustig door en vraag eventueel advies in de winkel. Zo ben je zeker van je aankoop!