Vloerverwarming leggen is waarschijnlijk niet iets waar je dagelijks over nadenkt en ook niet iets dat je zomaar snel even doet, maar wellicht is het interessant om er eens iets over te lezen. Zeker als je van plan bent om in de komende jaren je vloer opnieuw te leggen. Of misschien heb je net een huis gekocht waar al vloerverwarming aanwezig is, dan is het ook handig om er iets over te weten. In deze blogpost vertellen we je onder andere wat vloerverwarming is, wat de voor- en nadelen zijn, welke soorten er zijn, wat de kostprijs is en hoe je het moet onderhouden.
Inhoudsopgave
Wat is vloerverwarming?
Bij vloerverwarming is er een vorm van verwarming onder de vloer ingebouwd. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar, die elektrisch of met warm water werken. Bij vloerverwarming worden de vloer en de ruimte gelijkmatig door warmtestraling of radiatie verwarmd. Doordat meestal de volledige vloer wordt verwarmd, is de warmteafgifte in de hele ruimte gelijk. Op die manier geniet je van een heerlijke, aangename warmte.
De voordelen van vloerverwarming
Een belangrijk voordeel aan vloerverwarming is een laag energieverbruik. Vloerverwarming verbruikt zo’n 20% minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. Het rendement van vloerverwarming is dus zeer gunstig. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond bereikt men sneller een comfortgevoel. Hierdoor kan je de thermostaat 2°C lager zetten om hetzelfde comfort te krijgen als radiatorverwarming.
Bij vloerverwarming als hoofdverwarming hoef je overigens geen radiatoren meer in huis te hebben. Dat betekent dat je weer meer ruimte in huis overhoudt voor andere dingen. Als laatste zal er minder snel stof verspreiden in huis, gezien dit met stralingswarmte werkt. Dat is heel fijn voor mensen die last hebben van allergieën. Ook de relatieve luchtvochtigheid van je huis zal beter scoren.
De nadelen van vloerverwarming
Een nadeel is dat er leidingen in de vloer moeten worden gelegd en dat is natuurlijk niet op ieder moment mogelijk. Je kan eigenlijk alleen op vloerverwarming overschakelen bij een grote renovatie of bij een nieuwbouwhuis. Daarnaast is niet ieder type vloer hiervoor geschikt en bij lekkages in het systeem moet de vloer worden opengebroken. Ook duurt de opwarmingstijd vrij lang in vergelijking met radiatoren, maar het voordeel is dan weer dat het langer warm blijft. Tenslotte brengt de installatie van vloerverwarming een hoge kostprijs met zich mee. Er is namelijk heel wat materiaal nodig en ook de plaatsing neemt heel wat tijd in beslag. Op lange termijn wordt dit nadeel natuurlijk weggewerkt dankzij het hoger rendement, wat dan weer een groot voordeel is.
Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming?
Zoals we hierboven reeds vermeld hebben is niet iedere vloer geschikt voor vloerverwarming. Dat heeft vooral te maken met de vloeropbouw en dikte van de vloer. Hoe dikker de vloer, hoe minder warmte er doorheen komt. Zo is tapijt bijvoorbeeld niet het meest geschikt, al bestaan er tegenwoordig wel tapijtvloeren speciaal voor vloerverwarming. Hetzelfde geldt voor de ondervloeren voor laminaat. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat deze speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming want dan kan je prima een laminaatvloer over je vloerverwarming leggen. Het warmteverlies is bij laminaat misschien wel wat hoger dan bij PVC-vloeren, vinyl, parket en natuursteen. Deze laatste vloeren zijn trouwens ideaal voor vloerverwarming.
Elektrische vloerverwarming
Er zijn twee soorten vloerverwarming: elektrisch of met warm water. Bij elektrische vloerverwarming kan je kiezen uit drie verschillende vormen. Zo kan je kabels in de vloer laten leggen of kiezen voor matten met een dunne kabel in zigzag patroon. Deze worden meestal meteen onder de vloer aangebracht. Er kan ook een dunne geleide folie onder de vloer worden aangebracht. Elektrische vloerverwarming kan je als hoofd- of bijverwarming laten aanbrengen. Indien je voor hoofdverwarming kiest, hoef je dus geen radiatoren meer in huis te plaatsen. De temperatuur van de elektrische vloerverwarming wordt door de vloer zelf geregeld, al dan niet in combinatie met de kamertemperatuur.
Vloerverwarming met water
Bij vloerverwarming met water worden er kunststof buizen onder de vloer aangebracht waar warm water doorheen kan stromen. De vloerverwarming wordt voor de watertoevoer meestal aangesloten op de cv-ketel. Met een speciale verdeler kan je de temperatuur van de vloerverwarming met water instellen. De maximale temperatuur van het water is zo’n 50 graden. Dit is ongeveer 40 graden lager dan bij gewone radiatoren, waarmee je heel wat kosten kan besparen. Vloerverwarming met water is dus energiezuiniger dan met elektriciteit.
Hoeveel kost vloerverwarming?
De installatie van vloerverwarming is niet iets wat je zelf wel even doet. Het is zeker aangeraden om hier professionals voor in te huren en niet zelf vloerverwarming te leggen. Meestal is de kostprijs voor het aanleggen een prijs per vierkante meter. Het is dus absoluut een investering, maar de voordelen van vloerverwarming zijn dan ook niet min. Voor een gemiddelde woning mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 25 en 30 euro per vierkante meter aan materialen. Met plaatsing schommelt de prijs tussen de 40 en 75 euro per vierkante meter.
Hoe vloerverwarming onderhouden?
Om op lange termijn van je vloerverwarming te kunnen genieten is het verstandig om het systeem goed te onderhouden. Het water in de vloerverwarming kan na een tijdje vol komen te zitten met kalk en vuil waardoor het belangrijk is om de leidingen te reinigen. Als je dit niet doet kunnen er onnodige storingen plaatsvinden die dan weer door een professional moet worden verholpen. Voor het reinigen van de leidingen bestaan er speciale schoonmaakmiddelen waarmee je de leidingen zelf kan schoonmaken. Net als je cv-ketel is het verstandig om je vloerverwarming jaarlijks door een professional te laten onderhouden. Op die manier kunnen kleine problemen tijdig worden vastgesteld en opgelost, zodat je niet plots met grote onverwachte kosten wordt geconfronteerd.
Zo, we hopen dat we je met dit artikel goed hebben kunnen informeren over wat vloerverwarming precies inhoudt. Overweeg jij om vloerverwarming te laten plaatsen? Welke voordelen spreken jou het meeste aan? We zijn benieuwd naar je reactie!