Zelf boeket samenstellen, doe jij dat wel eens? Een boeket schikken is ontzettend leuk om te doen, zeker nu de gezellige feestdagen eraan komen. Niets is immers leuker dan een boeket zelf samenstellen en dit vervolgens een mooi plekje te geven op de eettafel of bijzettafel. Wil jij graag zelf boeket samenstellen, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Wij helpen je graag een handje met onderstaande tips!

Inhoudsopgave
1. Zelf boeket samenstellen: de juiste bloemen
Alles begint bij het kiezen van de juiste bloemen. Kies bij voorkeur bloemen met verschillende structuren. Op die manier krijgt het boeket meer karakter en diepte. Mix ook bloemen met één knop per bloemstengel, met bloemen die meerdere knoppen dragen. Zo heb je bloemen met weinig bloemblaadjes en bloemen met veel bloemblaadjes. Zorg er ook voor dat de kleuren mooi bij elkaar passen.
2. Boeket zelf samenstellen: eerst bladeren en groene takken
Plaats eerst de bladeren en groene takken in de vaas, want deze zorgen ervoor dat de bloemen recht blijven staan in de vaas. Let er ook op dat er geen bladeren in het water achterblijven. Bladeren die in het water hangen, kunnen rot worden en bacteriën in het water veroorzaken, waardoor de rest van je boeket kapot gaat. Verwijder dus altijd de onderste bladeren om je bloemen langer mooi te houden.
3. Boeket schikken: structurele bloemen voor vorm
Plaats daarna de structurele bloemen in de vaas om een koepel te creëren. Probeer de bloemen zo evenwichtig mogelijk te verdelen in het boeket, en gebruik bij voorkeur een oneven aantal van iedere soort.

4. Vulbloemen als opvulling
Vulbloemen zijn ideaal als tussenruimte tussen de groene takken en de structurele bloemen. Deze vulbloemen kunnen best groot zijn (zoals lelies) maar ook heel klein (zoals gipskruid). Wanneer je gebruikmaakt van verschillende soorten vulbloemen, wordt je zelfgemaakte boeket nog mooier!
5. Afhangende vullers
Met afhangende vullers worden bloemen, bladeren en groene takken bedoeld die naar beneden hangen. Ze trekken de aandacht naar het boeket en vormen de finishing touch van het bloemstuk. Als je ze bij het onderste deel van het boeket houdt, benadrukken ze het bloemstuk zonder de andere bloemen te zwaar te beladen.
6. De afwerking van het boeket
Tenslotte hoef je nog maar één ding te doen: je boeket afwerken! Haal je bloemstuk opnieuw uit de vaas. Was de vaas en verwijder de bladeren die in het water zijn gevallen tijdens het boeket schikken. Vul de vaas opnieuw met lauw water en eventueel bloemenvoeding. Op die manier zal je langer van je zelfgemaakte boeketje kunnen genieten!
Lees ook: Originele manieren om een vaas te vullen