De zomer komt eraan en dat wil zeggen dat de temperaturen weer hoog kunnen oplopen. Hoewel al die warme dagen heerlijk zijn, wil je natuurlijk wel je huis koel houden. Wat kan je allemaal doen om je huis de hele zomer koel te houden wanneer het buiten ontzettend warm is? Wij geven je 9 handige tips!
Inhoudsopgave
- 1 1. Zorg voor een goede isolatie
- 2 2. Houd de deuren, ramen en rolluiken dicht overdag
- 3 3. Hang een vochtige doek voor de ramen
- 4 4. Gebruik zo weinig mogelijk elektrische apparatuur
- 5 5. Kook buiten als het kan
- 6 6. Gebruik je ventilator op een slimme manier
- 7 7. Ga voor fris beddengoed
- 8 8. Slaap in de woonkamer
- 9 9. Haal planten in huis
1. Zorg voor een goede isolatie
Alles begint bij een goede isolatie van je woning. Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen, zowel in de winter als in de zomer. Je huis koel houden doe je door het isoleren van de muren langs de buitenkant. In de zomer houdt het isolatiemateriaal de warmte buiten (en in de winter de kou). De buitenmuur dient dus voor het opvangen van de temperatuurverschillen, maar ook spouwmuren kan je isoleren.
Daarnaast is een goede dakisolatie aanbevolen om een gemiddelde binnentemperatuur van twintig graden te behouden. Wist je dat als de zon brandt, de temperatuur op het dak kan oplopen tot tachtig graden?! Het is dus zeker de moeite waard om eens na te denken over dakisolatie.
2. Houd de deuren, ramen en rolluiken dicht overdag
Net als dat je in de winter de kou buiten houdt door de deuren en ramen te sluiten, blijft in de zomer zo ook de warmte buiten. Heb je rolluiken? Doe deze dan ‘s ochtends meteen omlaag. ‘s Avonds laat kunnen de rolluiken weer omhoog en mogen de ramen weer open zodat het kan afkoelen, maar sluit ze ‘s ochtends wel als het zonnetje terug schijnt. Op die manier blijft de afgekoelde lucht veel beter binnen hangen en komt er geen warmte bij.
Wil je ‘s nachts liever geen muggenbeten? Kijk dan voor een muggen- of vliegenraam. Zo kan je de hele nacht genieten van een heerlijk fris windje zonder dat je wordt lastig gevallen door insecten.
3. Hang een vochtige doek voor de ramen
Wanneer je toch liever de ramen opent op een warme dag, hang dan een vochtige doek voor de ramen. Maak een doek nat in ijskoud water, wring hem uit en hang hem vervolgens voor het raam. Op die manier wordt de lucht die naar binnen komt gekoeld. Wanneer je ook aan de andere kant van de kamer een raam opent, lucht de koele wind goed door.
4. Gebruik zo weinig mogelijk elektrische apparatuur
Elektrische apparaten verbruiken niet alleen veel energie, maar ze zorgen ook voor veel warmte. Daarom kan je ze beter zoveel mogelijk uit laten om je huis koel te houden in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan de warme lucht van een computer of stofzuiger. De warme lucht die van deze apparaten af komt kan het huis moeilijk verlaten. Zeker op het warmste moment van de dag kan dit voor een benauwd gevoel zorgen.
Probeer elektrische apparatuur overdag zo weinig mogelijk te gebruiken en gebruik ze liever ‘s avonds wanneer het wat afgekoeld is. Als het warm weer is heb je veel apparaten trouwens ook helemaal niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan de was die ontzettend snel droogt aan de warme lucht. Een droogkast is op warme dagen dan ook overbodig.
5. Kook buiten als het kan
Bij dertig graden boven het hete fornuis staan met kokend water en gloeiende potten zorgt voor veel hitte. Om nog maar te zwijgen over de oven. Het zomerse weer is ideaal voor een barbecue, dus maak het avondeten eens buiten klaar. Zo hoef je niet te zweten boven het fornuis én het is nog gezellig ook! Bovendien smaakt een frisse salade bij zomers weer toch veel lekkerder dan een warm stoofpotje?
6. Gebruik je ventilator op een slimme manier
Niets is zo vervelend als slapen in een bloedhete kamer. Je slaapkamer koel houden in de zomer? Airconditioning in huis is de ideale oplossing. Deze zorgt ervoor dat je huis lekker fris en op aangename temperatuur blijft. Echter is een airco in huis niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig kan je je huis ook koel houden zonder airco! ‘s Nachts de ramen open zetten is zeker een goed begin, maar vaak helpt dit nog niet voldoende om lekker te kunnen slapen.
Je kan de kamer koel houden met behulp van een ventilator. Echter heeft een ventilator een groot nadeel: als het warm is in jouw huis, dan blaast de ventilator ook warme lucht. Gelukkig bestaat er een simpele truc die ervoor zorgt dat de lucht die de ventilator blaast een stuk frisser wordt. Het enige wat je hoeft te doen is een paar flessen water invriezen. Vervolgens zet je de flessen water voor de ventilator neer. Hierdoor zal je algauw een paar graden winnen én kan jij genieten van een heerlijk koel windje. Je kamer koelen met ventilator is dus zeker een tip die je moet proberen!
7. Ga voor fris beddengoed
Je kamer koelen zonder airco kan dus met een ventilator, maar misschien vind je het nog steeds moeilijk om de slaap te vatten. Ben jij zo iemand die niet kan slapen zonder laken om zich heen, ook als het dertig graden is? Dan is fris beddengoed jouw redding! Hang je beddengoed ‘s ochtends op in de koelste kamer van het huis, bijvoorbeeld de kelder. Daarnaast kan je je kussen even in de diepvriezer leggen. Pak je kussen wel in met een plastic zak, anders is je kussen wel koel maar ook kleddernat.
8. Slaap in de woonkamer
Lukt het echt niet om de slaap te vatten in jouw slaapkamer? Dan kan je proberen om tijdelijk in je woonkamer te slapen. Meestal bevinden zich de slaapkamers namelijk boven en de woonkamer beneden. Warme lucht trekt altijd naar boven waardoor de slaapkamer ‘s avonds een ware broeikas vormen. Tijdelijk in je woonkamer kamperen is dan ook niet zo’n slecht idee.
9. Haal planten in huis
In de tuin kan een grote plant voor schaduw zorgen, maar ook binnen kunnen planten helpen om de kamertemperatuur naar beneden te halen. Planten die regelmatig begoten worden met water zorgen er door hun vochtigheid voor dat de kamer frisser wordt. Haal die planten dus maar snel in huis!
Zo, deze tips zullen zeker helpen om je huis koel te houden. Welke tips pas jij al toe? En heb jij nog andere tips om je huis koel te houden in de zomer? We zijn benieuwd naar je reactie!
Lees ook: 10 tips om lekker te slapen in de zomer